For første gang i over 100 år har bornholmerne nu passeret en magisk grænse. Affolkningen fra øen fortsætter.

Der bor nu under 40.000 på Bornholm

For første gang i over 100 år har bornholmerne nu passeret en magisk grænse. Affolkningen fra øen fortsætter.

Mandag morgen var en speciel dag for folkeregistret i Bornholms Regionskommune. Den dag røg indbyggertallet for folk med bopæl på øen ned på 39.922 personer, skriver dr.dk.

Det betyder, at indbyggertallet på Bornholm for første gang i over et århundrede er røget under 40.000.

I midten af 1960'erne var der tæt på 49.000 personer bosat på øen. Men så vendte udviklingen, og indbyggertallet begyndte at falde.

Ifølge dr.dk er netop 40.000 indbyggere blevet betragtet som en magisk grænse og et symbol på frygten for, at øen ikke står til at redde, hvis først indbyggertallet kommer derned.

Den tidligere borgmester på øen Thomas Thors (S) kalder udviklingen for trist, men er ikke overrasket. Eksempelvis er fødselstallet på Bornholm de seneste år faldet fra typisk cirka 600 fødsler om året til knapt 250.

- Det er en voldsom forandring, der er sket. Vi vidste godt, at det gik ned ad bakke, og det var også en af årsagerne til, vi lagde fem kommuner sammen til en. Vi kunne se, at kommunerne blev for små til at klare sig selv, siger Thomas Thors.

Den tidligere borgmester siger, at man er nødt til at kæmpe videre for at forsøge at skabe nye arbejdspladser på øen.

Men Thomas Thors påpeger, at klippeøen ikke selv kan trække hele læsset. Han mener, det er helt rimeligt, at øens politikere kræver ændringer i udligningen, så Bornholm får mere i bloktilskud.

- Der er ikke tale om, at vi tigger om penge. De steder i landet, der oplever vækst, har pligt til at hjælpe med at sikre ordentlige levevilkår i et isoleret område som Bornholm, siger han til dr.dk.

/ritzau/

Emneord: Udkantsområder, Affolkning, Bornholm
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.08.16 Infrastruktur
  Billigere færgebilletter til og fra Bornholm og Samsø

  Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt har indgået en aftale med rederiet Danske Færger A/S, der vil sikre billigere færgebilletter til og fra Bornholm og Samsø.

 • 10.05.16 Infrastruktur
  Mols-Linien vinder Bornholmerruten

  Det bliver Mols-Linien der fra 2018 og 10 år frem skal betjene færgesejladsen til Bornholm. Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

 • 19.12.14 Politik
  Nej til øget landsudligning

  Det er ikke rigtigt, at den nuværende udligningsordning betyder, at hovedstadskommunerne kan opretholde et betydeligt højere serviceniveau end resten af landet. Påstanden om, at udligningen favoriserer hovedstadsområdet, kommer fra otte jyske kommuner, der har sat gang i en kampagne for at øge landsudligningen. Økonomi- og Indenrigsministeriets egne nøgletal for serviceniveau viser derimod, at kommunerne i hovedstadsområdet stort set har samme serviceniveau, som resten af landets kommuner.

 • 29.09.14 Politik
  Almene boliger i kommunernes mindre byer er truet af kollaps

  Seks midt- og vestjyske kommuner beder Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, om at finde en national løsning for at afværge økonomisk usikker fremtid for lejerne.

 • 18.09.14 Infrastruktur
  Brosbøl: Kystkommmuner skal tænke stort

  Miljøminister Kirsten Brosbøl inviterer nu alle kystkommuner i Danmark til at indsende visionære og ambitiøse projektansøgninger, der kan være med til at tiltrække flere turister.