De politiske uenigheder bliver tegnet op i 2014

Selvom der først er lagt op til folketingsvalg i 2015, vil livet på Christiansborg allerede blive påvirket nu.

I 2014 skal alle politiske markeringer, aftaler og forlig på Christiansborg læses ind i én særlig kontekst.

Et kommende folketingsvalg.

Selvom ikke meget i øjeblikket peger i retning af et valg allerede i det næste kalenderår, kommer dets temaer og partiernes naturlige behov for at positionere sig til at påvirke al politik i året, der kommer.

- Allerede i år har vi set, at retorikken er blevet hårdere. Og næste år vil vi se et endnu større behov for at markere sig, siger dagbladet Informations politiske redaktør, Casper Dall.

Det vil give interessante forhandlinger om både den reform af beskæftigelsesområdet og de vækstinitiativer, som, regeringen har varslet, vil komme i løbet af foråret.

Og nok især i forbindelse med efterårets finanslovforhandlinger.

I det forløbne år har regeringen lænet sig op ad de borgerlige, når de afgørende forlig skulle i hus. Det kan meget vel også blive tilfældet med en beskæftigelsesaftale.

Casper Dall vil gå så langt som til at sige, at han først forventer, at Enhedslisten kommer i spil, når der til efteråret skal landes en finanslovsaftale. Det er sjældent set, at en regerings parlamentariske grundlag på den måde bliver sat ud på sidelinjen.

Finansloven lægger dermed også op til at blive den mest dramatiske politiske begivenhed i 2014. En begivenhed, der som den umiddelbart eneste har materialet til at udløse et valg.

- Her bliver det bliver fuldstændig umuligt at spå om, hvad udfaldet bliver, siger chefredaktør på Fyns Amts Avis og politisk kommentator, Troels Mylenberg.

Under dette års langstrakte forhandlinger om finansloven troede alle, at aftalen var klappet af med Enhedslisten.

Men pludselig vendte alt på hovedet. Og der blev landet en aftale med Venstre og Konservative. Det understreger ifølge Mylenberg det faktum, at uforudsigelighed har været den væsentligste faktor siden valget.

Der har været ministerfyringer og overraskende regeringsrokader.

Regeringen har lavet aftaler med V og K, når alt tydede på en aftale med Enhedslisten.

Oppositionens leder har været i knæ på grund af GGI-sagen.

Og så er blå bloks gigantiske forspring over rød blok pludselig udlignet noget.

- Ud over at 2014 bliver indflyvningen til et kommende folketingsvalg, er dette efterår jo bare en understregning af, at vi går et utrolig spændende år i møde, siger Troels Mylenberg.

/ritzau/

 

Emneord: Folketingsåret 2014
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.