Drabet på Advokat Anders Lindholt – samværssager

Ny tragedie og denne gang i retten. Så taler man om sikkerhed i retslokalerne, men det fjerner jo ikke årsagen til tragedien. Det kan måske begrænse konsekvensen, men årsagen er et helt andet sted. Området med samværssager sejler, så lad os finde løsninger der inden det går galt igen.

Nu skete det igen. Denne gang i retten. En dræbt og en anden alvorligt såret i et forfærdeligt familieopgør. Det er sket før, men alligevel handler debatten efterfølgende om at øge sikkerheden i retten.


For ikke så lang tid siden slog en mor sit barn ihjel og forsøgte derpå at tage sit eget liv. Der har været flere af den slags tragiske sager – mord/drab/selvmord pga. samværssager – se links herunder - og derfor melder spørgsmålet sig, hvorfor?

Hvorfor griber mennesker til så drastiske handlinger? Hvorfor taler medierne mest om sikkerhed i retslokalerne? Hvorfor taler kun ganske få om årsagen bag de tragiske hændelser? Når børn bliver klemt mellem to menneskers konflikt har vi som samfund et ansvar for at finde løsninger, der begrænser disse sager. Når vi oplever flere og flere tilfælde, der ender tragisk, har vi en pligt til at debattere årsagerne.  

Jeg har fulgt dette område i flere år, og kan uden at blinke sige, at systemet bidrager til at forværre konflikterne i samværssager. Området sejler, og når det ender så tragisk som med advokat Anders Lindholt har vi pligt til at gå dybere bagved end en simpel debat om sikkerhed i retslokalerne. Hvis - og det er jeg overbevist om - systemets indretning er med til at forværre de komplicerede sager, må der søges efter løsninger. Det handler om tusindvis af børneskæbner, der kommer i klemme.

Jeg ved ikke hvordan vi får hul igennem til de mennesker som kan rette på procedurer og uvidenhed i eksempelvis Statsforvaltningerne. Hvad skal man gøre for at få hul igennem? Hvor mange mennesker skal stå frem? Hvor mange familier skal ødelægges?

Hvorfor tror vi kun på samme køn?

Der er flere grupperinger, når det gælder børn i klemme i samværssager – først og fremmest fædrene og mødrene. Generelt tror mødre på mødre og fædre på fædre. Jeg ved ikke præcist, hvor mange vi er tilsammen, men i min beskedne gruppe er der rundt regnet 1000 mennesker – flest kvinder.

De to grupper har på overfladen tre ting til fælles:

 1. Barnets tarv

 2. De ved at systemet ikke fungerer. De bliver indædt ved og ved med nye sager – og det bliver tilladt – en afgørelse er ikke en afgørelse – den synes at kunne ankes i en opslidende uendelighed med små nuancer.

 3. De kan ikke udstå hinanden og tror de respektivt er psykopater.

 

I forhold til barnets tarv, er det ikke altid sandheden. Nogle forældre har tendens til at tage barnets tarv som gidsel for egne ønsker. Det kan direkte udvikle sig til, at man vil gøre sin eks ondt – koste hvad det vil.

Systemet har indbyggede fejl. Bureaukratiet hælder sand i tandhjulene, og eksempelvis sagsbehandlingstider er ofte medvirkende til at sager udvikler sig i den forkerte retning.

Lad os arbejde sammen

Men der er også store udfordringer med at kunne se ind til de mennesker, der er i konflikt. Hvis mande- og kvinde-grupper og foreninger kunne arbejde sammen om dette punkt, kan vi måske blive så mange, at vi bliver hørt. Vi kan skabe løsningsforslag, som politikerne bliver nødt til handle på. Eksempelvis så sagsbehandling i statsforvaltninger og fogedretter bliver væsentligt forbedret. Når et retssystem ikke fungerer, begynder folk at ty til selvtægt!

