Elbæk opstiller nyt værdikompas: S er i en helt anden blok

Politik

28/05/2017 21:31

Nick Allentoft

Alternativets nærmeste allierede i værdikampen er Enhedslisten, De Radikale og SF, viser Elbæks værdikompas. Partiet melder sig samtidig regeringsmodent.

Det gamle politiske kompas er gået i stykker. Derfor er der behov for at opstille et nyt. Det mener Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

På partiets landsmøde i Odense fremlægger han et nyt værdipolitisk kompas. Med brug af fire farver sætter han tydeligt billede på afstanden mellem Alternativet og rød bloks største parti, Socialdemokratiet.

Alternativet er i "grøn blok" med Enhedslisten, De Radikale og SF, der alle sætter klimaet højt. Elbæk placerer til gengæld Socialdemokratiet i "gul blok" med Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative. 

Den gule blok udgøres ifølge Elbæk af de kulturkonservative partier, som ønsker status quo og vil forsvare nationalstaten. 

- Journalisterne spørger, hvem vi vil pege på. Men hvem peger Mette Frederiksen egentlig på? Det bliver mere og mere interessant at få svar på, siger Uffe Elbæk.

LÆS OGSÅ: Elbæk: Derfor er ideen om borgerløn interessant

Han henviser til, at Socialdemokratiets formand i de seneste måneder er rykket stadig tættere på DF-formand Kristian Thulesen Dahl. 

De to partiformænd har sammen blokeret flere dele af regeringens økonomiske politik. De har givet fællesinterview, og i denne uge var de begge til 3F's stort anlagte møde om pension.

- Der er nærmest blevet dannet et stjernepar i dansk politik. Der er virkelig gået forår i den. Det er fair, at man bliver forelsket. Forelskelsen kan man holde kørende længe - og måske bliver den til et ægteskab. 

- Men alle os andre - er vi så bare et sidespring?, lyder det fra Uffe Elbæk til store klapsalver fra de fremmødte partifæller.

Fra scenen i Odense fastslår Uffe Elbæk igen, at Alternativet ikke vil pege på Mette Frederiksen som statsminister, før man er enige om den politiske retning:

- Vi har lyst til at diskutere politik, før vi diskuterer navne. Vi vil vide, om vi kigger ud af det samme politiske vindue.

Elbæk lægger ikke skjul på, at han er ved at være træt af journalisternes spørgsmål om, hvem Alternativet vil pege på, hvis man ikke peger på S-formanden. Vil det så blive en borgerlig statsminister? 

Nej, fastslår Elbæk.

Han forsøger i stedet at vende spørgsmålet om:

- Vi vil ikke opfattes som sidekick. Så derfor: Hvem peger Mette Frederiksen på?

Selv om han placerer S i en helt anden blok end EL, AL, SF og R, så tror han dog fortsat på, at man kan nå hinanden:

- Efter 15 måneder har vi haft vores første fælles frokostmøde. Her var bæredygtighed en fælles dagsorden for partierne. Nu skal vi have et nyt møde i næste måned.

Oppositionspartierne skal langt dybere ned i de politiske emner i de kommende måneder, før regnskabet kan gøres op, lyder budskabet fra Odense, hvor partiet også melder sig regeringsmodent.

Alternativet ser sig som regeringsmoden efter næste valg en tanke luftede politisk leder Uffe Elbæk i et interview med TV2 på partiets landsmøde i Odense:   - Hvis ellers vi får en folkelig opbakning, så tror jeg da, at efter fire år så er den ved at være der. Måske er vi klar til at gå i regering om et valg, sagde han.   Søndag får han opbakning fra flere partifæller, som Ritzau har snakket med. Nok er Alternativet et helt grønt parti, der stadig er ved at etablere lokalafdelinger rundt omkring i landet, men partiet er klar til at påtage sig ansvar, mener Jørgen Folkvang fra Alternativet Aalborg:    - Da vi kom i Folketinget, kaldte folk os også amatører, og man sagde om os, at det nok aldrig ville gå. Men det er jo gået rigtig godt. Så vi er klar til at tage ansvar – også i regeringen.   En anden partifælle minder om et Ghandi-citat, som Uffe Elbæk ynder at fremføre om, hvordan etablissementet reagerer, når det udfordres af en ny spiller:   - Først griner de, så håner de, og så bliver de stille. Men vi har hele tiden været klar, siger Heidi Eid, der er bestyrelsesmedlem i Alternativet Gentofte.   - Det er ikke bare noget, vi snakker om – det er noget, vi er. Vi har gennemgået en proces, hvor vi startede i hjertet, så har vi været rigtig meget oppe i hovedet, og nu skal vi ud i hænderne, tilføjer hun.   Men risikerer man ikke som lille parti at brænde sig på at gå i regering, før man er klar? Jo, medgiver flere medlemmer.    - Men vi er klar til det. Vi har nogle meget dygtige mennesker på Christiansborg, som har vist en helt ny måde at tilgå politik på, siger Jørgen Folkvang.   Uffe Elbæk vil nødigt løfte mere af sløret for partiets regeringsplaner. Men de næste år drejer det sig om at "lirke det politiske spil op", udtalte han op til landsmødet.   Spørgsmålet er så, om den 62-årige partistifter selv kommer til at kunne bryste sig af at være Å-minister. Over for TV2 siger han grinende, at han gerne vil være kulturminister igen - ligesom under Thornings regering.   Lørdag luftede en partifælle sin bekymring over, hvordan det skal gå, når Elbæk ikke længere er frontfigur. Kan Alternativet overleve uden "Uffe-effekten"?   Elbæk lovede at blive på posten "i hvert fald til og med næste valg". Og ingen er uundværlige i Alternativet, betoner Heidi Eid:   - Det er de mange bække små, der gør den store Å.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce