Foto: Dornum72

Ekspert: Ineffektiv symbolpolitik at lede efter dagpengesnydere i lufthavnen

10,6 millioner kroner på fem år indsamlede lufthavnstilsynet med borgere på offentlig forsørgelse sidst det var aktivt. Det er småpenge, siger ekspert i socialt bedrageri og beskriver genindførelsen som ineffektiv symbolpolitik.

I sidste uge genindførte regeringen de uanmeldte tilsyn i lufthavnen, der skal fange borgere på offentlig forsørgelse, der på ulovlig vis forsøger at tage sin ydelse med på ferie.

Sidst den ordning var aktiv var fra 2010-2015, hvor der blev udsendt tilbagebetalingskrav for 10,6 millioner kroner på baggrund af 146 aktioner og mistanke om 1.385 tilfælde af socialt bedrageri. Det skriver Avisen.dk på baggrund af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det er småpenge, der overhovedet ikke står mål med indsatsen, siger arbejdsmarkedsforsker og ekspert i socialt bedrageri, Morten Frederiksen, der er lektor ved Aalborg Universitet.

- Hvis man rejser ud, uden at man må det, er det naturligvis fuldstændig uacceptabelt. Men det her er en meget ineffektiv måde at fange det på. Dermed ikke sagt at det ikke har betydning for retssikkerheden, men det er overvejende symbolpolitik, siger han til Avisen.dk.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Det var ellers en glad beskæftigelsesminister, der i sidste uge præsenterede de uanmeldte besøg i lufthavnene:

- Jeg er glad for, at vi har genindført lufthavnstilsynet. Vi ved fra sidst, at det virker, og det indgår på den vis naturligt i den samlede indsats for at gøre det mere besværligt for dem, der vil snyde, udtalte Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Læs også: Kontrol af dagpengesnyd trappes op i lufthavnene

Ifølge Morten Frederiksen bliver langt størstedelen af sociale bedragere dog fanget ved helt almindelige procedurer som udeblivelse fra samtaler på jobcentret eller i a-kassen, eller hvis børnene ikke møder i skole. 

I 2011 vurderede KMD, at socialt bedrageri årligt kostede staten og a-kasserne mellem 7 og 12 milliarder kroner. Og især i den sammenhæng blegner 10,6 millioner kroner over fem år:

- Medmindre at der er tale om en hjemrejse til hjemlandet, så vil der typisk være tale om en ferie på 14 dage, og det er i ydelsesmæssig sammenhæng småpenge, siger Morten Frederiksen til Avisen.dk.

Tilsynene vil overvejende foregå i Københavns Lufthavn, men også Billund og Aalborg Lufthavn vil få besøg. Ordningen, der kom på finansloven i december, startede op i sidste uge og skal varetages af STAR, der som minimum skal gennemføre 27 tilsyn om året.

 

Emneord: 130318, Socialt bedrageri, Lufthavnstilsyn, Morten Frederiksen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også