ECB-topchefen understregede, at hvis inflationen ikke følger med op, er banken klar til at fortsætte opkøbene også efter september 2016.

ECB sender 8500 milliarder kroner ud i markedet

Infrastruktur

22/01/2015 15:55

Nick Allentoft

Svimlende beløb på hvad der svarer til 8500 milliarder danske kroner skal redde europæiske økonomi.

Den Europæiske Centralbank vil sende 60 nye milliarder euro ud om måneden i program til opkøb af statsobligationer, oplyser bankens topchef Mario Draghi.

Opkøbsprogrammet vil blive sat i værk i marts i år og løbe frem til og med september 2016, oplyser Mario Draghi.

Dermed bliver opkøbspakken noget større end ventet af nogle økonomer. I alt vil der blive sendt 1140 milliarder euro ud til opkøb af statsobligationer - det svarer til 8500 milliarder danske kroner.

ECB-topchefen understregede, at hvis inflationen ikke følger med op, er banken klar til at fortsætte opkøbene også efter september 2016.

Det sker i et forsøg på at redde europæisk økonomi fra langvarig stagnation og deflation i Europa. Initiativet skal sætte gang i den økonomiske vækst. Dermed skriver eurobanken historie. 

Det er første gang, at eurobanken gør brug af det instrument. Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven siger, at det er et yderst kontroversielt tiltag for at styrke økonomien, som ECB har sat gang i. 

Tyskland har længe været imod at sende nye penge ud i økonomien, men har ikke kunnet pege på alternativer.

- Renten, som ellers bruges til at styre økonomien, er et helt udspillet instrument. 

- Der var ikke andet at gøre end at sætte seddelpressen i gang, men det er helt oplagt, at banken har bevæget sig ind i en gråzone fordi det i traktaten for dens virke direkte står, at det må den ikke, altså finansiere eurolandenes underskud, siger Jacob Graven til Ritzau.

USA. Japan og Storbritannien har også ladet seddelpressen køre i samme ærinde. 

Euroen falder markant efter nyt opkøbsprogram

Den fælleseuropæiske valuta, euroen, svækkes markant efter, at Den Europæiske Centralbanks (ECB) udmelding om at ville sende 60 nye milliarder euro ud om måneden i program til opkøb af statsobligationer.

Umiddelbart efter centralbankchef Mario Draghis offentliggørelse af beslutningen svækkes euroen således til 1,1483 dollar fra 1,1640 dollar før beslutningen. Torsdag morgen kostede euroen 1,1610 dollar.

Dermed er euroen på sit svageste niveau over for dollaren i mere end 11 år, noterer Bloomberg News ifølge Ritzau Finans.

Samtidig stiger aktierne flere steder i Europa. Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks stiger med to indekspoint til 360.

Den globale rentechef i Credit Agricole, David Keeble, roser ECB's opkøbsprogram.

- Han tog bazookaen frem ... Det er et stort og troværdigt program, siger han til Reuters.

Den Europæiske Centralbank vil sende 60 nye milliarder euro ud om måneden i program til opkøb af statsobligationer.

I alt vil der blive sendt 1140 milliarder euro ud til opkøb af statsobligationer - det svarer til 8500 milliarder danske kroner.

Mario Draghi understreger, at hvis inflationen ikke følger med op, er banken klar til at fortsætte opkøbene også efter september 2016. Det sker i et forsøg på at redde europæisk økonomi fra langvarig stagnation og deflation i Europa.

 

 

FAKTA: Sådan fungerer opkøbsprogrammet Den Europæiske Centralbank (ECB) er klar med et stort opkøbsprogram, som skal løfte den europæiske økonomi.

Den Europæiske Centralbank (ECB) lancerede torsdag et stort opkøbsprogram, der skal købe op i europæiske statsobligationer. Banken vil købe for 60 milliarder euro om måneden - i første omgang frem til udgangen af september 2016.

Det vil betyde, at der bliver sendt 1140 milliarder euro i omløb - eller hvad der svarer til 8500 milliarder danske kroner.

Det sker i et forsøg på at redde europæisk økonomi fra langvarig stagnation og deflation.

Helt konkret er planen, at følgende skal ske:

* Det vil være centralbankerne i de enkelte eurolande, der skal stå for den praktiske del af selve opkøbet, men det koordineres af ECB.

* Pengene bruger de til at købe statsobligationer i de lande, der er hårdt ramt af krisen.

* Den store efterspørgsel betyder, at kursen på obligationerne stiger. Dermed falder renterne, og bankerne - der sælger obligationerne - får penge på kistebunden.

* Det betyder igen, at virksomheder får nemmere ved at låne og investere, og forbrugerne kan også få billigere lån, som de kan købe varer for.

* Dermed bliver der brugt flere penge og skabt flere job, og det løfter den økonomiske vækst samlet set.

En sidegevinst ved, at der bliver sat flere euro i omløb (udbuddet bliver større), er at kursen falder.

* Dermed bliver europæiske varer billigere i resten af verden, eksporten vil stige og det skaber endnu mere gang i hjulene.

Kilde: Danske Bank

 

Mest Læste

Annonce