De vilde sager, hvor den ene forældre er uden for pædagogisk rækkevidde er det værste, at være vidne til. Jeg kan nogen gange have mine tvivl om, systemet overhovedet opdager disse sager. Det er sager, hvor samarbejde ikke er muligt og systemets processer bare bidrager til at forværre sagerne.  

Der kan ligge en personlighedsforstyrrelse/psykopati til grund for krigen mellem forældrene. Måske kunne man teste for det i disse sager og derefter lade resultatet af den psykiske test lægge til grund for afgørelserne.

Lad os nu finde løsninger

Samarbejde kræver, at forældre holder op med at betragte hinanden som fjender – men det at kæmpe for sit barn bringer i den grad urinstinkterne frem i mennesker – og vi vil gøre ALT for vores afkom (eller for at skade vores eks.) og så kan det være uendeligt svært at se klart.

Der er ifølge Lone Brandenborg, formand for Danske Familieadvokater, årligt ca. 16.000 samværssager -  2.484 sager af dem ender i fogedretten. Gad vide hvor mange andre sager der er i kølvandet på højkonfliktsagerne? Vold? Stalking? Diverse overgreb? Hærværk? Og hvor mange ødelagte børneskæbner? Ingen ved det, og foreløbig har ingen interesseret sig synderligt for det.

Istanbul Konventionen forpligter Danmark til løbende at overvåge og indsamle dokumentation om alle former for vold mod kvinder, dette foregår tilsyneladende ikke.

Og det eneste medierne taler om er sikkerhed i retsbygningerne...

Lad os nu finde sammen og søge løsninger. Første skridt er at mande og kvindegrupper, der kæmper for det samme, finder sammen om at løse knasterne i systemet og kulturen omkring konfliktfyldte samværssager. Næste skridt er at systemet erkender, at jura og domstole i nogle tilfælde indirekte bidrager til at sager udvikler sig til det værre.

 

Eksempler

Her er nogle links til sager med døden til følge og nogle artikler hvor advokater går ind og gerne vil ændre systemet. Og link til en helt ny bog om problematikken.

Hvordan står vi sammen og får ændret systemet – andre lande er langt foran?

http://www.b.dk/nationalt/haard-kritik-af-foraeldreansvarslov

http://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/2014-09-17/tragedie-i-fogedretten-s%C3%A6tterskilsmisse-konflikter-p%C3%A5-spidsen

http://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/samv%C3%A6r-med-psykopatisk-for%C3%A6lder-er-problematisk

http://www.powerkvinderne.dk/liste/488-psykisk-partnervold-er-overset

http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2375592/foraeldreansvarsloven-nedbryder-boern/

http://www.saxo.com/dk/det-stoerste-svin-vinder-om-foraeldreansvarsloven-og-hvordan-man-forsvarer-sig-mod-spillet_epub_SX20710053

 

http://www.fyens.dk/article/1804508:Svendborg

http://jyllands-posten.dk/indland/krimi/ECE3457947/naboer-det-er-et-mareridt/

http://www.bt.dk/krimi/tv-28-aarig-kvinde-draebt-paa-aaben-gade

http://ekstrabladet.dk/112/article4834957.ece

http://amtsavisen.dk/forside/kvinde-draebt-ved-kvaelning

http://www.visitaarhus.dk/aarhus/gravid-kvinde-draebt

http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/30563228

http://netavisen-sjaelland.dk/2014/04/16/kvinde-draebt-i-hoje-gladsaxe/

http://www.b.dk/nationalt/drabsfar-jeg-fortryder-det-saa-bitterligt

http://www.sn.dk/.../moren-advaret-paa-sms.../artikel/111826

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE7031223/advokater-kritiserer-sagsbehandlingen-i-samvaerssager/

http://dinby.dk/odense-c/far-draebte-eks-kaereste

http://www.bt.dk/nyheder/mor-til-fem-myrdet-i-dag-blev-hun-begravet

http://jyllands-posten.dk/blogs/murattamer/ECE6909134/hvorfor-tier-vi-om-problemerne-med-vores-kvindesyn-i-danmark/

http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Syd/2014/03/26/072719.htm

