De politiske uenigheder bliver tegnet op i 2014

Selvom der først er lagt op til folketingsvalg i 2015, vil livet på Christiansborg allerede blive påvirket nu.

I 2014 skal alle politiske markeringer, aftaler og forlig på Christiansborg læses ind i én særlig kontekst.

Et kommende folketingsvalg.

Selvom ikke meget i øjeblikket peger i retning af et valg allerede i det næste kalenderår, kommer dets temaer og partiernes naturlige behov for at positionere sig til at påvirke al politik i året, der kommer.

- Allerede i år har vi set, at retorikken er blevet hårdere. Og næste år vil vi se et endnu større behov for at markere sig, siger dagbladet Informations politiske redaktør, Casper Dall.

Det vil give interessante forhandlinger om både den reform af beskæftigelsesområdet og de vækstinitiativer, som, regeringen har varslet, vil komme i løbet af foråret.

Og nok især i forbindelse med efterårets finanslovforhandlinger.

I det forløbne år har regeringen lænet sig op ad de borgerlige, når de afgørende forlig skulle i hus. Det kan meget vel også blive tilfældet med en beskæftigelsesaftale.

Casper Dall vil gå så langt som til at sige, at han først forventer, at Enhedslisten kommer i spil, når der til efteråret skal landes en finanslovsaftale. Det er sjældent set, at en regerings parlamentariske grundlag på den måde bliver sat ud på sidelinjen.

Finansloven lægger dermed også op til at blive den mest dramatiske politiske begivenhed i 2014. En begivenhed, der som den umiddelbart eneste har materialet til at udløse et valg.

- Her bliver det bliver fuldstændig umuligt at spå om, hvad udfaldet bliver, siger chefredaktør på Fyns Amts Avis og politisk kommentator, Troels Mylenberg.

Under dette års langstrakte forhandlinger om finansloven troede alle, at aftalen var klappet af med Enhedslisten.

Men pludselig vendte alt på hovedet. Og der blev landet en aftale med Venstre og Konservative. Det understreger ifølge Mylenberg det faktum, at uforudsigelighed har været den væsentligste faktor siden valget.

Der har været ministerfyringer og overraskende regeringsrokader.

Regeringen har lavet aftaler med V og K, når alt tydede på en aftale med Enhedslisten.

Oppositionens leder har været i knæ på grund af GGI-sagen.

Og så er blå bloks gigantiske forspring over rød blok pludselig udlignet noget.

- Ud over at 2014 bliver indflyvningen til et kommende folketingsvalg, er dette efterår jo bare en understregning af, at vi går et utrolig spændende år i møde, siger Troels Mylenberg.

/ritzau/

 

Emneord: Folketingsåret 2014
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også