DF: Tid til nyt dagpengesystem uanset regeringens farve

LO og FTF's forslag om at forkorte genoptjeningsperioden for dagpenge vinder støtte fra Dansk Folkeparti. Regeringen er under pres, lyder det fra SF og Enhedslisten.

Fagforbundene LO og FTF er tirsdag aften kommet med ni principper, som de mener, et nyt dagpengesystem bør følge. Et af principperne er en forkortelse af den periode, man skal være i arbejde for at genoptjene retten til at få dagpenge.

Det forslag vinder ikke kun roser i venstre side af Folketinget. Også Dansk Folkeparti kan genkende tonerne fra fagbevægelsen i deres forslag til et nyt dagpengesystem.

- Vi har de sidste par år tilbudt regeringen at sætte genoptjeningsperioden tilbage til 26 uger. Men vi er blevet afvist af statsministeren i flere omgange, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

- De forudsætninger, der var, da vi lavede reformen, holdt ikke. Det har vi erkendt.

Dagpengereformen er lavet med stemmer fra De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative. Men selv hvis blå blok skulle få flertal, mener Bent Bøgsted stadig, at dagpengesystemet skal laves om.

Spørgsmål: Kan I lægge stemmer til en borgerlig regering, der siger nej til ændringer i dagpengesystemet?

- Det kan jeg ikke forestille mig, at de gør, siger han til Ritzau.

 

SF og Enhedslisten om dagpenge: Regeringen er under pres
Udmeldingen fra fagbevægelsens top øger presset på regeringen i forhold til at få gjort noget ved dagpengesystemet, der har været et af regeringens mest ømme punkter i denne valgperiode.
 
Det mener Enhedslisten og SF. Sidstnævnte var tidligere medlem af den regering, som endte med at måtte gennemføre dagpengeændringerne.
 
- Reformen har været en katastrofe, men hvis Venstre og Dansk Folkeparti igen får regeringsmagten, så er muligheden spildt. Derfor er vi nødt til én gang for alle at løse det dagpengeproblem, vi desværre kender alt for godt, siger formanden for SF, Pia Olsen Dyhr.
 
SF lancerer onsdag en større annoncekampagne under overskriften "Det dagpengeproblem, du kender" med henvisning til Socialdemokraternes tidligere kampagne "Det Danmark, du kender". Tirsdag aften kom det frem, at LO og FTF har formuleret ni principper for et ændret dagpengesystem. De to fagforeninger har tilsammen 1,5 millioner medlemmer. Et af omdrejningspunkterne lyder, at det skal være lettere og enklere at optjene retten til dagpenge. Blandt de ni punkter er også, at korte jobforløb bør kunne omsættes til dagpengeret.
 
- Der er stort set ikke nogen punkter, som vi synes, er dårlige. De kalder det principper og tør ikke sætte tal på. Vi mener, at optjeningen skal gælde et halvt år, mens genoptjeningen skal være på tre måneder, så vil det virke effektivt.
 
- Dem, der udtaler sig, er en del af kommissionen. Det lægger et ekstra pres på regeringen, for det er de faglige a-kasser, der skal administrere det bagefter, siger Christian Juhl, som er arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.
 
Foreløbig er meldingen fra regeringen, at man vil vente på, at dagpengekommissionen kommer med et udspil, som ventes efter det kommende folketingsvalg.
 
/ritzau/
Emneord: Dagpenge, Dagpengeperiode, Dagpengereform, FV2015
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 22.10.15 Politik
  Dagpengeaftale kan ende som stort selvmål

  Aftalen om fremtidens dagpengesystem, hvor en stor del af finansieringen hentes ved at forringe ordningen for de især de nyuddannede, kan meget vel svække hele a-kassesystemet

 • 22.10.15 Velfærd
  FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

  Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.

 • 22.10.15 Politik
  Finansministeriet: Bred aftale skaber ro om dagpengesystemet

  Regeringen har i dag indgået en aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne om et mere fleksibelt dagpengesystem. Find aftalen her.

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.