Demenslandsbyer kan blive dansk fremtid

Velfærd

27/08/2015 14:39

Nick Allentoft

I Holland har man bygget en særlig "demenslandsby". Den inspirerer mange danske kommuner. Men der er mange veje at gå, påpeger kommuneforeningen KL.

Landsbyer med huse, små haver, butikker og forsamlingslokaler, udelukkende beboet af demente, kan blive fremtiden i danske kommuner.

Kommunale delegationer valfarter ifølge Jyllands-Posten i øjeblikket til Holland for at studere en særlig type plejehjem.

Andelen af demente på plejehjem i Danmark er så stor, at en række kommuner er langt fremme med planer om at bygge specielt til demente - mange steder med den verdenskendte demenslandsby De Hogeweyk tæt på Amsterdam som forbillede.

Så sent som tirsdag besøgte en delegation fra Aalborg den hollandske landsby for demente. Samme dag tog Odense Kommune første skridt til at bygge en demenslandsby med inspiration fra De Hogeweyk.

- Vores ambition er at bygge en by for demente, hvor de kan leve så tæt på deres normale liv som muligt, siger direktør i OK-Fonden Paul Erik Weidemann til Jyllands-Posten.

Antallet af demente ventes at stige med 40 procent til 127.000 borgere de næste 10 år. Gunhild Waldemar, professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, påpeger, at plejehjem som det hollandske sikrer, at demente til en vis grad kan leve som før.

- Det særlige er, at det er et helt lille samfund, hvor man inden for trygge rammer kan gå til frisør eller ned for at købe ind. Det kan en person med demens også i dag, men de fleste købmænd og frisører er usikre på, hvordan man håndterer personer med demens. I landsbyen er købmanden særlig trænet, siger hun til Ritzau.

Også Aalborg Kommune har konkrete planer om at bygge for demente, men i Aarhus afviser rådmand Jette Skive (DF) idéen.

- Det er for lukket efter min smag. Vi vil hellere gøre den enkelte bolig og omgivelserne trygge for den demente borger ved for eksempel at bruge stregkoder i tøjet, som alarmerer personalet, hvis nogle er på vej til at blive væk for sig selv, siger hun til avisen.

Kommunen har 75 specialbyggede demensboliger på tegnebrættet, men der er altså ikke tale om en kopi af den hollandske landsby.

Ifølge specialkonsulent Karen Marie Myrndorff fra Kommunernes Landsforening er der da også mange veje at gå.

- Som lederen af demenslandsbyen i Holland siger: Det handler ikke om murstenene, men om menneskene i dem. Det vigtige er at huske, at de mennesker, man putter ind i fremtidens boliger for demente, alle har hver deres historie og kommer fra hver deres udgangspunkt, ligesom alle os andre, siger hun til Ritzau.

- I Holland lægger de stor vægt på, at beboerne skal være med til at gøre de ting, alle andre gør. De skal få en normal døgnrytme, stå op om morgenen, få morgenmad, læse en avis, være med til at lave frokost, og så videre. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce