Demenslandsbyer kan blive dansk fremtid

I Holland har man bygget en særlig "demenslandsby". Den inspirerer mange danske kommuner. Men der er mange veje at gå, påpeger kommuneforeningen KL.

Landsbyer med huse, små haver, butikker og forsamlingslokaler, udelukkende beboet af demente, kan blive fremtiden i danske kommuner.

Kommunale delegationer valfarter ifølge Jyllands-Posten i øjeblikket til Holland for at studere en særlig type plejehjem.

Andelen af demente på plejehjem i Danmark er så stor, at en række kommuner er langt fremme med planer om at bygge specielt til demente - mange steder med den verdenskendte demenslandsby De Hogeweyk tæt på Amsterdam som forbillede.

Så sent som tirsdag besøgte en delegation fra Aalborg den hollandske landsby for demente. Samme dag tog Odense Kommune første skridt til at bygge en demenslandsby med inspiration fra De Hogeweyk.

- Vores ambition er at bygge en by for demente, hvor de kan leve så tæt på deres normale liv som muligt, siger direktør i OK-Fonden Paul Erik Weidemann til Jyllands-Posten.

Antallet af demente ventes at stige med 40 procent til 127.000 borgere de næste 10 år. Gunhild Waldemar, professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, påpeger, at plejehjem som det hollandske sikrer, at demente til en vis grad kan leve som før.

- Det særlige er, at det er et helt lille samfund, hvor man inden for trygge rammer kan gå til frisør eller ned for at købe ind. Det kan en person med demens også i dag, men de fleste købmænd og frisører er usikre på, hvordan man håndterer personer med demens. I landsbyen er købmanden særlig trænet, siger hun til Ritzau.

Også Aalborg Kommune har konkrete planer om at bygge for demente, men i Aarhus afviser rådmand Jette Skive (DF) idéen.

- Det er for lukket efter min smag. Vi vil hellere gøre den enkelte bolig og omgivelserne trygge for den demente borger ved for eksempel at bruge stregkoder i tøjet, som alarmerer personalet, hvis nogle er på vej til at blive væk for sig selv, siger hun til avisen.

Kommunen har 75 specialbyggede demensboliger på tegnebrættet, men der er altså ikke tale om en kopi af den hollandske landsby.

Ifølge specialkonsulent Karen Marie Myrndorff fra Kommunernes Landsforening er der da også mange veje at gå.

- Som lederen af demenslandsbyen i Holland siger: Det handler ikke om murstenene, men om menneskene i dem. Det vigtige er at huske, at de mennesker, man putter ind i fremtidens boliger for demente, alle har hver deres historie og kommer fra hver deres udgangspunkt, ligesom alle os andre, siger hun til Ritzau.

- I Holland lægger de stor vægt på, at beboerne skal være med til at gøre de ting, alle andre gør. De skal få en normal døgnrytme, stå op om morgenen, få morgenmad, læse en avis, være med til at lave frokost, og så videre. 

/ritzau/

Emneord: Demens, Alzheimer, Ældrepleje, Demenslandsbyer, OK-Fonden
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 07.12.16 Velfærd
  Ældresagens fremtidsstudie: Ældreplejen er uværdig og får os til at frygte alderdommen

  Ældre Sagens Fremtidsstudie 2015 har spurgt mere end 4000 danskere i alderen 50-89 år om deres forventninger til fremtiden. Studiet dokumenterer sort på hvidt, at de ’yngste ældre’ – de 50-59-årige og dermed fremtidens pensionister - er de mest bekymrede for alderdommen. På en række punkter frygter de ligefrem alderdommen og de konsekvenser der måtte følge med.

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 26.09.16 Velfærd
  Her er den nationale demenshandlingsplan

  PRESSEMEDDELELSE – Tre nationale mål og 27 konkrete initiativer skal løfte demensindsatsen og gøre Danmark demensvenligt. Sundheds- og ældreministeren vil sikre en højere og mere ensartet kvalitet i behandlingen og plejen af mennesker med demens og i hjælpen til de pårørende.

 • 22.11.15 Velfærd
  Hver anden afgørelse om magtanvendelse over for demente følger ikke reglerne

  Ankestyrelsen har undersøgt, hvordan kommunerne håndterer servicelovens regler om magtanvendelse over for borgere med demens. Et af resultaterne er, at lidt over halvdelen af sagerne ville være blevet hjemvist eller ændret, hvis borgerne havde klaget.

 • 01.12.15 Ledelse
  På opdagelsesrejse i velfærdssamfundet

  Hvad ville man opdage, hvis man lod sig indskrive på et plejehjem? VIA University College tog alternative metoder i brug og fik nye perspektiver til at videreudvikle deres playmaker-forløb rettet mod kommunerne.