Elselskaber taber en milliard på tyske elflaskehalse

Begrænset plads på tyske elmotorveje koster de nordiske elselskaber mange penge. Nu beder de ministre hjælpe.

Danmark, Sverige og Norge led tilsammen et tab på godt en milliard kroner i perioden 2012-2014, fordi de ikke kunne eksportere strøm til Tyskland. Det viser en opgørelse fra det svenske energitilsyn.

De nordiske energiselskaber er nu så utilfredse med propper i det tyske elnet, at de beder deres respektive energiministre gribe ind over for den store sydlige nabo.

Danske producenter af miljøvenlig vindmøllestrøm kunne i 2015 kun komme af med deres el til det tyske marked 13 procent af tiden.


Det skyldes, at elkablet mellem Jylland og Tyskland, som er Nordens centrale "motorvej" til eksport af energi, er mere eller mindre sat ud af drift, oplyser Lars Aagaard, administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Energi.

- Vi er nødt til at have velfungerende transportveje ud af Norden for at realisere det eksporteventyr, der ligger i vores grønne strøm. Det har vi ikke i dag, siger Lars Aagaard, som har skrevet til energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) om sagen.

Problemet ligger i Tyskland, fordi der er ikke tilstrækkeligt kraftige højspændingsledninger fra Nordtyskland, hvor strømmen er, til Bayern, hvor en stor del af den tyske industri ligger, forklarer Lars Aagaard.

- Danmark har bygget meget store kabler til Tyskland, men man kan ikke få dansk eller svensk vindmøllestrøm ned sydpå, for der er ikke plads i kablerne.

- Protektionismen ligger i, at tyskerne vælger at løse problemet ved at holde vores strøm ude og sende deres egen sydpå i stedet for at lade markedet råde. Vi må have adgang til det tyske marked på lige vilkår, siger Dansk Energis direktør.

Han medgiver, at det ikke ligefrem en er folkesag for tyske myndigheder at skulle opstille højspændingsledninger over 1000 kilometer ned gennem Tyskland.

Problemet vokser i takt med den grønne omstilling. Klima- og Energiministeriet kunne i sidste uge meddele, at Danmarks produktion af vindstrøm satte verdensrekord i 2015. Land- og havmøller leverede, hvad der svarer til 42 procent af det danske strømforbrug.

Lars Aagaard opfordrer også EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til at tage fat på sagen.

/ritzau/

Emneord: Energiselskaber, Forsyningssektor, Forsyningsselskaber, Forsyningssikkerhed, Højspænding, Elsektor, Energiminister, Vindmøller, Tyskland, Sverige
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.01.16 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Tak for din opmærksomhed

  Hej Kiko,
  Det er helt rigtigt spottet. Selvfølgelig skal ordet "grænsebomme" ikke fremgå af sådan en artikel, så det er straks rettet til det mere korrekte "begrænset plads".
  Tak for dit skarpe øje.

 • 25.01.16 Kiko
  "Grænsebomme" på tyske el-motorvej!

  En vildledende overskrift helt i tidens ånd, men det har jo intet med grænsebomme at gøre. Som det fremgår ligger problemet i, at der ikke er nok kabelkapacitet i det tyske elnet fra Nord til Syd!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også