Efter nyt samråd i Støjberg-sagen: Forfærdende grimt at se på

Flere partier opfordrer blå politikere til at tænke sig om efter samråd om Inger Støjbergs ulovlige instruks. Benhårdt spinarbejde, urokkelig blå støtte og forfærdende grimt, lyder det fra kommentatorer. Se samrådet her.

Politikerne i blå blok bør tage en tænkepause efter fredagens samråd om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylpar på landets asylcentre.

Sådan lyder det fra Mattias Tesfaye (S), der er medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Han vil nu hive fat i de borgerlige politikere, der fortsat bakker op om ministeren.

- De skal til at overveje med sig selv, hvor denne sag er på vej hen, og om de vil stå på den rigtige side af sandheden, siger han.

- Jeg kan kun opfordre dem til bruge denne aften til at stå og stirre lidt ind i bålet og overveje deres ansvar som folkevalgte, siger han med henvisning til Sankt Hans Aften.

Fredagens samråd var det andet af slagsen i sagen om den ulovlige instruks. Her erkendte Inger Støjberg, at der har foregået ulovlig administration i forhold til adskillelsen af mindreårige asylpar.

Det er tilfældet, fordi parrene i første omgang blev adskilt uden en partshøring, hvor de begge kunne komme til orde.

Den erklæring er dog ikke nok for oppositionen, der allerede har varslet et tredje samråd.

Samtidig ønsker udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL), at regeringspartierne også tager ansvar for at få afdækket sagen.

- Det er rystende, hvis blå blok bliver ved med at slå ring om Inger Støjberg og holde hånden under hende - på trods af at det er lysende klart for alle og enhver, at hun har løjet, siger hun. 

Hun opfordrer derfor de blå politikere til at hjælpe med til at sikre flertal til en undersøgelse.

- Jeg vil opfordre folketingsmedlemmerne fra Venstre, De Konservative og Liberal Alliance til at insistere på, at denne her sag bliver undersøgt.

- Og det kan den kun blive, hvis vi får embedsmændene til at tale under vidneansvar, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Også flere kommentatorer undrer sig over situationen. 

Kommentatorer: Asylsag havde væltet alle andre end Støjberg

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) måtte fredag igen sætte sig i den varme stol under et 2,5 timer langt samråd om hendes ulovlige instruks.

Her endte ministeren med at erkende, at der har været administreret ulovligt i forhold til adskillelsen af mindreårige asylpar på danske asylcentre.

Alligevel kommer sagen næppe til at rokke ved Støjbergs ministertaburet. Det skriver BT's politiske kommentator, Søs Marie Serup, i sin analyse i avisen:

- Men for dem, som ikke lader sig forblænde af det blændede spin-arbejde, der er udført i sagen, står det lysende klart, at ministeren har en ualmindeligt dårlig sag, som ville have kostet alle andre end hende posten.

Støjberg har formået at få sagen til at handle om de såkaldte barnebrude, mens den i virkeligheden handler om ulovlig administration og ministerens mulige løgne over for Folketinget, påpeger Søs Marie Serup:

- Sagens kerne er, om en minister skal overholde loven og tale sandt. 

- Det skal de, men et flertal i Folketinget kæmper sig igennem kritikken bag et skjold af "barnebrude". Det er forfærdende grimt at se på, demokratisk skæmmende, men forbistret effektivt.

Hos Berlingske mener politisk kommentator Thomas Larsen ikke, at det er udtryk for spin, når Støjberg fokuserer på sin bekymring over barnebrude.

Han er dog enig i, at rød blok næppe får væltet ministeren på denne sag - medmindre er kommer nye, belastende oplysninger frem:

- Det skyldes simpelthen, at hele blå lejr laver en jernring omkring hende, siger han.

- For de ved, at hun er en meget populær minister, og at hun er et stærkt trumfkort for hele blå lejr.

Sagen den ulovlige instruks er ikke slut. Allerede under fredagens samråd varslede oppositionen, at Støjberg indkaldes til et tredje samråd.

Og det er i høj grad ministerens egen fortjeneste, at hun stadig er i rampelyset, vurderer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

Det skyldes, at hun har skiftet forklaring undervejs og har "slingret noget", siger han til dr.dk:

- Så vi kommer til at se flere samråd og en masse spørgsmål, men tilbage står jo, at 90 mandater i Folketinget – blå blok inklusiv Dansk Folkeparti – ikke mener, at der er nogen grund til at jagte ministeren mere.

 

 

 

Emneord: Inger Støjberg, Samråd, Ministeransvar, 260617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.06.17 M.S. Carstens
  Hvad er grimmest?

  At Danmark følger konventionerne og tillader pædofile muslimske ægteskaber eller forsøger at sætte bremsen i hvor det er muligt, overfor de´t vi ellers i vort samfund ønsker at bekæmpe, med alt hvad der er muligt, for at beskytte mindreårige/ikke myndige?
  Eller måske skal jeg spørge:
  Hvorfor er venstrefløjen så forhippet på, at slige tilstande skal være yderst beskyttet i Danmark?
  Vil nogen fra venstrefløjen da virkelig selv byde sine børn/børnebørn en fremtid, hvor sligt er acceptabet? Jvnf. alle for en!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.04.21 Politik
  Politikere samles for at løse problemer med utryghed

  Flere steder i landet skaber grupper af unge utryghed, fx på S-togsstationer, og regeringen er på vej med lovstramninger, der skal mindske problemerne. Men det er langtfra nok, mener Det Kriminalpræventive Råd, der nu samler politikere fra hele landet for at komme problemerne til livs.

 • 28.04.21 Politik
  EU bør presse VM væk fra Qatar: "Nærmer sig moderne slaveri"

  Qatar blæser på menneskerettighederne og i tusindvis af migrantarbejdere omkommer hvert år eller lever under umenneskelige forhold. EU bør derfor melde klart ud, at Qatars værtskab for VM i fodbold er uacceptabelt, lyder det fra Europabevægelsen.

 • 26.06.17 Velfærd
  Nye anbefalinger for et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

  Læs pressemeddelelsen og rapporten om 20 nye anbefalinger til et bedre sundhedsvæsen - det er lavet af KL, Danske Regioner og staten. Der er forbehold og særudtalelser.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 01.06.11 Social
  Indsatsen mod socialt bedrageri skærpes 1. juli

  Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som skærper kontrollen med udbetalinger af offentlige ydelser. Med de nye regler er staten bedre rustet i kampen mod, at offentlige forsørgelsesydelser bliver udbetalt til borgere, der ikke har ret til ydelserne.