Djøf frygter for velfærdsstatens kerne hvis SU lægges om

SU som en låneordning for kandidatstuderende kan få studerende til at stoppe tidligt, mener fagforening.

I dag kan man som udgangspunkt få SU i seks år, hvis man er i gang med en universitetsuddannelse. Men fra flere sider har der på det seneste lydt forslag om, at SU'en for kandidatstuderende skal omlægges til en låneordning.

Det kan have store konsekvenser for de studerende, mener Wenche Qvist, der er forsknings- og uddannelsespolitisk chef i fagforeningen Djøf.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- SU'en gør, at man i sit uddannelsesvalg kan fokusere på, hvad man vil med sit liv, sin uddannelse og sin karriere, uden at skulle koble det til, om ens forældre kan hjælpe økonomisk. Det vil det her forslag lave om på.

- Fri og lige adgang til uddannelse er jo et kernepunkt i den velfærdsstat, vi med møje og besvær har fået opbygget. Det er det, man pludselig vil miste, siger hun.

Djøf har lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer på universiteterne, der viser, at mere end en tredjedel af de studerende vil overveje at stoppe efter bacheloren, hvis forslaget bliver til virkelighed.

Wenche Qvist tror, at mange af dem også vil ende med at gøre det i virkeligheden.

- Hvis man kan se, at lånene galopperer der ud af, mens man er studerende, så tror jeg, man bliver ret bekymret, lyder det.

Undersøgelsen viser samtidig, at tendensen er størst hos studerende, hvis forældre har en kortere uddannelse eller slet ingen uddannelse har.

- Det viser med al tydelighed, at SU’en har en betydning for, hvor mange fra ikke-uddannelsesvante hjem, der tager en lang videregående uddannelse, siger hun.

Et af argumenterne for forslaget har været, at de penge, der spares, i stedet kunne bruges på at øge kvaliteten af uddannelserne. Men det argument køber Wenche Qvist ikke.

- Jeg skal da være den første til at efterspørge midler til bedre uddannelser. Men jeg kan ikke følge tanken om et nulsumspil. Hvorfor skal hunden fodres med sin egen hale?

- Der står ingen steder skrevet, at pengene til bedre uddannelser skal komme fra SU’en, siger hun.

/ritzau/

Emneord: Djøffere, Djøfisering, SU, Videregående uddannelser, Wenche Quist, DJØF
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også