Dobbeltmoral truer Løkkes politiske liv

Politik

18/05/2014 20:27

Freja Eriksen

Det bliver stadig sværere for Venstre at forklare, hvorfor Løkkes handlinger ikke stemmer overens med partiets politik. Mandag vil Løkke blive afkrævet svar.

I maj 2008 var Lars Løkke Rasmussen ifølge eget udsagn "rigtig, rigtig tæt på" at beslutte sig for at forlade dansk politik.

Efter at have deltaget i flere tv-programmer, hvor han var blevet spurgt til sin første bilagssag, var Lars Løkke Rasmussen tæt på at have fået nok. 

- Jeg tænkte, at jeg måske bare skulle gøre noget andet, har Lars Løkke Rasmussen senere fortalt om sine tanker den aften.

Seks år senere står Lars Løkke Rasmussen nu i en tilsvarende situation. Få dage efter sin 50-års fødselsdag samler en ny bilagssag sig igen omkring Venstres formand.

Denne gang handler det om Venstres brug af partikassen til køb af tøj for 152.000 kroner til formanden, en ferierejse til 11.000 kroner til Løkkes familie og ekstra regninger for rygning på hotelværelser.

I de seneste dage har der været tavshed fra Lars Løkke Rasmussen, og i Venstres top har man afvist at svare på, om partiets formand har betalt skat af de goder, som partiet har stillet til rådighed.

I mellemtiden har både lokalformænd, hovedbestyrelsesmedlemmer og et enkelt medlem af folketingsgruppen i form af Birthe Rønn Hornbech trådt frem med kritik af Lars Løkke Rasmussen og Venstretoppens brug af penge.

Kritikken er mest markant blevet formuleret af Venstres kandidat til Europaparlamentet Jess Myrthu. 

Han mener, at det er uholdbart, at Løkke og Venstre ikke kan svare klart på, om man har overholdt skattelovgivningen. Jess Myrthu giver heller ikke meget for, at Venstres partikassen skal betale, når Lars Løkke Rasmussen vælger at bryde rygereglerne under hotelovernatninger.

Også i folketingsgruppen spekuleres der i, om sagen nu er så alvorlig, at Lars Løkke Rasmussen måske denne gang vælger at gå selv eller bliver presset til det.

- Partiet er totalt lammet fra top til tå, og mange er reelt enige med Jess Myrthu, siger et medlem af Venstres folketingsgruppe, der peger på, at Løkkes fremtid er et emne selv for folketingsmedlemmer, der står Løkke nær.

Forventningen i Venstre er samtidig, at sagen ikke er slut, men at Ekstra Bladet i kraft af bilag fra Venstres partikasse vil komme med flere afsløringer.

Avisen har tidligere afsløret, at Venstre har i perioden 2006-2011 har udbetalt mindre kontantbeløb i kuverter til ansatte uden, at det fremgik af lønsedlerne.

Kombineret med Løkkes tavshed skaber bilagsrodet i partikassen bange anelser i folketingsgruppen om, at Skat måske ikke har fået de korrekte oplysninger om Venstres indkøb af tøj og ferierejse til formanden.

Ifølge partisekretær Claus Richter blev der ved hans tiltrædelse i 2012 indført nye regler, som betyder, at Venstre ikke længere vil købe tøj til formanden betalt med medlemmernes penge.

Claus Richter ønsker ikke at udlevere regelsættet fra 2012, men oplyser, at det blandt andet fastslår:

- At Venstre altid vil være i compliance (overensstemmelse, red.) med de danske skatteregler. Det er det, vi tager udgangspunkt i, når det gælder, hvad der er private udgifter, og hvad der ikke er private udgifter.

Spørgsmål: Men reglerne er indført efter købet af tøj og flybilletter. Var I også i overensstemmelse med skattereglerne i den sag?

- Det kan jeg ikke gå nærmere ind i. Jeg kan bare sige, at jeg har fået implementeret de her regler, efter at jeg tiltrådte som partisekretær.

Mandag vil Lars Løkke Rasmussen efter flere dages tavshed blive konfronteret med spørgsmål af pressen. Klokken 20.50 skal han efter planen deltage i en partilederrunde på TV2 om valget til EU-Parlamentet.

Inden da kommer han dog til at besvare spørgsmålet om, hvorvidt han har tænkt sig at trække sig som formand.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce