"Det er interessant, om man via rådighedsregler og andre ting sikrer, at det arbejde, der er, bliver taget, siger Morten Østergaard til Jyllands-Posten. Foto: Radikale Venstre.

De Radikale er klar til strammere dagpengeregler

Skellet mellem regeringspartierne bliver større. De Radikale er parat til at stramme regler for dagpenge.

De ledige skal bidrage endnu mere til at sikre dansk økonomi.

Det mener den radikale leder, Morten Østergaard, der ifølge Jyllands-Posten erklærer sig parat til at stramme dagpengesystemet.

- For min skyld må det gerne bidrage yderligere, siger han.

Dermed slår han ind på en mere reformivrig kurs end statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), som blot har konstateret, at hun ønsker en dagpengereform, hvor færre falder ud af systemet, og hvor de omstridte regler for genoptjening nytænkes.

Morten Østergaard peger derimod på strammere rådighedsregler for de ledige.

- Det er interessant, om man via rådighedsregler og andre ting sikrer, at det arbejde, der er, bliver taget, siger han til Jyllands-Posten.


Østergaard henviser til, at de arbejdsløse i dag ikke er villige til at rejse langt nok for at arbejde. Han fortæller ikke, hvad der konkret skal ændres, men mener, at for eksempel Novo Nordisk har problemer med at rekruttere til Kalundborg.

Fagbevægelsen er lodret uenig.

3F-formand, Per Christensen, kan ifølge Jyllands-Posten "slet ikke genkende Østergaards billede".

Statsministeren har så sent som torsdag afvist, at regeringen har planer om reformer, der skal øge arbejdsudbuddet, hvilket Østergaard efterlyser.

       Læs mere om dagpenge-debatten på vores tema-side her

Finansminister Bjarne Corydon (S) tager De Radikales udmelding om et strammere dagpengesystem med ro.

- Det er velkendte holdninger fra De Radikale, og det er vel meget naturligt at komme med dem i en valgkamp. 

- Vi er også kommet med vores klare og selvstændige holdninger til dagpengespørgsmålet. Så må man efter et valg se, hvor flertallet er. Dette er ikke en sag, der skal afgøres mellem Socialdemokraterne og De Radikale, siger Corydon til Ritzau.

Spørgsmål: Bjarne Corydon. Er du enig i, at dagpengereglerne skal være strammere?

- Morten Østergaard peger vel på, at det er vigtigt, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet, og at målet er, at man får et job hurtigst muligt, hvis man er ledig.

- Det er principielt fuldstændig rigtigt. Det handler om at få folk i arbejde, og er der problemer med det, så er det vel noget, dagpengekommissionen peger på, og så må det drøftes, siger Corydon.


Finansministeren henviser til, at regeringen i juni 2014 nedsatte en dagpengekommission, der skal undersøge, hvordan det mere end 100 år gamle dagpengesystem bliver tidssvarende i forhold til det moderne arbejdsmarked.

Anbefalingerne kommer til september, men Socialdemokraterne har allerede meldt ud, at der ikke skal bruges flere penge på dagpengesystemet.

Spørgsmål: Bjarne Corydon, lægger dette ikke op til et reformopgør med jer?

- Jeg har med al respekt svært ved at se nyheden. Morten Østergaard er en god kollega fra et regeringsparti, som vi gerne samarbejder med, men som er i valgkamp. Jeg har respekt for, at De Radikale kommer med egne synspunkter, siger Corydon.

Spørgsmål: I virker langt fra hinanden på området. Hvordan vil det spille ind i jeres samarbejde?

- Jeg tager det med meget dyb sindsro. Vi har sørget for, at der er nedsat en dagpengekommission, og der er et åbent vindue for at få lavet nogle grundlæggende ændringer af dagpengesystemet, som har vist sig ikke at fungere optimalt. 

- Jeg er fortrøstningsfuld. Flere og flere partier bevæger sig i vores retning, siger Corydon.

OVERBLIK: Slagsmålet om dagpengene

De Radikale vil have strammere dagpengeregler. Netop dagpenge er et af de største temaer i valgkampen. 

Den radikale leder, Morten Østergaard, erklærer sig klar til at stramme dagpengereglerne. Læs her om det langvarige opgør om dagpengene:

* Dagpengereformen fra 2010 halverede dagpengeperioden fra fire til to år, og samtidig fordoblede den længden af den periode, man skal være i arbejde for at optjene ret til dagpenge fra 26 til 52 uger.

* Det var oprindeligt forventet, at 2000-4000 ville miste retten til dagpenge i løbet af 2013. Det tal viste sig at blive langt højere.

* I 2013 røg mere end 33.674 ud af systemet, og det fik regeringen til at lave flere tiltag for at afbøde virkningen af dagpengereformen, blandt andet ved at sikre, at de udfaldsramte kan få midlertidig uddannelsesydelse og midlertidig arbejdsmarkedsydelse.

* Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet har Thorning-regeringen i alt brugt 4,5 milliarder kroner på akutpakker og andre tiltag, der skal afbøde konsekvenserne af reformen.

* I juni 2014 nedsatte regeringen en dagpengekommission, der skal undersøge, hvordan det mere end 100 år gamle dagpengesystem bliver tidssvarende i forhold til det moderne arbejdsmarked.

* Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og blå bloks statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen (V), lægger op til ændringer af dagpengereglerne, når kommissionen til september afleverer sine anbefalinger. Begge afviser dog at bruge flere penge på dagpengesystemet.

 

Emneord: FV2015, Radikale Venstre, Morten Østergaard, Socialdemokratiet, Bjarne Corydon, Jyllands-Posten, Dagpengesystemet, Dagpenge
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 06.05.17 Bæredygtighed
  McKinsey-rapport med choktal: 40 ud af 100 arbejdstimer kan automatiseres

  Med Bjarne Corydon i spidsen præsenterer den indflydelsesrige konsulentvirksomhed McKinsey en rapport, der gennemanalyserer teknologiens mulige påvirkning af arbejdsmarkedet. Tallene inviterer til en grundig debat om balancen mellem teknologi og samfundets udvikling. Hent rapporten her.