Efter måneder uden tilsyn: Særligt udsatte sektorer overses

Det er stærkt kritisabelt, at der stadig ikke føres det nødvendige tilsyn eller vejledes på arbejdspladser, hvor der med COVID-19 bør være endnu større fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø, mener FOA.

”Det er ganske enkelt uforståeligt, at Arbejdstilsynet ikke er der for medarbejderne på sygehuse og plejecentre, hvor konsekvenserne af utilstrækkelige værnemidler og forholdsregler er særligt alvorlige,” siger forbundsformand i FOA Mona Striib.

Det sker efter, at Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse lørdag formiddag præsenterede planerne for en udvidelse af kontrolbesøgene fra Arbejdstilsynet.

Men pleje- og hospitalssektoren må stadig kigge langt efter tilsyn og vejledning fra Arbejdstilsynet.

”Lige nu er tusinder af social- og sundhedspersonale på arbejde landet over på sygehuse, plejecentre og i hjemmeplejen for at sikre ældre, syge og svage den rette hjælp. De bringer sig hver dag i smittefare på deres arbejdsplads.”

”Det er helt urimeligt, at der ikke føres tilsyn med, om der for eksempel er tilstrækkelige værnemidler, og om der tages hånd om det psykiske arbejdsmiljø for de medarbejdere, der længe har været under et ekstraordinært stort pres” siger Mona Striib.

En medlemsrundspørge fra FOA viser netop, at værnemidler fortsat er en mangelvare.

Beskæftigelsesministeren begrunder det fortsat manglende tilsyn med risikoen for smittespredning.

”Men det understreger netop behovet for tilsyn, hvis man er så bekymret for tilstanden på landets sygehuse og i ældreplejen, at man nægter at sende tilsynet ud,” siger Mona Striib.

Hun kommer med en klar opfordring til Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

”Der er sat en gradvis genåbning af samfundet og herunder ældreplejen i gang. Det forudsætter, at der er styr på rammerne for personalet, og at personalet kan føle sig trygge ved at gå på arbejde. Tilsyn er et af de parametre, der er nødvendige for at sikre et godt og sikkert arbejdsmiljø.”

”Det er på høje tid at Arbejdstilsynet viser, at de er der for de mange medarbejdere på plejecentre, hospitaler og hjemmeplejen. Faktisk er det en skandale, at det ikke er sket for længe siden. Hvis ikke medarbejderne i en situation som denne kan regne med, at Arbejdstilsynet er der for dem, hvornår kan de så?” siger Mona Striib.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer