- Som borgmester varetager man et tillidshverv. Derfor er det afgørende, at kommunalbestyrelsen rent faktisk har tillid til borgmesteren, siger Margrethe Vestager om den nye lov. Foto: Trine Søndergaard

Det bliver nemmere at afsætte borgmesteren

Som en udløber af Farum-skandalen bliver det nu nemmere at afsætte borgmesteren under visse omstændigheder

Hvis 90 procent af medlemmerne i et byråd eller kommunalbestyrelse har mistet tilliden til borgmesteren, kan de afsætte ham. 

Med en ny lov, som Folketinget vedtager torsdag, vil det være muligt at afsætte borgmesteren.

Det er en udløber af Farum-skandalen. Forslaget, om at det under visse omstændigheder skal være muligt at afsætte borgmesteren, er anbefalet af Farum-Kommissionen.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger om den nye lov:

- Som borgmester varetager man et tillidshverv. Derfor er det afgørende, at kommunalbestyrelsen rent faktisk har tillid til borgmesteren. 

- De nye regler giver kommunalbestyrelsen nye og bedre muligheder for at trække i håndbremsen, eksempelvis hvis der er massiv mistillid til borgmesteren, eller hvis vedkommende groft tilsidesætter sine pligter. Det er godt for kommunestyret, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Loven indebærer desuden skrappere regler for, hvornår og hvordan sagsmateriale skal sendes ud til kommunalbestyrelsesmedlemmerne.

- Det er vigtigt, at kommunalbestyrelsesmedlemmerne er klædt på til at træffe de beslutninger, der skal træffes, og kan forberede sig i god ro og orden. 

- Derfor er jeg glad for de nye skærpede frister for, hvornår kommunalbestyrelsesmedlemmerne får adgang til dagsordner og sagsmateriale og for, at materialet nu skal sendes til medlemmerne og ikke bare gøres tilgængeligt for dem, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/

 
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.