Foto: Shutterstock

De frygtede vaccinen: Nu er der godt nyt

Der var mange, der spidsede ører, da der blev snakket om reaktioner ved coronavaccinen.

Det kom efter, at direktøren for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz nævnte reaktioner. Det fik Danmarks voksende gruppe af allergikere til at lytte ekstra godt med: "Var det dem, der var tale om?".

Det har nu fået Ekstra Bladet til at tage fat i overlæge i Lægemiddelstyrelsen Kirstine Moll Harboe om en detaljeret forklaring på, hvilke typer af allergikere, som potentielt kan få en reaktion.

"Helt almindelige typer af allergi eller astma vil ikke blive påvirket af vaccinen. Så hverken penicillinallergikere fødevareallergikere, pollenallergikere eller andre i den kategori har noget at frygte," fortæller overlægen til Ekstra Bladet.

Hun fortæller herefter, at alle former for vaccine kan risikere at give ubehag i kroppen, hvilket kan komme til udtryk på flere forskellige måder. 

"Vaccinerne kan give en lille smule ubehag i form af rødme, feber eller lidt hævelse, men det er også alt, og det forsvinder hurtigt. Tilbage er en lille gruppe, som reagerer på en eller flere dele af indholdet i vaccinen, og her er der for stoffet polyethylen glycol, som det er beskrevet i redegørelsen fra Sundhedsstyrelsen, en risiko for reaktioner," siger hun til Ekstra Bladet.

Ikke jordens undergang

Kirstine Moll Harboe fortæller endvidere, at der højest er et par hundrede i Danmark, som vil reagere på indholdet. De ved allerede i forvejen, at de ikke kan bruge vaccinen. 

Det betyder dog ikke, at man ikke er forsigtig uanset hvad. Hun fortæller, at man skal blive på vaccinestedet, så man kan holde øje med, om man skulle få reaktioner.

"For dem, der ikke ved det, og som derfor lader sig vaccinere, vil det ikke være jordens undergang. På samtlige vaccinesteder, skal man sidde mindst et kvarter efter vaccinationen, for at være sikker på, at der ikke kommer reaktioner," siger Kirstine Moll Harboe til Ekstra Bladet.

et kan dog forekomme, at man ikke får en reaktion efter vaccinen, men derimod senere på dagen, men det er ikke jordens undergang, fortæller hun.

"Og skulle der dukke reaktioner op - alvorlige eller mindre alvorlige - vil man være i stand til at håndtere det på stedet i form af antihistamin, binyrebark eller en epi-pen med adrenalin. Det skal altså ikke være frygt for allergiske reaktioner, der afholder nogen fra at lade sig vaccinere."

Hun fastslår slutteligt, at der blandt de test, som er blevet foretaget forud for godkendelsen af den vaccine, som Danmark har købt, kun er blevet registreret to tilfælde i Storbritannien, hvor deltagerne har fået det halvskidt.

"Der er intet, der peger på, at der kan opstå allergiske reaktioner på længere sigt," siger Kirstine Moll Harboe til Ekstra Bladet. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.06.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen påbegynder ny vaccinationsindsats

  Tilslutningen til COVID-19 vacciner er generelt høj i Danmark, men der er samtidig lokale forskelle på, hvor mange der bliver vaccineret. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen ind med et nyt pilotprojekt med information, hjælp og etablering af nært tilbud i områder med lav vaccinationstilslutning i samarbejde med udvalgte kommuner og regioner.

 • 14.06.21 Sundhed
  Nyt fra sundhedsstyrelsen: Her bør borgere stadig bruge mundbind

  Sundhedsstyrelsen kommer med nye anbefalinger om borgernes brug af mundbind i sundhedsvæsenet. Anbefalingerne gælder fra 14. juni. Fremover anbefales brug af mundbind til patienter, der har symptomer, der kan være tegn på COVID-19, til alle der skal testes for COVID-19 og på enkelte steder på sygehuse og i almen praksis.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldes: Mug i madvare

  Rømer Vegan tilbagekalder et parti veganske nuggets og et parti veganske fiskefinde, da der er risiko for mug i produkterne.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldelse af produkt fra Libero

  Libero tilbagekalder ammeindlæg af mærket Libero Nursing Pads af sikkerheds- og kvalitetsmæssige årsager. Tilbagekaldelsen gælder alle produkter fra forbrugere, lagre og butikker - med øjeblikkelig virkning. 

 • 11.06.21 Sundhed
  Nu lempes restriktioner i den kollektive trafik

  Som led i den seneste aftale om genåbning er det besluttet, at kravet om mundbind fjernes for siddende passagerer og personale i den kollektive trafik. Der skal dog stadig bruges mundbind ved ud- og indstigning og for stående passagerer.