Disse jobsøgende afvises af arbejdsgivere

Ny undersøgelse fra Incita kortlægger, hvilke grupper af jobsøgere som danske arbejdsgivere er mest utilbøjelige til at invitere til jobsamtaler.

Arbejdsgiveranalysen fra Incita fastslår, at blinde og døve topper listen af grupper, som arbejdsgiverne afviser. Alene det faktum at en person er blind, betyder at 73 pct. af arbejdsgiverne afviser at tage personen til samtale. 67 pct. af arbejdsgiverne afviser døve.

Incitas arbejdsgiveranalyse er baseret på anonyme svar fra 160 virksomheder indsamlet i april og maj 2020. Incita laver arbejdsgiveranalysen 1 gang om året.

"Blinde og døve har delt den sørgelige topplacering som de mest afviste grupper på arbejdsmarkedet i årevis. Vi har set de samme tendenser i 2020 som vi også så i 2018 og 2019. Generelt synes vi det er langt ude, at så mange arbejdsgivere på forhånd afviser disse mennesker, når man tænker på at der findes masser af hjælpemidler og handicapkompenserende ordninger. Vi kæmper imod fordomme og myter," siger Incitas direktør Christina Grøntved, som også mener det er langt ude at hver tredje arbejdsgiver afviser fx kørestolsbrugere, tidligere misbrugere og stresssyge.

Movitation er vigtigere end kompetencer

Arbejdsgiveranalysen viser også, at 91 pct. af arbejdsgiverne peger på kandidatens motivation som vigtigste faktor, når arbejdsgiveren vurderer om de vil ansætte en udsat ledig (= en person som har flere problemer, end at de mangler arbejde). Kun 9 pct. peger på kandidatens kompetencer/andet.

Arbejdsgiveranalysen peger på et stort potentiale for at ansætte flere udsatte i småjob. Et småjob er en ny ansættelsesform, hvor ledige kan supplere deres offentlige forsørgelse med et par lønnet timers arbejde om ugen. 46 pct. af arbejdsgiverne er positive overfor idéen, mens kun ganske få har erfaringer eller viden om småjob.

"Incita har selv opbygget et stort netværk af virksomheder, som er indstillet på at give folk en ekstra chance. Vi bruger netværket til at finde jobs til udsatte, og til hurtigt at skabe fodfæste på arbejdsmarkedet. Vi har tidligere stået bag en forskerundersøgelse, som fastslog at det bedste redskab til at støtte udsatte ledige i beskæftigelse er, når vi kan få dem ud på en arbejdsplads i praktik," siger Christina Grøntved.

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 01.07.20 Erhvervsliv
  Staten står klar med 4,25 milliarder kroner til SAS

  Den danske stat bakker op om planen for rekapitaliseringen af SAS og er klar til at bidrage med op til 6 mia. SEK for at sikre, at SAS også vil være operationel efter COVID-19-krisen.

 • 24.06.20 Erhvervsliv
  Sommerhjælp til sæsonafhængige selvstændige og kunstnere

  Nu kommer der mere hjælp til den gruppe selvstændige, kunstnere, teknikere og leverandører af fx lydanlæg eller telte, der er særligt hårdt ramt af tab i omsætningen på grund af aflyste sommerarrangementer.

 • 23.06.20 Erhvervsliv
  Denne kommune er Danmarks mest erhvervsvenlige

  De jyske kommuner ér bare mere erhvervsvenlige end kommunerne på den anden side af Lillebælt. I årets erhvervsvenlighedsundersøgelse fra Dansk Byggeri har kun en sjællandsk kommune sneget sig ind på listens top ti. Øverst på podiet står Favrskov Kommune, der løber med titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune 2020, tæt forfulgt af Thisted, Billund og Skive kommuner.

 • 12.06.20 Erhvervsliv
  Staten vil have ejerskab over nødlidende virksomheder

  Dansk økonomi og danske virksomheder står i en ekstraordinær situation som følge af COVID-19. Selv om samfundet er i gang med at komme sig oven på sundhedskrisen, er mange virksomheder fortsat afhængige af udviklingen i verden omkring os. Derfor er der behov for at tænke langsigtet og nyt, så Danmark også er klar til at håndtere en næste fase af økonomiske udfordringer.

 • 08.06.20 Erhvervsliv
  Få styr på reglerne inden du tager på sommerferie

  Skolernes sommerferie står for døren, og der er kommet en lille åbning i forhold til lande, man må rejse til. Det betyder, at der er en række elementer, man skal være opmærksom på.