Efter dagpengestop: Hver fjerde kommer i arbejde

- Det er et bedrøveligt lavt tal. Beskæftigelsesandelen er ringere end før reform, siger a-kasse-direktør.

Knap 48.000 arbejdsløse har nu mistet retten til dagpenge, siden de strammere dagpengeregler trådte i kraft i 2013. 13.000 af dem, eller mere end hver fjerde, er kommet i arbejde.


Det viser en ny opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering over den aktuelle forsørgelsesstatus for ledige, der har opbrugt retten til dagpenge fra januar 2013 til oktober 2014, skriver Avisen.dk.

Ifølge Verner Sand Kirk, der er direktør for A-Kassernes Samvirke, gennemhuller de nye tal teorien om, at flere kommer i arbejde, hvis bare man presser dem hårdere.

- Det er et bedrøveligt lavt tal. Beskæftigelsesandelen er ringere end før dagpengereformen. Før stramningerne var der kun et par tusinde, som ikke kom i job før udløbet af dagpenge, siger han til Avisen.dk.

Sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti vedtog den tidligere borgerlige regering i 2010 en halvering af dagpengeperioden fra fire til to år samt en fordobling af genoptjeningsretten.

35.000 af de ledige, som er faldet for den forkortede dagpengeperiode, er ikke kommet i arbejde.

De fleste er havnet på enten kontanthjælp eller den såkaldte arbejdsmarkedsydelse, mens 4700 personer nu står helt uden job eller nogen form for offentlig forsørgelse.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup, er enig i, at kortere dagpengeperiode ikke presser flere i arbejde. 

Han glæder sig dog over, at 22 procent af de udfaldsramte er blevet "samlet op" af den særlige arbejdsmarkedsydelse.

Regeringen har erkendt, at de midlertidige ekstra ydelser ikke løser problemet og har derfor nedsat en dagpengekommission, som skal bane vej for en ny reform.

/ritzau/

Emneord: Dagpengereform, Dagpengeperiode, Udfaldstruede, Beskæftigelsesandel, A-kasser, Verner Sand Kirk, Kontanthjælp, Arbejdsmarkedsydelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.02.19 Velfærd
  Nye tal: Ældre arbejder længere

  Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 22.10.15 Politik
  Dagpengeaftale kan ende som stort selvmål

  Aftalen om fremtidens dagpengesystem, hvor en stor del af finansieringen hentes ved at forringe ordningen for de især de nyuddannede, kan meget vel svække hele a-kassesystemet

 • 22.10.15 Velfærd
  FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

  Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.