Demokrati er i global krise: Vores frihed falder for 12. år i træk

- Demokratiet står over dets værste krise i årtier, siger lederen af Freedom House, Michael Abramowitz. 2017 var det 12. år i træk med tilbageskridt i global frihed. I 71 lande blev friheden indskrænket.

Demokratiet er "under angreb og viger tilbage" mange steder i verden, mens USA er ved at give afkald på dets traditionelle rolle som forkæmper for demokratiets idealer.

Sådan hedder det i en årlig rapport fra tænketanken Freedom House i Washington. 


I rapporten hedder det videre, at Rusland og Kina "øger undertrykkelsen" inden for deres egne grænser, mens de to lande samtidig "eksporterer deres ondsindede indflydelse til udlandet".

Den uafhængige amerikanske tænketank, som måler demokratiets vilkår, finansieres af offentlige midler. Den siger, at den igangværende udvikling er farlig for demokratiet.

LÆS OGSÅ: Unge vælgere overrasker positivt

- Demokratiet står over dets værste krise i årtier, siger lederen af Freedom House, Michael Abramowitz.

Tænketanken har særligt fokus på trusler mod politiske rettigheder og borgerrettigheder, og på afholdelse af frie og retfærdige valg samt pressefrihed beskyttelse af retssamfundet. 

Rapporten oplyser, at 2017 var det 12. år i træk med tilbagegang i den globale frihed, da 71 lande fik registreret indskrænkninger af politiske rettigheder og borgerrettigheder. 

- En markant udvikling i 2017 var tilbageskridtene i USA, hedder det i rapporten, som siger, at der har været tilbageskridt i landet i de seneste syv år.

- Men tilbageskridtet accelererede i 2017 på grund af sikre tegn på russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016 og krænkelser af basale etiske normer i præsident Donald Trumps administration, skriver Freedom House og nævner samtidig en reduktion i transparens i den amerikanske regering. 

Rapporten fremhæver dog, at "pressen og retssystemet er forblevet modstandsdygtigt over for uophørlige angreb fra præsident Trump."

Læs mere hos tænketanken Freedom House, der har målt demokratiets tilstand i mange år.

Emneord: Demokratikrise, Demokratisk dannelse, Deltagerdemokrati, Lokaldemokrati, Frihedsrettigheder, Religionsfrihed, Pressefrihed, Frihed, 170118, 180118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 18.01.18 Politik
  Ny indsats skal give lærepladser og ruste ledige til job i byggebranchen

  De kommende år byder på store anlægsbyggerier i hovedstadsområdet. Men allerede nu er der i bygge- og anlægsbranchen mangel på medarbejdere med de rette kompetencer.

 • 11.05.16 Politik
  Folkeoplysningsloven strammes op: Kommuner skal føre mere tilsyn

  Der skal føres mere tilsyn med de foreninger, der får folkeoplysningstilskud. Ny politisk aftale går efter foreninger, der underminerer demokratiet og de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder i Danmark, men forklarer ikke, hvordan og hvem, der skal vurdere undermineringen. Se aftalen her.

 • 18.09.13 Politik
  Ny rapport: Det lokale demokrati er udfordret

  Kommunalpolitik er en holdsport. Derfor skal nye spilleregler for det politiske arbejde mellem borgmestre og menige kommunalbestyrelsesmedlemmer sikre en bedre magtbalance i kommunalpolitik. Og et nyt udvalg skal se på, om høringsreglerne i tilstrækkelig grad sikrer, at borgerne reelt bliver inddraget i lokalpolitik. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra den arbejdsgruppe, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i december bad tage temperaturen på det lokale demokrati.