Foto: DR

DRs seerredaktør svarer kritiske politikere: Minder om regimer uden demokrati

Politik

31/10/2017 13:52

Nick Allentoft

Flere politikere gik over stregen i deres kritik af DRs serie om Danmarks historie, mener DR's seerredaktør. Politisk indblanding er ikke foreneligt med et veludviklet demokrati, siger han.

Politikere fra De Konservative og Dansk Folkeparti har kritiseret DR's serie "Historien om Danmark" for ikke at vise borgerlige skikkelser i sin portrættering af besættelsestiden. Nu tager DR's seerredaktør til genmæle.

Naser Khader (K) har anført, at der bør skrives en tekst efter programmet, der fortæller mere om borgerlige modstandsfolk. 

Dansk Folkepartis Søren Espersen har kaldt afsnittet for en "omgang venstresnoet propaganda" og indikeret, at det vil koste DR på budgettet, når der skal forhandles medieforlig.

Desuden har Dansk Folkeparti opfordret til, at programmet trækkes tilbage.

DR har hidtil været tilbageholdende med at svare på kritikken, men på DR's hjemmeside har lytternes og seernes redaktør, Jesper Termansen, nu taget til genmæle.

- I et veludviklet demokrati er det en selvfølge, at politikere ikke skal bestemme, hvad medierne skal skrive, filme eller på anden måde viderebringe.

- Politikere har deres ytringsfrihed som andre og har ret til at kritisere mediernes produkter. Men ethvert forsøg – skjult som åbent – på at diktere, hvad medierne bringer, hører ikke hjemme i et veludviklet demokrati, skriver han og fortsætter:

- Det seneste forslag fra fremtrædende politikere om at forlange sidste afsnit af DR's danmarkshistorie omredigeret efter partiets smag, lyder betænkeligt som noget, der kunne være fremsat af politikere fra regimer med knap så rodfæstet en respekt for mediernes frihed.

Han skriver desuden, at enhver indblanding vil være "et alvorligt anslag mod pressefriheden".

Historieskrivning og journalistik er ifølge redaktøren altid baseret på tilvalg og fravalg, og de valg skal journalisterne have friheden til at træffe uden at føle sig truet.

- Alene det, at politikere fremsætter sådanne trusler og krav om omredigering, er farligt, skriver redaktøren og advarer mod, at det kan sætte spørgsmålstegn ved DR's journalistisk uafhængighed.

Og den er vigtigere end politikeres subjektive opfattelser af enkelte programmer, ifølge redaktøren.

- Tabet af DR som troværdig nyhedsformidler er langt større, end den fare der måtte opstå, hvis DR i et enkelt afsnit af danmarkshistorien skulle have gjort sig skyldig i forglemmelse af borgerlige modstandsfolk, skriver han.

/ritzau/

   

Mest Læste

Annonce