Emneord: Samværsordning, Skilsmisser, Retssikkerhed, Familietragedier
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.11.15 Sonja Sørensen
  Advokat Anders Lindholt - Afmægtig Morfar

  Jeg prøvet at været på sidelinjen i en sag, hvor en af mine kære blev udsat for psykisk vold og forfølgelser i grad, som man tror er løgn overhovedet kan få lov til at finde sted i Danmark.
  Og jeg må nok indrømme, at jeg er STÆRKT CHOKERET over at opleve Statsforvaltnigernes Danmarks praksis.
  Den såkaldte margen, i forhold til hvad der betragtes som værende skadeligt, er så langt "normalen", at intet barn er sikret tryghed i Statsforvaltningens varetægt
  Og skadeligt, var i dette tilfælde åbenbart ikke, at en knægt på 10 år måtte stå lodret ret op og ned, og pisse i sine bukser af angst, fordi "farmand" hygger sig med (for Gud ved hvilken gang), at stå på lur på skolens parkeringsplads klokken (lort) om morgenen, for at flå drengen ud af bilens bagsæde.
  Man tillod generelt "farmand" at praktiserer sine forældrerettigheder - Sådan som han fortolkede dem, i hans sygt og samvittighedsløse sind.
  I denne sag var Anders Lindholt også advokat.
  Der blev ikke lyttet til moren.
  Der blev ikke lyttet til barnet.
  Der blev ikke lyttet til de 117 psykolograpporter, som gang på gang beskrev en dreng, der var totalt ødelagt.
  Og Politiet kunne ikke gå ind i sagen, fordi den drejede sig om et mellemværende imellem to (juridisk) ligestillede forældre, hvor af den ene tydeligvis var den største stakkel pga. savnet af sin søn.
  Til sidst måtte skolens mandlige lærer agerer vagtværn udenfor og omkring skoles dører, fordi klasselæreinden fik nok af forfølgelses metoderne.

  Det kostede 7 år, eller det man også kan kalde EN HEL BARNDOM, før Statsforvaltningens såkaldte "fagfolk"kunne se spor af det skadelige mønster, som længe havde været tydeligt FOR ALLE ANDRE.

  Jeg kender ikke Anders Lindholt personligt - Men har på sidelinjen oplevet, hvordan sandheden kom til kort, når han tog ordet i sin magt.
  Overgrebene imod barnet blev IKKE stoppet.
  Først da overgrebene blev for meget for skolens personale, så begyndte man at lytte.

  Er forfølgelserne stoppet? Svaret er:- "NEJ"... De bliver bare mere og mere kreative, så de i størst muligt omfang følger lovene.

  Jeg vil ikke dømme Anders Lindholt, konsekvenserne må han, ligesom alle andre, tage sammen med Vor Herre.

  Men hvor om alt er, så vil jeg bare sige, at de sager som ikke standses i Statsforvaltningen, har en enormt stor konsekvens.
  Familie, venner, omgangskredsen, barnets undervisere, pædagoger, arbejdspladserne mm., er under indflydelse når et barn svigtes, som udsættes for overgreb.
  Jeg har brugt mange nattetimer, søvnløs af bekymring.
  Til og med har jeg grædt af magtesløshed over, at jeg ikke har kunne beskytte og standse nedbrydningen.

  Forstå mig ret, når jeg skriver, at jeg virkelig godt kan forstå den magtesløshed, som den omtalte morfar må have følt.
  Jeg har selv været der, hvor hvis jeg viste, at jeg havde meget lidt tid tilbage, så ville jeg overveje lignende metoder.
  Ikke fordi jeg er noget ondt menneske, men simpelthen fordi det er ubærligt at være vidende til, at system Danmark ikke beskytter børnene.

