Disruptionråd: Platforme for hundeluftere og rengøringsfolk skal fremtidssikres

Disruptionråd skal se på udfordringer og muligheder i digitale platforme, hvor folk udbyder arbejdskraft.

Har man brug for at få luftet Fido eller få ryddet ud i nullermændene bag sofaen, så er der hjælp at hente på nettet.

Et stigende antal digitale platforme formidler forskellige former for arbejdskraft borgere imellem. Det viser, at arbejdsmarkedet er i forandring, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det sker ikke fra den ene dag til den anden. Men der sker meget på arbejdsmarkedet på grund af de her platformsøkonomiske selskaber. Både på godt og ondt.

- Nu gælder det om, at vi får de her selskaber integreret i det danske arbejdsmarked, siger han. 

De såkaldte arbejdskraftplatforme er på dagsordenen, når Disruptionsrådet mødes mandag og tirsdag. Rådet er sat i verden af regeringen for at udtænke løsninger på, hvordan vi udnytter den teknologiske udvikling bedst muligt. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

I en ny kortlægning har Beskæftigelsesministeriet og Erhvervsministeriet undersøgt seks af platformene.

25.000 personer udbød arbejdskraft via platformene i 2017, mens det kun gjaldt 105 i 2015, hvor der kun fandtes få platforme.

I alt anslås det, at der findes mellem 17 og 20 arbejdskraftplatforme i Danmark. 

En af dem er Happy Helper, som kalder sig en markedsplads for rengøring.

Ifølge stifter og administrerende direktør Dennis Forchhammer har tjenesten mere end 2500 rengøringsfolk, der tilbyder deres arbejdskraft, mens der er blevet formidlet rengøring til mere end 5000 hjem.

- Hos os er det i høj grad studerende, som selv bestemmer, hvornår og hvor meget de vil arbejde. Vi er ikke arbejdsgiver, så de bestemmer helt selv, om de vil have opgaverne, og hvornår de vil stoppe.

- Vi har en mindstepris på 120 kroner for en times rengøring. Men derudover bestemmer helperen selv, hvad prisen skal være, siger han.

Ifølge Troels Lund Poulsen skal der findes frem til en model, hvor selskaberne får mulighed for at udvikle deres forretning i Danmark.

- Men hvor man samtidig respekterer, at enhver ikke bare er sin egen lykkes smed, siger han. 

De ansatte skal sikres med for eksempel pensionsopsparinger og arbejdsskadeforsikringer, ligesom der skal være fair konkurrence med mere traditionelle virksomheder.

- Det er klart, at der er en ulige konkurrencesituation, når etablerede virksomheder for eksempel betaler bidrag til arbejdsmarkedets erhvervssikring og påtager sig en lang række sociale forpligtelser, siger han.

 
Emneord: Disruptionråd, Beskæftigelse, Troels Lund Poulsen, 290118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.18 Social
  Lufthavnstilsynet styrkes markant

  Regeringen og Dansk Folkeparti har som et led i finansloven for 2019 afsat ekstra to millioner kroner årligt til mere kontrol med offentlige ydelser i de danske lufthavne.

 • 21.02.19 Velfærd
  Nye tal: Ældre arbejder længere

  Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 24.05.18 Velfærd
  Nye regler for førtidspension og ressourceforløb vedtaget

  Syge borgere skal kun i ressourceforløb, hvis det giver mening. Det er et bredt flertal i Folketinget enige om og har torsdag vedtaget et lovforslag, der præciserer reglerne om førtidspension og ressourceforløb.