Eksperter undsiger Thornings forsvar af øget overvågning

Jurakyndige mener, at grundlaget for regeringens kerneargument for udvidet overvågning er forkert.

En række juridiske eksperter undsiger regeringens kerneargument for forslaget om at lade Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) overvåge danskere i udlandet uden en dommerkendelse.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget er blevet kritiseret for at bryde med den grundlæggende retssikkerhed. For en uge siden forsvarede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) overvågningsbehovet sådan:

- Hvis en syrer og en iraker taler sammen, når de er i en krigszone, så må vi gerne lytte, men hvis en dansker kommer ind over linjen, så må vi faktisk ikke mere. Så skal vi faktisk skrue ned og lukke for den linje, og det holder ikke, sagde hun.

Men grundlaget for hendes argument er forkert, vurderer eksperter over for Jyllands-Posten.

Formand for advokatrådets strafferetsudvalg Sysette Vinding Kruse forklarer, at efterretningstjenesten i Thornings eksempel sagtens kan fortsætte aflytningen, fordi der er tale om et såkaldt "tilfældighedsfund", hvis en dansker, som Thorning siger, "melder sig på linjen".

- Hvis nogen har bildt statsministeren det andet ind, er hun blevet vildledt, siger Vinding Kruse til Jyllands-Posten.

Først hvis overvågningen målrettes danskeren, skal der indhentes retskendelse ifølge de nuværende regler.

Den kan gives med tilbagevirkende kraft, hvis der er tale om en hastesag. Derfor har flere af eksperterne haft svært ved at se behovet for at fravige kravet om dommerkendelser.

Juraprofessor Jørn Vestergaard er ifølge Jyllands-Posten uforstående over for Thornings eksempel.

Direktør i tænketanken Justitia Jacob Mchangama vurderer, at regeringen sælger udvidelsen af FE's beføjelser på falske præmisser.

Statsministeren har ikke ønsket at kommentere sagen.

/ritzau/

Emneord: Overvågning, Retssikkerhed, Efterretningstjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.10.20 Infrastruktur
  Små og store kommuner bruger flest penge på asfalt og mursten

  Mens Rødovre og Gentofte hvert år investerer omkring 5.000 kr. pr. indbygger i byggeri af skoler, plejehjem eller ny asfalt til vejene, så investerer Brønderslev og Frederikshavn kun godt 1.200 kr., viser nye tal. Ifølge DI Dansk Byggeri er flere mindre kommuner opmærksomme på at gøre sig attraktive overfor nye tilflyttere.

 • 22.09.20 Infrastruktur
  Stor skov på vej til fynboerne

  En ny skov, der er over tre gange større end Sprogø, skal ligge nordøst for Svendborg og er nu kommet ét spadestik nærmere. Skoven bliver et grønt og rekreativt åndehul for naturglade fynboere og beskytter samtidig det lokale drikkevand.

 • 09.09.20 Infrastruktur
  DSB vil give kompensation til kunder

  Pressemeddelelse: Efter regeringens seneste anbefalinger og tiltag gælder der i visse tilfælde særlige refunderingsregler.

 • 23.04.20 Infrastruktur
  Politisk aftale om grønne busser og klimasamarbejdsaftaler

  Regeringen, RV, SF, EL og ALT er enige en aftale, der udmønter 75 millioner kroner til grønne regionale busser, ligesom transportministeren skal indgå klimasamarbejdsaftaler om grøn kollektiv trafik med landets største kommuner. Begge tiltag skal være med til at accelerere den grønne omstilling af bustrafikken frem mod 2030.

 • 14.01.18 Politik
  Nyt udspil: Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel

  Justitsminister Søren Pape Poulsen varsler en række initiativer for at få nedbragt sagsbehandlingstiden i straffesager. Hent udspillet her.