DF vil give endnu flere skattelettelser: Gevinsten ved arbejde skal gavne flest muligt

Politik

12/10/2017 21:58

Nick Allentoft

Selv med regeringens skatteudspil vil 29.000 personer få under 2000 kroner ekstra om måneden ved at arbejde. Pinligt, mener DF, der nu vil sikre, at det bedre kan betale sig at arbejde for flere

Dansk Folkeparti lægger nu pres på regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i de aktuelle skatteforhandlinger.

Det sker på baggrund af tal fra regeringen selv, der viser, at selv om regeringens skatteudspil bliver gennemført som foreslået, så vil der stadig være 29.000 personer, som vi have en gevinst på under 2000 kroner om måneden ved at arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse. Lars Løkke Rasmussen har selv defineret ”nogle tusinde” som beløbsgrænsen for, hvornår det kan betale sig at arbejde.

Finanslov 2018

Vi har oprettet en tema-side, der samler alle relevante historier om Finanslov 2018. Find den her.

- Det er pinligt, at regeringen ikke har været opmærksom på, at så stor en gruppe af danskere har så lille en gevinst ved at gå på arbejde. Vi vil gerne have, at der bliver færre – altså mindre end 29.000 personer - som har en ringe gevinst ved at være på arbejdsmarkedet. Man kan for eksempel se på procenten for beskæftigelsesfradraget, så der vil være flere af de 29.000, der får en større gevinst ud af at gå på arbejde, siger Dansk Folkepartis finansordfører, Rene Christensen.

Nye tal fra regeringen viser, at ud af de 29.000 personer, får 10.000 af dem under 1000 kroner i gevinst om måneden ved at være i job frem for på offentlig understøttelse.

Kristian Jensen: Et gigantisk skridt

Tre dage før folketingsvalget i 2015 blev Lars Løkke Rasmussen mere præcis på, hvor stor forskellen bør være på at være i arbejde eller på offentlig forsørgelse. Det var netop Venstres og Lars Løkke Rasmussens store projekt det handlede om: nemlig at det bedre skal kunne betale sig at arbejde.

- Jeg synes der skal være en gevinst på nogle tusinder kroner ved at arbejde, fastslog Lars Løkke Rasmussen.

Selvom der altså stadig er 29.000 personer, der ikke vil få en gevinst på nogle tusinder ved at arbejde frem for at være på offentlig forsøgelse som følge af skatteudspillet, vil finansminister Kristian Jensen (V) dog ikke tale om løftebrud.

- Ud frade rammer, vi har, er vi kommet så langt, som det har kunnet lade sig gøre. Jeg glæder mig over, at når man ser over tid, så har vi ved hvert eneste initiativ, som regeringen har taget, fået formindsket det antal, der er tilbage (red. personer med en gevinst på under 2000 kroner ved at arbejde). Og med skattereformen her, der får vi taget et ordentligt hug – fra 50.000 til 29.000 personer. Det betyder, at der er færre danskere end nogensinde, for hvem det ikke kan betale sig at arbejde, siger Kristian Jensen.

Det er stadig 29.000 for hvem det åbenbart ikke kan betale sig at arbejde – er det en falliterklæring?

- Nej, det er en udfordring, og vi har arbejdet med det her igennem alle de skattereformer, som jeg har været med til at lave – både i VK-regeringens tid, og siden vi fik magten i 2015. Jeg er ikke færdig med denne her opgave endnu, men det her vil være et gigantisk skridt fremad, siger Kristian Jensen:

- Vi kommer til at arbejde videre med det, fordi vi med de 29.000 ikke er i mål endnu. Og vi skal i mål, sådan så alle danskere kan se, at der er en gevinst på mindst 2000 kroner ved at komme i arbejde, siger finansministeren.

DF: Skattelettelser skal gives i bunden

Tidligere har Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup personligt talt varmt for, at forskellen burde være på mindst 5000 kroner om måneden.

I dag er Dansk Folkeparti ikke så konkrete i deres målsætning til de aktuelle skatteforhandlinger. Men partiet understreger, at det ikke er i orden, at 29.000 personer får under 2000 kroner ekstra om måneden ud af at arbejde.

- Jeg synes selvfølgelig det er problematisk, at regeringen bagatelliserer, at der er 29.000, som har en ringe gevinst ved at være på arbejdsmarkedet. Det er også derfor, at vi hele tiden har sagt, at hvis der råd til skattelettelser, så skal de gives i bunden. Det er jo netop for at få de 29.000 personer løftet til et højere niveau, siger Rene Christensen.

Cepos: Man bør være mere ambitiøse

Hos Cepos synes de heller ikke, at antallet er tilfredsstillende:

- Det er godt, at tallet kommer ned, men 29.000 er fortsat for mange – alt for mange. Gevinsten ved at tage et job burde være større. Fremadrettet bør man være med ambitiøse, og jeg håber, at man i de kommende forhandlinger får reduceret antallet yderligere, siger Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom hos Cepos.

Han peger på, at antallet kan blive reduceret, hvis dagpengesatsen bliver sat ned:

- Hvis man tager en person, der får det maksimale udbetalt i dagpenge, så er gevinsten ved at tage et lavtlønsjob kun på 300 kroner om måneden – eller en tier om dagen. Det er en alt for lille gevinst. Så der vil min anbefaling være, at man sænker dagpengene med 10 procent, siger Mads Lundby Hansen.

Hele historien hos DR

Mest Læste

Annonce