DI: Investeringer går uden om Danmark

Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark, viser ny redegørelse, der bekymrer DI.

Danmark er - næst efter Japan - det land i OECD, som tiltrækker færrest investeringer fra udlandet.

Det fremgår af DI's Globaliseringsredegørelse, der offentliggøres mandag.

Ifølge redegørelsen har danske virksomheder langt flere direkte investeringer i udlandet, end udenlandske virksomheder har i Danmark.

- Vi halter bagefter i det globale kapløb om investeringer i ny teknologi, ny produktion og dermed nye private arbejdspladser, siger administrerende direktør i DI Karsten Dybvad.

Kun få lande har et større gab end Danmark, hvor det i 2012 var på 516 milliarder kroner, svarende til 28 procent af Danmarks BNP.

- Det er dybt alvorligt, at vi ikke tiltrækker flere udenlandske investeringer. For det er et tegn på, at vores virksomheder har mistet konkurrenceevne.

- Grundlæggende investerer udenlandske investorer kun i Danmark, hvis de kan se, det er en god forretning. Tallene viser med al tydelighed, at det er for sjældent, det er tilfældet, siger Karsten Dybvad.

En tidligere undersøgelse blandt DI's medlemmer viser, at adgang til nye markeder og lavere arbejdsomkostninger er de to mest udbredte motiver for at oprette arbejdspladser i udlandet.

- Globaliseringsredegørelsen viser, at der et klart behov for en ny vækstplan, der sænker eller helt fjerner de skatter og afgifter, der rammer virksomhederne hårdest - eksempelvis PSO-afgiften og arbejdsskadeafgiften, siger Karsten Dybvad.

Han understreger, at det vil kræve et løft i konkurrenceevnen, hvis danske virksomheder for alvor skal genskabe de private job, der er tabt siden krisen.

- DI's ambition er, at vi får genskabt de 80.000 industriarbejdspladser og resten af de 175.000 private arbejdspladser, vi har tabt under krisen, og det vil kræve en yderligere forbedring af konkurrenceevnen, siger Karsten Dybvad.

/ritzau/

 

Emneord: Investeringer, Dansk Industri, OECD, Karsten Dybvad, Globaliseringsredegørelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 15.12.16 Velfærd
  OECD: Danmark kan gøre mere for at hjælpe udsatte ledige

  Ifølge en ny OECD-rapport bør Danmark øge dagpengedækningen for lavtuddannede og lavtlønnede arbejdstagere og forbedre den hjælp, der står til rådighed for disse som en del af en række reformer, der skal hjælpe afskedigede arbejdstagere med at komme hurtigere tilbage i arbejde.

 • 29.11.16 Velfærd
  Markante stordriftsfordele ved Facility Management

  Der er stadig større efterspørgsel på Facility Management, hvor flere støttefunktioner integreres i én samlet løsning. Flere offentlige myndigheder har allerede haft en række erfaringer med Facility Manangement, og det har givet gode resultater.