  Man kan bære meget, hvis man ved det får en ende på et tidspunkt - Men når overgrebene får lov til at fortsætte, så kommer selv den bedste ud på afgrundens rand.

  Jeg synes at ansvarshaverne selv skulle have lov til at overlade deres børn, til nogle af de typer, som Statsforvaltning Danmark tillader samvær med.
  Undskyld hvis jeg lyder primitiv, men hvis Peter Lundin i juridisk forstand som udgangspunkt er fuldt forælderegnet, så siger det lidt om, hvor lavt man som udgangspunkt lægger baren i Statsforvaltning Danmark. • 25.05.15 Claus
  Anders Lindholdt

  Hvor er jeg glad for at læse Peter og Johannes kommentar, for jeg har også været oppe mod Anders Lindholdt og var uforstående overfor den aggresive fremfærd, han havde og rystet over de åbenlyse løgne, der blev fremsat igen og igen. Hvis det lykkedes at afvise dem, så kom der bare en sværm af nye løgne - nærmest i en terrorlignende systematik. Foreningen Far bekræftede hvad jeg anede; at Anders Lindholdt lyver helt systematisk for at finde påstande, der ikke kan modbevises, men endnu mere bedrøveligt, at systemet inviterer til, at den type advokater kan vinde sag efter sag. Så ja, det er ikke uden grund, at det kom dertil, at Anders Lindholdt blev skudt og dræbt og ikke uden grund, at det var ham, der skulle havne i skudlinjen. Hysteriet om sikkerheden i retsbygningerne er overdrevet - det er ikke forundt alle advokater at blive skudt på!

 • 24.09.14 Johanne
  Kronikken rammer plet

  Helt enig. Det er blålys at snakke om sikkerhed i retssalene, når det i virkeligheden handler om, at fogedretten tvangsudleverer børn uden at sikre barnets tarv og sikkerhed hos samværsforælderen.

  Jeg har også været oppe imod Anders Lindholt. Tusind indikationer på seksuelle overgreb blev overset, fordi Anders Lindholt talte om "falske incestanklager". Han fik mig til at bryde grædende sammen i retten med sine ondskabsfulde beskyldninger. Der var ingen grænser, selv om han vidste, at han talte usandt. Til sidst blev barnet ødelagt, og kommunen anbragte hende uden for hjemmet for at kunne stoppe samværene med faderen.

  Ud fra præcis de samme bevismaterialer fastsatte statsforvaltningen 9-5-ordning, mens kommunen stoppede samværet. Der er nemlig inkongruens mellem lovgivningerne - den ene myndighed følger en lov om ligestilling, mens den anden følger en lov om beskyttelse af børn.

 • 23.09.14 Fredd
  Frede

  Jeg vil give Peter ret i , at det er alt for nemt at starte sager på det offentliges regning. Det er i den grad alt for lukrativt for
  sådan et primitivt menneske der er blevet advokat.
  Personlig har jeg siddet i et venterum i Glostrup ret, han talte i telefon og fortalte vedkommende at "nu skulle han ind i retten til den fede so" Det er jo ikke en særlig professionel indgang til sådan en sag. Det er i ihvertfald ikke befordrende for et godt resutat. Han kunne dette med at svine sin modstander og prøve og nedbryde deres selværd.
  Ærgeligt at det skulle ske med han blev dræbt, Jeg havde derimod regnet med at løber ind i en gevaldig øretæve med den provokerende
  måde han kørte sine sager på.

 • 22.09.14 Peter
  For nemt og lukrativt for de forkerte advokater

  Hvorfor skal Anders Lindholt gøres til en helgen? Det er han ikke.!
  Ingen tvivl om, at det er en voldsom hændelse. Men uundgåeligt var det nok.

