Ekspertgruppe: Overenskomster hæmmer effektiv ledelse

De kollektive aftaler med de ansatte står i vejen for effektiv ledelse, mener regeringskommission.

De nuværende overenskomster og lokalaftaler i det offentlige bliver kritiseret i den rapport fra regeringens Ledelseskommission, som offentliggøres tirsdag.

Det skriver Politiken.

I rapporten står der, at centralt fastsatte og fagspecifikke overenskomster hæmmer de offentlige lederes muligheder for at tilrettelægge medarbejdernes arbejdstid og arbejdsvilkår lokalt.

Det er med til at indskrænke ledelsesrummet, står der ifølge Politiken i rapporten, hvori der efterlyses et serviceeftersyn af overenskomster og lokalaftaler.

I et eksempel i rapporten beskrives det, hvordan det kan være et problem for planlægningen af arbejdet, når ledere af en klinisk afdeling på et offentligt sygehus typisk skal tage højde for fem til ni forskellige overenskomster.

Ledelseskommissionen

Se hele vores tema om Ledelseskommissionen her 

Debatten om ledelse og styring af den offentlige sektor blæser stadig med stormstyrke, og New Public Management er flere gange i løbet af 2016 erklæret død. Men hvad kan - om noget - afløse NPM, hvilken styringslogikker bør gælde, og hvordan kommer vi i mål med fremtidens velfærd?

For at fremme god offentlig ledelse har regeringen nedsat en Ledelseskommission, som DenOffentlige følger tæt. 

I stedet foreslås der en model, hvor tre forskellige overenskomster for henholdsvis rengøringsassistenter, portører og husassistenter erstattes af en generel overenskomst for servicemedarbejdere og assistenter.

Dermed kan rengøringspersonale udføre funktioner, der ellers ville blive udført af portører.

Det vil ifølge rapporten "øge fleksibiliteten i opgaveløsningen", skriver Politiken.

Kommissionen anbefaler derfor blandt andet, at de faglige organisationer "skal bidrage til at modernisere og forenkle arbejdstidsregler". Det skal "muliggøre en lokalt forankret, tværfaglig og effektiv tilrettelæggelse af arbejdet til gavn for borgerne".

I en skriftlig kommentar til Politiken siger minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), at hun gerne ser, at de faglige organisationer bidrager til at modernisere overenskomsterne, som kommissionen anbefaler.

Kommissionens idéer får kritik fra hovedorganisationen FTF, der organiserer omkring 330.000 ansatte i det offentlige.

- Jeg mener ikke, at overenskomsterne hæmmer ledernes muligheder for lokalt at tilrettelægge medarbejdernes arbejdstid og arbejdsvilkår.

- Der er en så stor mulighed for fleksibilitet, at det sagtens kan rummes inden for de formuleringer, der er i overenskomsterne, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey til Politiken.

/ritzau/

 
 
Emneord: Ledelseskommission, Ledelseskommissionen, Ledelsesavisen, Sophie Løhde, 120618
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 15.06.18 Niels Chr. Sauer
  Ledelseskommissionen er ren myndighedsbetjening.

  https://www.folkeskolen.dk/637665/oenskes-en-modig-kommission#637707

 • 12.06.18 Tinne Stubbe Østergaard
  EU, Regeringen og forestillinger om fremtidens arbejdsmarked

  Regeringen ønsker færre kollektive aftaler på arbejdsmarkedet og mere lokal løndannelse som ledelsværktøj. Det står beskrevet i denne rapport https://www.fm.dk/publikationer/2017/et-tidssvarende-loensystem-til-fremtidens-arbejdspladser - det lykkedes dem dog ikke ved sidste OK.

  Danmark har også tilsluttet sig EuroPluspagten, der har lignende ideer og forpligter landede på at sætte mål og gennemføre dem, så arbejdsmarkedet kan bliver mere 'fleksibelt', hvilket stort set betyder dårlige vilkår for arbejdstagerne... http://www.arbejderen.dk/arbejde-kapital/eu-pagt-griber-ind-i-ok-forhandlinger

  Der bør skrives mere om de internationale aftaler, der påvirker danske vilkår. Indadvendt nationalisme spreder sig i flere lande med kedelige indskrænkninger af borgerrettigheder, men globalismens underminering af nationalstaterne kan virke ødelæggende på de samfundsfordele som en god nationalstat kan give, såsom gode infrastrukturer, investeringer i uddannelse, kultur og sundhed for alle, solidaritet med fattige, syge, sårbare og gamle, bevarelse af skøn natur, mindesmærker, offentlige anlæg, ordentlig retspleje og politi, respekt for fagforeninger og seriøse NGO'er, samfundets kontrol med resourcer, retfærdig skat og - ikke at forglemme - at borgerne føler et positvt tilhørsforhold til samfundet, kulturen og historien, så man dels ikke kun er henvist til at opfinde sin egen identitet eller være prisgivet andres fordomme, dels kan handle i et større historisk perspektiv, fx plante træer, selvom det er fremtidige generationer, der kommer til at færdes i skoven...

 • 12.06.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Vi kan da også bare afskaffe demokratiet.....Det er så besværligt..

  Man skal høre meget, før ørerne falder af. Nu skal man åbenbart også høre på, at det er meget lettere at lede, hvis man er diktator...

  Tænk, at det nu er tilladt at ytre den slags fra "elitens" side - Det gør mig meget bekymret.

 • 12.06.18 Jens Erik Starup
  Er der nogen hjemme?

  En overenskomst er en aftale, som værner de ansatte mod vilkårlig ledelse. Dermed begrænser overenskomsten naturligvis ledelsesretten. Det er skam meningen. Hvad tænker de såkaldte eksperter på?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også