Drabssagen fra Nykøbing: Ny sygeplejerske anklaget for svigt

Efterforskning i sagen fra Nykøbing har ført til anklage af ny sygeplejerske. Nu handler det om autorisationsloven, ligesom i Svendborg-sagen.

En sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus er blevet anklaget for ikke at have reageret på en stribe mistænkelige oplysninger, som hun modtog om den senere drabstiltalte kollega fra Nykøbing-sagen.

Sygeplejersken blev frifundet for drabsanklagerne, men dømt for drabsforsøg mod fire patienter i en historisk sag.

Sagen om de døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

Der er i den nye sag tale om en overtrædelse af paragraf 75 i den såkaldte autorisationslov for sundhedspersonale. Overtrædelser af den karakter straffes typisk med bøde. Men i særligt grove tilfælde kan fængselsstraf komme på tale.

I anklageskriftet fremgår det ikke, om man vil kræve bøde- eller fængselsstraf. Til gengæld står der, at man vil have frakendt hende retten til at have ledelsesbeføjelser som sygeplejerske. Advokat Thomas Hess-Petersen er forsvarer for sygeplejersken. Han ønsker ikke oplyse, hvordan hun forholder sig til anklagerne.

- Jeg har ingen kommentarer til sagen overhovedet, ud over at der er nedlagt navneforbud, siger han til Ritzau.

Sygeplejerskens nærmere forbindelse til kollegaen er vanskelig at beskrive uden at overtræde det nævnte navneforbud, som Retten i Nykøbing Falster nedlagde i sagen 2. januar. Forbuddet gør det ulovligt at komme med oplysninger, som kan identificere sygeplejersken. Dermed er det ikke tilladt at komme ind på, hvilken stilling hun har været ansat i.

I anklageskriftet er der nævnt fem punkter, hvor den tiltalte sygeplejerske skulle have svigtet sit ansvar ved ikke at følge op på information. For det første fulgte hun ikke op på en mistanke om, at en kollega havde givet en døende patient medicin, som ikke var ordineret. Derudover reagerede hun ikke på, at hun modtog en såkaldt nålespand med "Heparin-ampuller", som sjældent blev brugt på den pågældende afdeling.

To gange fik den tiltalte oplysninger fra medarbejdere om, at de nærede mistanke til sygeplejersken, og i det ene tilfælde gik mistanken konkret på, at en kollega skulle have slået en navngiven patient ihjel. Endvidere fulgte den tiltalte sygeplejerske ikke op på og orienterede sin ledelse om, at antallet af akutte situationer på afdelingen faldt, da den drabsmistænkte kollega stoppede.

Sagen om drab på flere patienter begyndte 1. marts 2015. Her blev sygeplejersken anholdt efter en nattevagt på sygehuset, hvor to patienter døde. En tredje havde været tæt på. Siden blev hun sigtet for at have dræbt en fjerde patient. Sagen fik et noget usædvanligt forløb, da sygeplejersken i byretten blev idømt en livstidsstraf for tre drab og et drabsforsøg. Med indsprøjtninger indeholdende morfin og Stesolid tog hun livet af tre ældre mennesker, lød det i rettens præmisser. En fjerde overlevede med nød og næppe.

Men i Østre Landsret blev der sået tvivl om sammenhængen mellem indsprøjtningerne og dødsfaldene. Det kunne ikke bevises med sikkerhed, at der var en sammenhæng, lød det. Derfor frifandt retten sygeplejersken for anklagerne om drab. Til gengæld blev hun dømt for drabsforsøg på de tre, som altså var døde. Straffen blev derfor nedsat fra livstid til 12 års fængsel.

Sagen mod den nye sygeplejerske bliver indledt ved Retten i Nykøbing Falster 8. marts.

/ritzau/

Emneord: Autorisation, Sygeplejerske, Patientansvar, Nykøbing Falster Sygehus, Drab på patienter
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 13.11.18 Sundhed
  Sygeplejersker i syddanske kommuner står foran omfattende patientopgave

  Stadig flere borgere udskrives som syge fra sygehusene, og kommuner skal varetage behandling og pleje i eget hjem. En ny specialuddannelse for sygeplejersker hilses velkommen i kommunerne

 • 09.08.18 Sundhed
  Nyt kommunalt akutteam behandler borgere hjemme

  13. august indvier Gentofte, Gladsaxe og Rudersdal Kommuner et nyt, fælles akutteam, der skal rykke ud og behandle akut syge borgere derhjemme.