Efter to år med socialtilsyn: Krav om mere tilsyn med socialtilbud

Trods omfattende krav til bosteder og plejefamilier, ønsker socialpædagogerne sammen med Socialdemokraterne flere krav til kvaliteten.

162 plejefamilier og sociale tilbud er lukket siden 2014, hvor de fem Socialtilsyn blev født, skriver Jyllands-Posten.
 
De overtog dengang tilsynspligten fra kommunerne, men på trods af lukninger og oprydning i markedet, er kvaliteten fortsat ikke høj nok, mener flere parter. Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, er bekymret.

- Hver gang fagligheden ikke er i orden, rammes nogle mennesker. Man kan næsten ikke stille krav nok, siger han til Jyllands-Posten. 

Ifølge Knud Aarup, som i 2012-2015 var direktør i Socialstyrelsen, var formålet med de nye tilsyn at få bugt med tvivlsomme bosteder.
 
- Vilkårene for det socialpædagogiske er i øjeblikket, at der ikke er krav om autoriseret personale på samme måde som i andre lignende brancher. Det kan man godt undre sig over, siger Aarup, som nu er formand for Socialpolitisk Forening.
 
Michael Graatang, der er direktør i de private tilbuds sammenslutning, LOS, afviser, at der stilles for få krav.
 
- Det er helt ude i skoven. Vi er netop blevet underlagt et mere professionaliseret socialtilsyn, siger han.
 
På Christiansborg er Venstres socialordfører, Carl Holst, enig. Han mener ikke, der skal skærpes mere. 
 
Ifølge Sara Birch Claces, socialchef i Dragør Kommune, der havde en kvinde indlogeret i Odder, er der stadig mange brodne kar i branchen.
 
- Vi oplever i den grad, at der er for få faglige krav til folk, som vil etablere et opholds- eller behandlingssted. Enhver med et godt hjerte kan starte op. Vi ser konsekvensen, når vi møder de inkompetente steder, som bliver sat i verden, siger hun til Jyllands-Posten. 
 
Socialdemokraterne vil hæve kravene til plejefamilier
Socialdemokratiet vil nu se nærmere på systemet, selvom partiet mener, at socialtilsynet varetager sin opgave godt. Det siger Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.  
 
Hun mener dog, at er der grund til at se på, hvordan man skærper de faglige krav til de sociale tilbud og plejefamilierne yderligere. Det siger hun, efter at flere parter inden for feltet har efterlyst større krav.
 
- Vi vil gerne være med til at kigge på, hvordan man hæver kvaliteten i plejefamilier og på hjem til socialt udsatte. Det handler om at få noget efteruddannelse. Fra feltets side har man råbt om mere uddannelse og supervision i årevis. Derfor er det måske tid til at tage det opråb fra faggrupperne alvorligt, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
 
I løbet af de seneste år har myndighederne forsøgt at placere børn i plejefamilier i stedet for på institutioner, hvis de i en periode ikke kan være hos deres forældre.
 
- Det er vi glade for, fordi jo mere familielignende forhold, jo bedre. Men det stiller nogle helt andre krav til, hvad det er for en uddannelse og supervision, plejefamilierne skal have, siger hun.
 
Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra socialminister Karen Ellemann (V), som henviser til Venstres socialordfører, Carl Holst.  Han mener, at der allerede er sikret høj faglighed i tilbuddene. 
 
- Det er socialtilsynet, som vurderer, om hjælpen på de enkelte hjem og plejefamilier er tilstrækkelig. Vi skal ikke politisk sidde og vurdere tilbuddene. Det lader vi socialtilsynet om, siger han.
 
Emneord: Socialtilsyn, Bosteder, Botilbud, Socialpædagogerne, Benny Andersen, LOS, Michael Graatang, Knud Aarup, Pernille Rosenkrantz-Theil, Socialdemokraterne, Plejefamilier
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 03.10.16 Michael Graatang
  Socialtilsyn - Vi har formentlig de mest omfattende tilsyn med det specialiserede socialområde

  Opråb til Christiansborg og andre velmenende meningsdanner, der i pressen helt ureflekteret er ved at gå i "selvsving" efter JP har set tilbage på de første 2 år med de fem nye fælleskommunale socialtilsyn.

  Der er intet nyt kommet frem i forhold til det grundige forarbejde Social- og Indenrigsministeriet har udarbejdet i forbindelse med den politiske midtvejsevaluering af de fem nye socialtilsyn.

  Så hold lige "hesten" lidt inden verdens strengeste tilsyn ønsket strammet yderligere, for det private erhvervsliv, der dagligt hjælper kommunerne med at løfte forsyningsforpligtigelsen på området.

  Vi har allerede så meget tilsyn med tilhørende papirnusseri, at det tager så meget til fra borgerne at faktisk giver en dårligere service. Set under et er området allerede undergivet flere end ti forskellige tilsyn og myndigheder, der på forskellig ukoordineret måde gør det bedste de har lært for at hæve kvaliteten på fagområdet.

  De offentlige- og private virksomheder, der hver dag gør et bund solidt og flot fagligt arbejde for de mest sårbare børn, unge og syge i vores samfund har ikke brug for yderligere kontrol og mistænkeliggørelse af faglighed.

  Så kære meningsdannere der er brug for annerkendelse af den faglighed og de personer, der hverdag stiller op for de svageste og mest sårbare i vores samfund - statistikken viser, at det i ekstreme situationer - er med livet som indsats, de stiller op.

  Der er ikke brug for yderligere tilsyn, området er allerede overadministreret, hvor forskellige tilsyn er ved at falde over hinanden ude på de sociale virksomheder.

  Vores nye fem fælleskommunale Socialilsyn er kommet godt fra start, og jeg er sikker på de i de kommende år vil udvikle sig i god samklang med de tilbud, de nu engang er sat i verden for at tilse.

  Hvis man fra Christiansborg gerne vil gøre noget godt på området, kunne jeg pege på, at der i de kommende finanslovsforhandlinger blev sat et større flerårigt beløb af til efter- og vider uddannelse, så der fælges op på de mange reformer og lovændringer området de seneste år har gennemgået.

  Så mit hovedbudskab er - vi kan ikke kontrolleres ud af det, men vi kan uddanne os til det meste. Mindre kontrol- mere uddannelse - TAK.

  Mvh. Michael Graatang LOS - De Private Sociale Tilbud.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også