Fotoet er fra frikommuneforsøg om bl.a. frivillighed og samskabelse

DGI: Lovændring gør det nemmere at være frivillig

DGI og DIF glæder sig over den lovændring, Folketinget har vedtaget, som gør det nemmere at være frivillig.

14. december 2017 var en god dag for de mange frivillige i idrætten. Folketinget vedtog nemlig lovforslaget L77, der gør det nemmere at være frivillig.

Lovændringen kommer efter en række sager, hvor efterlønnere af deres A-kasser og Ankestyrelsen har fået besked om, at de ville blive trukket i efterløn, hvis de var frivillige ulønnede instruktører.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

"Det er virkelig godt, at der fremover ikke vil være problemer for efterlønnere og dagpengemodtagere, der ønsker at være frivillige ulønnede instruktører. Vi glæder os over, at et flertal i Folketinget har stemt for lovændringen, og at politikerne bredt har lyttet til foreningslivets udfordringer og truffet en meget fornuftig beslutning," siger DGI's formand Søren Møller.

LÆS MERE OM FRIVILLIGT ARBEJDE

Inge Precht kan blive instruktør igen

Med lovændringen bliver det igen muligt for 63-årige Inge Precht at være frivillig ulønnet instruktør i Sunds Forenings Fitness ved Herning.

"Det er dejligt med den lovændring, så kan jeg komme i gang med at være instruktør igen. Jeg er klar, så snart det er muligt, og foreningen går bare og venter på, hvornår jeg får lov igen," siger Inge Precht.

Hendes sag har fået stor bevågenhed i medierne, siden Ankestyrelsen i oktober 2016 afgjorde, at hun ville blive trukket i efterløn, hvis hun var frivillig ulønnet instruktør i Sunds Forenings Fitness ved Herning. 

"Jeg har stået frem for at få loven ændret, og jeg har kun oplevet positive tilbagemeldinger. Mange har sagt, at det var dejligt, at jeg ville tage kampen, og at det var totalt uforståeligt, at jeg ikke kunne være frivillig ulønnet instruktør," siger Inge Precht.

Efter Inge Prechts sag kom frem, har mindst 8 efterlønnere oplevet, at deres A-kasser har sagt nej til, at de kunne være frivillige. Sagerne har skabt utryghed hos flere efterlønnere og i flere idrætsforeninger, ligesom andre organisationer og foreninger end DGI og DIF har oplevet problematikken.

 

En god dag for de frivillige i foreningsidrætten

Det er regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet, der har stemt for lovforslaget, der blev fremsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. SF og Enhedslisten stemte imod.

DIF's formand Niels Nygaard siger:

"Lovændringen er gode nyheder, og vi håber, at det nu kan være med til at løse de udfordringer, vi tidligere har haft. Der skal naturligvis være mulighed for at være aktiv og udføre frivilligt arbejde i foreningslivet, selvom man er ledig eller på efterløn. Nu vil vi følge spændt med i, hvordan man fra A-kasser og jobcentre fortolker reglerne i praksis", lyder det fra Niels Nygaard.

Lovændringen træder i kraft 1. januar 2018.

 

Emneord: Frivilligt arbejde, Frivillige, Civilsamfund, DGI, DIF, Niels Nygaard, Søren Møller, Efterløn, Dagpengeregler, 141217
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.12.17 Morten Storgaard
  Tak for det

  Tak for et interessant indspark. Det virker jo vildt at man ikke kan få lov at være frivillig, og at arbejde uden at få løn for det som efterlønner. Det er utrolig vigtigt, at vi ikke fratager hinanden retten til at bidrage til samfundet, for ikke at tale om at kunne skabe mening i sin hverdag.
  Morten Storgaard
  fagmagasinet.dk

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også