Det offentlige har brug for stærke projektledere

Ledelse

06/08/2018 09:03

Offentlig projektledelse er en disciplin for sig. I en ofte uforudsigelig hverdag får kerneopgaven let forrang for dit projekt. Derfor er konkrete redskaber og uddannelse nødvendige.

For at begynde med begyndelsen: Ordentlig forberedelse er helt centralt, når du går i gang med et projekt, og det er her, mange virksomheder – offentlige såvel som private - fejler.

Det fortæller Søren Erik Nielsen, studielektor ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet og underviser på det valgfrie modul ’Projekter - styring og ledelse’ på Kommunomuddannelsen i Aarhus.

– Hvis forberedelsen til dit projekt er skrevet bag på en brugt serviet, så er der ikke noget at sige til, at det går galt. Især målanalyse er et af mine yndlingstemaer, når jeg underviser de kommunomstuderende, for det er vildt vigtigt, at du har gjort dig fuldstændigt klart, hvad der skal komme ud af dit projekt, og at du balancerer det op imod de ressourcer, du har til rådighed. Husk også at argumentere for, hvor mange interne ressourcer, du skal bruge i projektet. Det er nemlig noget, mange glemmer, siger Søren Erik Nielsen.

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

På ’Projekter - styring og ledelse’ får du helt konkrete redskaber til, hvordan du gennemfører dit næste projekt fra idéfase over planlægning, gennemførelse, implementering og evaluering.

– Når de kommunomstuderende har været igennem modulet, har de fået en forståelse for de klassiske værktøjer, der ligger i projektlederens værktøjskasse. De har ikke kun hørt faglige oplæg, men i høj grad også arbejdet med kommunalfaglige cases og trænet og diskuteret værktøjerne med deres medstuderende.

- I det hele taget oplever jeg, at de studerende på modulet er utroligt engagerede og talelystne, og det giver et rigtigt godt udgangspunkt for et stort udbytte, siger Søren Erik Nielsen.

Kør dit projekt i position 

Som projektleder i det offentlige er det ifølge Søren Erik Nielsen vigtigt, at du positionerer dit projekt rigtigt i forhold til den driftsorganisation, du er en del af. Ellers kan dit projekt let drukne i en hverdag, hvor ingen rigtig kender dagen, før klokken slår fem.

– Når vi taler projekter i det offentlige, er det enormt vigtigt, at du får italesat projektets betydning på en god måde, så du sikrer dig opbakning fra alle de mange forskellige interessenter i din organisation.

- Driftsopgaver som f.eks. sagsbehandling og borgerbetjening vil ofte blive prioriteret højere end dit projekt, og derfor skal du polstre projektet op imod en uforudsigelig hverdag og ledere, der måske har prioriteringer, som ikke altid stemmer overens med ambitionerne i dit projekt, siger Søren Erik Nielsen.

COK på DenOffentlige

COK er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og udgiver artikler, debatindlæg, synspunker, pressemeddelelser og cases om offentlig ledelse og kompetenceudvikling. 

Læs mere om COK her. 

Læs mere om at blive redaktør her.

Tre vigtige fokuspunkter på den offentlige projektleders tjekliste

  • Prioriter at give dit projekt en ordentlig forberedelse. Det kræver tid - tid som du skal sørge for at afsætte i en travl hverdag.
  • Lav en solid businesscase for dit projekt og husk også at medregne de interne ressourcer, der er nødvendige, for at projektet bliver en succes.
  • Sørg for at lave dit projekt så robust, at det kan overleve i en uforudsigelig hverdag, hvor mange interessenter er på spil.

Fakta: Kommunomuddannelsen

Kommunomuddannelsen er en uddannelse på akademiniveau, som er skabt for at udvikle fagligheden hos offentlige administrative medarbejdere landet over, så de kan gå forrest i den fortsatte velfærdsudvikling. Du kan tage Kommunomuddannelsen flere steder i landet.

En fuld Kommunomuddannelse består af:
3 obligatoriske moduler (30 ECTS-point)
2 - 3 valgfrie moduler (20 ECTS-point)
Afgangsprojekt (10 ECTS-point)

Mest Læste

Annonce