De Konservative slår de andre partier i privat partistøtte

Partiet fik over 500 gange så meget privat partistøtte som SF, viser partiernes regnskaber for 2014.

De Konservative vælter de andre partier af pinden, når det handler om, hvilket parti der modtager mest partistøtte fra virksomheder, organisationer og privatpersoner.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af avisens gennemgang af partiernes regnskab for 2014, som for nylig er blevet offentliggjort af Folketinget. 

I alt modtog partierne 35 millioner kroner i partistøtte i 2014. Heraf modtog De Konservative 8.144.302 kroner, og det er en fordobling i forhold til året før, hvor de dog også toppede listen. 


Det er blandt andre A.P. Møller-Mærsk, Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Byggeri, som har doneret penge til partiet.

I hælene på De Konservative kommer Venstre, som modtog 7.978.714 kroner, også fra blandt andre A.P. Møller-Mærsk, Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Byggeri.

Til sammenligning modtog SF kun 14.828 kroner i valgbidrag og donationer fra privatpersoner og 971.766 kroner, som folketingsmedlemmerne og øvrige SF'ere selv betalte i partiskat.

Hos De Konservative er de glade for hver eneste krone, de modtager. 

- Vi er utrolig glade for, at mange vælger at støtte vores parti og det arbejde, vi laver, siger partisekretær Søren Vandsø til Jyllands-Posten.

Hos SF er de ikke helt utrøstelige over, at de ikke modtager flere penge. 

- Nogle af de andre partier har nogle rige venner, som støtter deres arbejde, og det er selvfølgelig dejligt for dem. 

- Jeg vil ikke afvise, at vi også godt kunne bruge lidt flere penge, men vores vigtigste ressource er vores medlemmer og vores aktivister, siger landssekretær Turid Leirvoll.

Ud over det private partistøtte modtager partierne statslig støtte og medlemskontingenter. 

Ifølge loven skal partier offentliggøre bidragydere, som giver beløb på mere end 20.000 kroner. Mindre beløb kan gives anonymt. Partier som SF, Enhedslisten og De Radikale oplyser dog frivilligt om donationer på under 20.000 kroner.

Hos de andre partier modtog Dansk Folkeparti cirka 5,6 millioner kroner, De Radikale cirka 5,5 millioner kroner, Liberal Alliance cirka 2,6 millioner kroner, Socialdemokraterne cirka 2 millioner kroner og Enhedslisten cirka 1 million kroner og cirka 1,1 millioner kroner i partiskat fra folketingsmedlemmer og tidligere folketingsmedlemmer.

/ritzau/

Emneord: Partistøtte
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 18.03.14 Politik
  Regeringen nedsætter et partistøtteudvalg

  Et hurtigtarbejdende ekspertudvalg skal se på, hvordan der kan skabes øget gennemsigtighed og åbenhed om den økonomiske støtte til danske politiske partier.