  Med den grænseoverskridende adfærd som Anders Lindholt havde, har hændelsen været uundgåeligt. Han brød samtlige regler for hvad god advokat skik drejer sig om.
  At gøre retslokalerne mere sikker, vil i dette tilfælde ikke ændre noget som helst. Vil man sikre hele turen hjem til advokatens bolig? Hver dag til sit arbejde.?
  God og ordentlig opførsel ville i hans tilfælde være nok til at forhindre hans undergang.

  Uden at vide det specifikt. Handler det nok om en familie der er blevet beskyldt og behandlet så dårligt af Anders Lindholt og dennes grænseoverskridende adfærd. At nok var nok.
  Familien har været så afmægtige og handlingslammet at der ingen andre veje var.

  Anders Lindholt var aldeles ligeglad med barnets tarv. Men satte en stor ære i, at vinde sager uanset om han skulle lyve sig frem til dem. Det virker vildt at en advokat kan lyve, men det kunne han og rigeligt af det.

  Medvirken til bortførelse, beskyldninger om vold, sexuel overgreb, løgne for egen vindings skyld. Var nogle af de metoder han brugte for at vinde sager.

  For år tilbage blev han optaget under et møde hvor han prægede kvinden til anmeldelse om vold.

  Kommuner, advokater og offentlige instanser har i årevis krummet tær når de hørte navnet Anders Lindholt grundet hans egoistiske metoder.
  Nogle sagsbehandler i kommunerne ville ikke tage sagen, da det gjorde for ondt iht. at se hvordan Anders Lindholt kunne gøre en ulykkelig skilsmisse til en voldsom sag om beskyldninger og anmeldelser. Sagerne trækkes i langdrag og penge indkasseres.!
  I alt dette står der et lille barn og bliver klemt og traumatiseret af en advokat! Det bør ikke kunne ske....

  Vi taler tit om at systemet fejler... Det gør det også.
  Men det handler i stor grad også om, at advokater som Anders Lindholt ikke får lov til at føre praksis som han har gjort hidtil. Jeg frygter at der er flere af hans slags.
  Det er for lukrativt at forhale retssagerne.

  Et lys er slukket og mange andre familiers vil nu kunne lyse.

 • 22.09.14 Jørgen Schrecker
  Start med grundlaget

  Hvis børnesager nu var en ildebrand, så er det man har gang i nu med familiedomstolene, at forsøge at forbedre brandmændenes indsats i forbindelse med slukningen.
  At indføre tvungen konflikthåndtering er det samme som at få pyromanen til at lade være med at tænde ilden.
  Måske burde man lave en kraftigere forbyggende indsats, så der slet ikke var brandbare væsker i familien?
  Altså lave loven, så der var mindre at have konflikt om?
  På den måde ville pyromanen ikke have noget at sætte ild til, og brandfolkene ikke en ild at slukke....
  Bare lige for at tage en metafor...

  Få nogle ligestillede og klare regler for ansvar, afhentning af børn, ferieafholdelse, information mv., så er jeg ret sikker på at der ville være færre følelser og konflikter på spil.

 • 20.09.14 Lene Schiemann
  Bedsteforælder til 2 børn.

  Det den morfar har gjort er ikke tilgiveligt - det er det ALDRIG at gøre sig til herre over liv og død.... MEN havde systemet været et godt system der tog børnenes TARV alvorligt.. Her både datter og børnebørn så ville dette ALDRIG være sket. Jeg har 2 små børnebørn jeg ikke så i 2 år - 2 år hvor de mistede kontakten til hele deres mors netværk. Jeg KUNNE komme ind på grunde og der er mange til jeg ikke synes børnene er taget alvorligt.. Jeg ved at HVIS systemet havde lytte til os - set hvad vi gjorde for de børn så vil alle burde kunne se det IKKE er deres tarv der er taget hensyn til - ej heller deres mors KUN deres fars. Jeg kan ikke forstå noget menneske vil kunne se MINE børnebørn i øjnene og sige det systemet gjorde da de valgte at lytte til deres far det var det rigtige.. Jeg har masser dokumenter der viser det IKKE er. Alligevel fortsætter det.

