Dong blev foreløbig verdens største børsnotering i år

Dong er 98,2 milliarder værd på børsen. Dongs ledelse og medarbejdere bør anerkendes, siger finansminister. Pensionsselskabet ATP har tjent et større milliardbeløb på sin investering i Dong Energy, fortæller direktør. Energiselskabet Dongs værdi er efter aktierne i selskabet blev sendt i udbud lige under 100 milliarder kroner.

Aktier lander på en endelig kurs på 235 kroner per aktie, men har passeret 250 kr. på Børsen kort efter noteringen. Dermed er Dong over 100 milliarder kroner værd.  
 
- Jeg er glad for den positive feedback, vi har fået fra investorer rundt om i verden, og den tillid, de har vist os ved at blive aktionærer i Dong Energy. Vi vil arbejde hårdt for at indfri deres forventninger i vores fortsatte indsats som førende inden for omstillingen til et mere bæredygtigt energisystem, skriver administrerende direktør Henrik Poulsen i meddelelsen.

Nye og gamle historier om Dong-sagen

Vi samler alle historier om Dong på denne tema-side.

Find nye og gamle historier og få styr på forløbet.

Samlet er der solgt 17,4 procent af Dong Energy til nye investorer. Det efterlader den danske stat med 50,4 procent, investeringsbanken Goldman Sachs med 14,7 procent og energiselskabet SEAS-NVE med 9,6 procent.

Af de udbudte aktier har private investorer fået ti procent, mens institutionelle har fået 90 procent. Umiddelbart har Dong Energy fokuseret på at få mange private investorer. Det er sket ved, at bud på aktier op til små 50.000 kroner har fået alle de aktier, de gerne ville have. 
 
- Mere end 36.000 nye investorer er blevet tildelt aktier i Dong Energy i forbindelse med udbuddet, skriver Dong.
 
- Det er et privilegium at byde velkommen til alle nye aktionærer, såvel de professionelle investorer som de mange danske privatinvestorer. 
 
- Jeg betragter det som en tillidserklæring til ledelsen og de mange dygtige og dedikerede medarbejdere, som konstant arbejder for at gøre Dong Energy til et globalt førende selskab inden for vedvarende energi, skriver Dong Energys bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen, i meddelelsen.
 
Pensionskasse indkasserer milliarder på Dong-salg
Pensionskassen ATP's topchef, Carsten Stendevad, er en tilfreds mand torsdag. Tilfredsheden er udløst af ATP's investering i Dong Energy, der har udløst en større pose penge til pensionskassen
 
ATP købte sine Dong-aktier til kurs 107 i begyndelsen af 2014.
 
- ATP's investering i Dong har givet et afkast på godt 3,5 milliarder kroner - i omegnen af 120 procent.
 
- Og samtidig har Dong Energy udviklet sig til verdens førende energiselskab inden for vedvarende energi og grøn omstilling, siger Carsten Stendevad til Ritzau Finans.

Det ser han grund til at være stolt af og fremhæver, at medlemmerne i ATP får glæde af det.

- Hvis tingene skrider frem som ventet, er pengene fra Dong-investeringen nok til, at vi igen i år kan hæve pensionerne for vores pensionister, forudser topchefen.
 
Der lyder også ros fra topchefen til Dongs medarbejdere.
 
- Jeg vil virkelig anerkende Dongs ledelse og medarbejdere. Det er deres indsats, der er årsagen til, at virksomheden står så stærkt nu. Og vi som investorer kan stå her nu med en fortjeneste, siger han.
 
Om hvorvidt Dong-aktier fortsat vil være at finde i ATP's portefølje, siger Carsten Stendevad blot:
 
- Vi er langsigtede investorer i Dong.
 
Claus Hjort er glad for stor interesse for Dong-aktier
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) glæder sig over, at interessen for at eje en bid af Dong Energy i forbindelse med børsnoteringen har været stor.
 
Aktierne i Dong lander på en endelig kurs på 235 kroner per aktie, hvilket giver Dong samlet markedsværdi på 98,2 milliarder kroner forud for børsnoteringen. Torsdag klokken 09:00 indledes handlen med aktierne på fondsbørsen i København.
 
- Som repræsentant for majoritetsaktionæren glæder det mig meget, at interessen for at blive en del af Dong Energy’s ejerkreds har været så stor – både blandt private og professionelle investorer, siger Claus Hjort Frederiksen i en meddelelse. 
 
- Det giver Dong Energy et solidt fundament for at fastholde og udvikle sin position som et af verdens førende grønne energiselskaber. Jeg synes, at der er grund til at anerkende ledelsen og medarbejderne for deres hårde arbejde i forbindelse med børsnoteringen, lyder det.
 
Samlet er der solgt 17,4 procent af Dong Energy til nye investorer. Det har givet sælgerne, blandt andre staten, Goldman Sach og ATP, en pengepose på 17,1 milliarder kroner. 
 
FAKTA: Sådan endte det store Dong-udbud
Her er de vigtigste data fra det officielle udbud af aktier, der er gennemført.
 
* Dongs værdi er endt på 98,2 milliarder kroner.
 
* Det svarer til en kurs per aktie på 235 kroner. Aktierne blev udbudt i intervallet 220 til 255 kroner per aktie.
 
* Samlet er der solgt 17,4 procent af Dong til nye investorer, svarende til 72,8 millioner aktier.
 
* Det betyder, at de sælgende aktionærer har tjent 17,1 milliarder kroner.
 
* Efter salget har den danske stat 50,4 procent, Goldman Sachs (via New Energy Investments) 14,7 procent, SEAS-NVE 9,6 procent, ATP 4,0 procent.
 
* Samlet er 36.000 nye investorer kommet til.
 
* Ti procent af aktierne er gået til private investorer og 90 procent til institutionelle investorer.
 
* Dong Energys aktiekode bliver DENERG.
 
* Aktierne bliver handlet på børsen i København fra klokken 9 torsdag den 9. juni.
 
* Frem til 8. juli er der en såkaldt "stabiliseringsperiode", hvor investeringsbanken Morgan Stanley holder hånden under aktien.
 
Kilder: Dong Energy
 
/ritzau/
Emneord: DONG, DONG Energy, Henrik Poulsen, Goldman Sachs, ATP, Carsten Stendevad, Claus Hjort Frederiksen, Børsnotering
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også