Domstole skal løse konfliktfyldte skilsmisser hurtigt

Regeringen præsenterer tirsdag et udspil til et nyt skilsmissesystem, som skal have barnet i fokus.

Det skal være slut med skilsmissesager, hvor konflikterne mellem forældrene hober sig op, og sagen har lange udsigter til at slutte.

Det er meldingen fra regeringen, som tirsdag præsenterer et udspil til et nyt skilsmissesystem. 


Her skal barnet i fokus, lyder det fra børne- og socialminister Mai Mercado (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Det ny system består af to dele: Familieretshuset, der erstatter Statsforvaltningen, og Familieretten, som ligger i byretterne.

Familieretshuset skal desuden behandle simple sager og rumme en børneenhed.

Det er godt, at domstolene kommer ind over de mest problemfyldte skilsmisser, mener Pape.

- Når uenigheden om børnene går helt i hårdknude, og konflikten er aller mest voldsom, er der behov for, at domstolene træffer en klar afgørelse med domstolenes særlige fokus på retssikkerhed, siger Pape.

- Men det betyder ikke, at alle sager bedst behandles i domstolssystemet. I langt størstedelen af sagerne har familierne behov for en anden form for hjælp end en dom. 

- Med den nye model har vi fundet den rette balance med en klar og gennemskuelig proces, hvor der tages afsæt i den enkelte families behov, siger han.

Børneenheden skal være børnenes kontakt til systemet. Her vil der være børnesagkyndige psykologer eller rådgivere.

Derudover skal sagerne screenes. Her fastslås det, hvilke problemer og behov familien har. 

Systemet bliver helt anderledes end i dag, fordi domstolene får lov at afgøre de konfliktfyldte sager. Det skal forhindre, at børnene bliver klemt, siger Mercado.

- For mange børn bliver klemt i konflikten mellem forældrene, når de går fra hinanden. I dag har vi et system, der ikke altid er med at løse konflikterne og nogle gange endda spænder ben. Det skal vi lave om. 

- Vi skal have et enkelt, sammenhængende system, hvor forældrene på en gennemskuelig måde får den hjælp, der er brug for, og hvor der er særligt fokus på børnene. 

- En skilsmisse er aldrig nem, og vi skylder børnene, at vores system ikke er med til at gøre det sværere, siger Mercado.

 

FAKTA: Skilsmisser i Danmark
Regeringen er kommet med et udspil til et nyt skilsmissesystem, som tager mere hensyn til barnet:

* Der behandles årligt omkring 100.000 familieretlige sager i Danmark.

* Cirka hvert tredje barn oplever, at forældrene bliver skilt.

* I op mod ti procent af sagerne er der tale om konflikter, hvor børnene er særligt udsatte.

* De familieretlige sager kan screenes og deles op i grønt spor (60.000 sager), gult spor (30.000 sager) og rødt spor (7000 sager).

* I de cirka 7000 vanskelige sager er der risiko for konflikt og sociale problemer som misbrug og vold.

* Disse sager skal i fremtiden afgøres af en dommer i Familieretten, står der i et nyt udspil fra regeringen.

Kilde: Børne- og Socialministeriet

/ritzau/

 

Emneord: Skilsmisser, Skilsmisse, Konfliktmægling, Konflikthåndtering, Skilsmissepakken, Mai Mercado, Socialminister, Familiedomstol, 200617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.

 • 17.05.18 Social
  Vi skal se på alle led i drabssag

  Sagen om drabet på en 55-årig købmand fra Suldrup i Nordjylland skal undersøges til bunds i alle led af behandlingskæden, mener LOS - Landsorganisationen for sociale tilbuds direktør Michael Graatang,

 • 25.03.18 Politik
  Nu skal handicappede i job: Minister lancerer kampagne

  Der fortsat alt for mange, der står uden for arbejdsmarkedet, selv om mange virksomheder tager et socialt ansvar, og selv om der er ordninger som eksempelvis fleksjob, personlig assistance og hjælpemidler, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

 • 02.06.17 Velfærd
  Så er Serviceloven moderniseret

  Folketinget har vedtaget ændringer i serviceloven og børne- og socialminister Mai Mercado er godt tilfreds med resultatet.

 • 19.03.15 Politik
  Alle partier stemte ja til ny skilsmisse-pakke

  Det skal ikke længere være muligt for en far eller mor at skubbe den anden forælder ud af et barns liv ved hjælp af chikane efter et samlivsbrud. Det vedtog et enigt Folketing i dag.