 • 20.09.14 Viki Klingstrup
  Drabet på Advokat Anders Lindholt – samværssager

  Som Mormor til et barn der er i klemme i en skilsmisse så, vil jeg sige.
  Jeg kunne aldrig dræbe et menneske, men jeg kan så sandelig godt sætte mig ind i, hvordan denne Morfar er komme ud i det han har gjordt.
  Jeg har skulle se min datter blive ødelagt af en mand under hendes samliv med ham, da hun langt om længe kom ud af det forhold, havde jeg ikke kun en datter der var ødelagt, jeg havde også et lille barnebarn der havde taget skade.
  Men det var ingenting i forhold til hvad den mand skulle gøre ved dem efterfølgende, han har aldrig intersseret sig for den dreng, men nu skal jeg da love for han skulle til det.
  Han kaldte i Statsforvaltningen ikke bare en gang, nej 6 gange inden for et år og efterfølgende et par gange om året og det køre nu på 4 år. Han har kaldt i fogedretten fordi drengen var for syg til samvær og lægen skrev en lægeerklæring på at drengen skulle ligge i hans seng. Han fik ikke ret, men hvad gør man så, så sender man det i Statsforvaltningen og selvfølgelig får han ret her og han får permint et døgn med hver 14 dag.
  Der er lavet en paragraf 50 på drengen, her sidder en dreng på 3 år og fortæller en socialrådgiver at hans far ikke snakker med han i hele weekender og han må klare sig selv, da far drikker og spiller, han klager over han ikke har en seng og mange andre ting, men nej kommunen ser ikke engang drengen og hans far sammen eller på mandens bopæl, men de kommer ud med at det betyder ikke noget.
  Sådan kan jeg blive ved og kan kun sige forældreansvarsloven er bestemt ikke godt for vores børn. Der står i den at børn har ret til to forældre, men der står ikke noget om at forældrene har ret til deres børn. Men som loven tolkes i Statsforvaltning og i fogedretten har børn pligt til deres forældre.
  Min datter har aldrig synes at hendes barn ikke skulle kende hans far, men hun har tilgæng kørt barnet til faren, bare for at han ikke skulle udsættes for at køre bil med en far der drikker og hun har føjet den mand i alle ender.
  Så mormor skal jeg så blive ved med at se mit barnebarn skal finde sig i en far der slå, sender han i skole uden morgenmad, at han er udsat for omsorgssvigt hver anden weekend og hver anden torsdag, fordi de folk der skulle hjælpe drenge ikke vil se hvad der forgår.
  Hvis det stod til mig skulle forældreansvargsloven slettes og vi skulle have en børnelov, hvor det var børnene der var i fokus og ikke som der er nu forældrene.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 14.01.18 Politik
  Nyt udspil: Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel

  Justitsminister Søren Pape Poulsen varsler en række initiativer for at få nedbragt sagsbehandlingstiden i straffesager. Hent udspillet her.

 • 03.10.14 Politik
  Frivillige får millioner til at hjælpe mænd i krise

  Frivilligcenter Silkeborg skal koordinere hjælp til kriseramte mænd via 11 midt- og nordjyske frivilligcentre. Centret er sammen med De Frivilliges Hus i Aalborg udvalgt af Sundhedsministeriet til at højne mænds sundhed.

 • 12.09.14 Velfærd
  Mangel på skilsmissekultur blandt etniske minoriteter

  Antallet af skilsmisser i etniske minoritetsfamilier er stigende. Men fraværet af normer omkring skilsmisse betyder ofte særlige udfordringer for børnene, viser den første undersøgelse om disse børn fra SFI.

 • 08.09.14 Politik
  Alle partier bag ny skilsmisse-pakke

  Alle Folketingets partier er blevet enige om en aftale, der skal sikre, at en forælder ikke kan chikanere den anden forælder ud af barnets liv efter en skilsmisse. Statsforvaltningen får flere håndtag at dreje på.