Dokumentationskrav stjæler tid med børnene i daginstitutioner

Hver tredje ansat i vuggestuer og børnehaver oplever flere gange om ugen, at de må skære ned på omsorgen til børnene. Lav normering og flere dokumentationsopgaver får skylden.

Det pædagogiske personale i landets vuggestuer og børnehaver bruger i dag mere tid end før på at skrive om børnenes trivsel og udvikling. Det viser en ny undersøgelse fra fagforbundet FOA, der har set på udviklingen de seneste tre år, skriver Politiken.

Udviklingen er sket på trods af en politisk ambition om at muge ud i dokumentationskravene og give mere tid til børnene.

Den nye undersøgelse viser, at medarbejdere i børnehaver og vuggestuer i dag bruger 2 timer om ugen i snit på at udfylde skemaer om børnenes dagligdag. Det tager tid fra kerneopgaver såsom at trøste eller løse konflikter mellem børnene.

Op mod hver tredje medarbejder oplever hver dag eller flere gange om ugen, at det kniber med tid til den form for nærvær, fremgår det af tallene. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Det er konsulentvirksomheden Bureau2000, der for FOA har gennemført undersøgelsen via spørgeskemaer blandt 2.857 dagtilbuds ansatte, hvoraf 1.669 i 97 af landets 98 kommuner har svaret.

Blandt svarpersonerne i FOA-undersøgelsen er små 900 institutionsledere. 2 procent af dem svarer, at omfanget af dokumentationsopgaver, som den enkelte medarbejder skal udføre, er blevet mindre. Mens 57 procent anfører, at omfanget er vokset i løbet af de seneste tre år.

I pædagogernes forbund, BUPL, ser Elisa Bergman flere grene i problemet.

»Der er behov for, at vi driver pædagogik og dokumenterer det, der har betydning for den opgave. Men når det sker samtidig med for lave normeringer, så ser vi, at dokumentationen sker på bekostning af omsorgen«, siger Elisa Bergman til Politiken.

Samtidig siger hun, at hun ud fra BUPL’s egne undersøgelser kan se, at en tredjedel af dokumentationen er unødvendig, og her ønsker hun, at kommunerne træder i karakter og skruer ned.

I FOA mener sektorformand Mogens Bech Madsen, at dokumentation med halvårlige trivselsmålinger, indberetninger og forældresamarbejde er nødvendigt for en kvalificeret dagligdag i dagtilbuddene. Derfor er det ikke her, at timerne til omsorg skal komme fra.

»Det er selvfølgelig rigtigt, at jo mere dokumentation der er, des mindre tid er der til omsorg, men der er grundlæggende et normeringsproblem. Der er ikke nok personale på stuerne«, siger Mogens Bech Madsen til Politiken.

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) skal problemet løses i de enkelte kommuner. Mens børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener, at løsningen allerede findes:

»Med økonomiaftalen fra 2018 aftalte vi med KL, at vi i fællesskab skulle reducere unødig dokumentation i dagtilbuddene. Der er en opmærksomhed på det, og her forventer jeg mig noget af den økonomiaftale«, siger Mai Mercado til Politiken.

Emneord: Dokumentation, Mai Mercado, BUPL, Elisa Bergman, Normering af pædagoger, Vuggestuer, Børnehaver, FOA, Mogens Bech Madsen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også