Debat om PET-chefs bog fører til sigtelser mod chefredaktører

Politik

07/08/2018 20:38

Nick Allentoft

Chefredaktørerne Christian Jensen og Poul Madsen risikerer at blive straffet for at offentliggøre oplysninger fra bog om tidligere PET-chefs arbejde. Se forløbet i sagen her.

Flere journalister sigtes nu i sagen om den kontroversielle og omdiskuterede bog "Syv år for PET". 

Blandt andre Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, sigtes for at have brudt et fogedforbud, som var nedlagt mod at gengive oplysninger fra bogen.

Det sker, med henvisning til at Ekstra Bladet bragte oplysninger fra bogen både i den trykte avis og på ekstrabladet.dk, uagtet at Københavns Byret 6. oktober 2016 havde afsagt et midlertidigt fogedforbud.

Chefredaktøren mener imidlertid ikke at have gjort noget forkert.

- Det er helt uberettiget. Vi tog netop hensyn til, at der kunne være detaljer, der kunne være fortrolige, og der var detaljer, vi ikke viderebragte. Derfor er sigtelsen helt uretmæssig, siger Poul Madsen ifølge eb.dk.

Ud over Poul Madsen er også bogens forfatter, Politiken-journalist Morten Skjoldager, blevet sigtet. Det samme er Politikens chefredaktør, Christian Jensen.

Det var da også netop Politiken, der helt så bort fra fogedforbuddet, da den 9. oktober 2016 bragte hele bogens indhold som et særtillæg. 

Af den grund er Jensen heller ikke overrasket over sigtelsen.

- Jeg er snarere overrasket over, at jeg først hører noget nu. Det er jo trods alt et år og ti måneder, siden vi udgav bogen, og andre medier omtalte indholdet af den, siger Christian Jensen i en udtalelse til Politiken.

- Som dengang har jeg ikke haft nogen grund til at tro, at der i bogen viderebringes fortrolige oplysninger, da kilden til oplysningerne er den tidligere chef for PET, lyder det videre.

Chefredaktør for Radio24Syv, Jørgen Ramskov, ved endnu ikke, om han er en af en af de journalister, som bliver sigtet i sagen om PET-bogen. Han er på ferie og har derfor ikke kunnet tjekke sin post. Han forventer dog, at han sigtes ligesom de andre, da han blev anmeldt sammen med dem.

- Hele sagen er blæst helt ud af proportioner. Jeg var anmeldt i samme bunke som de to andre chefredaktører, da vi på Radio24Syv også omtalte indholdet af bogen.

- Det synes jeg, at vi gjorde på en fornuftig måde. Det gjorde vi som en del af vores pligt om at oplyse borgerne om, hvad der foregår i samfundet, siger han.

I bogen "Syv år for PET" beretter den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf om en række konkrete terrorsager.

Desuden fortæller han om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.

Allerede nu står det klart, at han vil blive retsforfulgt for sin medvirken i bogen. Tidligere i år rejste Statsadvokaten i Viborg således tiltale mod Scharf for at have røbet fortrolige oplysninger.

 

OVERBLIK: Sagen om PET-bogen - nu sigtes journalister

I efteråret 2016 udgav den tidligere PET-chef Jakob Scharf i samarbejde med journalisten Morten Skjoldager den kontroversielle og omdiskuterede bog "Syv år for PET"

Siden er Jakob Scharf blevet tiltalt, og tirsdag er den seneste udvikling i sagen, at flere journalister PET-bogen er blevet sigtet for at have videregivet fortrolige oplysninger.

De sigtede er Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, Politikens chefredaktør, Christian Jensen og Politiken-journalist Morten Skjoldager. Det skriver Ekstra Bladet og Politiken.

I forvejen har PET også stævnet JP/Politikens Hus.

Læs her om forløbet af sagen om den omstridte bog.

* 6. oktober 2016: Københavns Byret vælger efter anmodning fra PET at nedlægge et midlertidigt forbud mod offentliggørelse af bogen. Men 5000 eksemplarer er allerede sendt ud til boghandlerne. Flere bliver solgt. Forbuddet er rettet mod forlaget People's Press.

PET havde ikke set bogen på forhånd, men anmodede om et forbud af frygt for, at der i bogen ville blive afsløret fortrolige oplysninger. Frygten udsprang af forlagets foromtaler af bogen.

* 7. oktober 2016 bringer både Ekstra Bladet og Radio24syv oplysninger fra bogen

* 8. oktober 2016 klokken 02.10 en nat mellem fredag og lørdag afsiger Københavns Byret efter et 20 minutter langt retsmøde endnu en kendelse.

Denne gang er det JP/Politikens Hus, Radio24syv og 98 boghandlere, der rammes af forbuddet. Kendelsen kræver desuden, at eksemplarer hos medier og boghandlere beslaglægges.

Kun PET's advokat er til stede. Avisen, radiostationen og boghandlerne er ikke indkaldt til det natlige retsmøde.

* 9. oktober udgiver dagbladet Politiken hele bogen i et særtillæg.

* 11. oktober ophæver byretten efter anmodning fra PET det midlertidige forbud mod offentliggørelse, da det nu er formålsløst.

PET melder samme dag Jakob Scharf til politiet for brud på tavshedspligten.

* 18. oktober 2016: JP/Politikens Hus oplyser, at kendelsen om forbuddet mod offentliggørelse kæres til Østre Landsret. Selv om forbuddet er ophævet, vil mediehuset have landsrettens vurdering af grundlaget for et forbud.

* 11. november 2016: PET vælger at pege på en række konkrete passager i bogen, som efter tjenestens opfattelse er problematiske i forhold til tavshedspligten.

* 9. december 2016: Østre Landsret stadfæster byrettens kendelse om et midlertidigt forbud mod offentliggørelse rettet mod blandt andet JP/Politikens Hus. Bladhuset får efterfølgende tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

* 3. februar 2017: PET lægger sag an mod JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen. Kravet mod sidstnævnte er en straf på fire måneders fængsel. Bladhuset afkræves en bøde på 15 millioner kroner. Sagen kommer for retten 12. november 2018.

* 2. november 2017: Højesteret afsiger kendelse vedrørende forbuddet. Det er alene spørgsmålet om, hvorvidt forbuddet burde have været rettet mod den ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, frem for selskabet JP/Politikens Hus, som er til diskussion.

Højesteret blåstempler forbuddet, men siger samtidig i sin kendelse, at et lignende forbud i fremtiden bør rettes mod den ansvarshavende redaktør.

* 7. marts 2018: Københavns Politi oplyser, at der er rejst sigtelse mod Jakob Scharf for videregivelse af fortrolige oplysninger.

* 12. marts 2018: Anklagemyndigheden rejser tiltale mod Jakob Scharf for under særligt skærpende omstændigheder at have videregivet af fortrolige oplysninger, blandt andet oplysninger af væsentlig betydning for statens sikkerhed. Jakob Scharf nægter sig skyldig.

* 27. marts 2018: Anklageskriftet mod Jakob Scharf frigives til journalister. Heri fremgår det, at anklagemyndigheden mener, at den tidligere PET-chef har røbet fortrolige oplysninger 28 gange i bogen.

* 7. august 2018: Politiken og Ekstra Bladet skriver, at flere journalister - heriblandt de to avisers chefredaktører sigtes for at videregive fortrolige oplysninger. Også Politiken-journalist Morten Skjoldager er sigtet i sagen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce