DI: 10. klasse på efterskole er spild af penge

Politik

25/08/2014 12:14

Suleman Haider

Flyt efterskoleåret til 9. klasse og spar millioner, siger DI. Efterskolerne afviser "regnemaskinetænkning".

Aldrig før har der været så mange unge, der vælger at tage 10. klasse på efterskole.

Det viser en ny opgørelse fra Efterskoleforeningen, men det er ikke alle, der jubler over den stigende interesse for efterskolelivet. 

Dansk Industris underdirektør, Charlotte Rønhof, mener, det er spild af penge, at unge, der er fagligt parate til at fortsætte på en ungdomsuddannelse, får tilskud til et efterskoleophold i 10. klasse.

- Efterskolerne gør mange gode ting, og det er på mange måder en fantastisk skoleform. Men den måde, vi har designet det på i Danmark, hvor man venter til 10. klasse, er bare ekstremt dyr. 

- Hvis de gør det i niende klasse, så har vi sparet et skoleår og mange millioner, som vi i stedet for kan bruge på de svageste elever med størst behov, siger hun.

Næsten to ud af tre efterskoleelever vælger først at tage afsted i 10. klasse. Og siden skoleåret 2007-08 har efterskolerne været mere populære end folkeskolerne hos de elever, som vælger at fortsætte i 10. klasse. 

- Det er jo dejligt at tage et år på efterskole, hvor man kan udfolde sig kreativt, og så længe det er et tilbud, kan man ikke fortænke nogen i at gøre det. Men vi forsøger bare at gøre politikerne og befolkningen opmærksomme på, at vi som samfund kan bruge ressourcerne meget bedre, siger Charlotte Rønhof.

Formanden for Efterskoleforeningen, Troels Borring, giver dog ikke meget for Dansk Industris "regnemaskinetænkning".

- Det tilkommer ikke økonomer, eksperter og regnemaskiner at afgøre, hvad der er bedst for de unge. Det tror vi på, at de unge og deres forældre godt selv kan finde ud af, siger han og fortsætter:

- Men vi er meget bevidste om, at eleverne ikke skal gå i 10. klasse for sjov. De skal gå der for at blive stærkere – både socialt og fagligt – og for at få det sidste på plads, inden de kaster sig videre i uddannelsessystemet. Og der er efterskolerne en gedigen investering på den lange bane.

Ulla Ambrosius Madsen, lektor ved Institut for Psykologi og Uddannelsesstudier på RUC, tror da heller ikke på, at Dansk Industri får held med at få danskerne til at opgive efterskolen i 10. klasse.

- Selvom der har været en stigende kritik fra erhvervslivet om, at det her er noget pjat og spild af penge, så har det ikke kunnet skræmme forældrene og de unge væk. Tværtimod er elevtallet stigende, og det tyder jo på, at den her skoleform rammer plet hos danskerne, siger hun.

 

Mest Læste

Annonce