Embedsmænd kritiseres i længe ventet GGGI-redegørelse

Holger K. Nielsen (SF) vil tirsdag redegøre for, hvorfor Friis Bach blev fejlinformeret i GGGI-sag.

Flere af de store spørgsmål i forbindelse med, at daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) for en måned siden måtte trække sig, bliver besvaret tirsdag

Her fremlægger udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) en redegørelse, der beskriver, hvorfor Friis Bach endte med at få forkerte oplysninger fra ministeriet, samt hvorfor han først blev informeret om fejlen flere uger efter, at den var blevet opdaget.

Redegørelsen bliver offentliggjort tirsdag klokken 12 ved et såkaldt door-step pressemøde i Udenrigsministeriet, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse. 

Såvel DR og TV2 erfarer, at der bliver rettet en alvorlig kritik af to-tre embedsmænd i redegørelsen. Hvad konsekvensen bliver for embedsmændene er uvist, men der kan blive tale om, at medarbejderne bliver omplaceret. Angiveligt går de fri af fyringer.

Ifølge Politiken er de tre, der modtager kritik henholdsvis Danmarks ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, en medarbejder på direktionsniveau og en kontorchef i Udenrigsministeriet.

Christian Friis Bach endte med at fejlinformere Folketinget, da han afviste, at GGGI's bestyrelse havde vedtaget de rejseregler, der betød, at bestyrelsesformanden som udgangspunkt rejste på første klasse. 

Faktum var dog, at rejsereglerne var blevet behandlet på et bestyrelsesmøde i maj 2012, som Christian Friis Bach selv havde deltaget i. 

Friis Bach kunne ikke selv huske, at han havde behandlet rejsereglerne. Oplysningen dukkede heller ikke op i Udviklingsministeriet, da eksministeren bad om, at det blev undersøgt ekstra grundigt forud for det samråd i Folketinget, hvor han svarede i strid med sandheden.

Da embedsmændene så siden fandt ud af, at de havde misinformeret ham, blev disse oplysninger ikke givet videre til ministeren med det samme - der gik et par uger.

Oppositionen har undret sig højlydt over, at Friis Bach først blev orienteret dagen efter kommunalvalget 19. november.

Det forløb, der nu afdækkes, gjorde Christian Friis Bach til det store politiske offer for den sag, der i flere uger plagede Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som frem til næste efterår er formand for den internationale klimaorganisation GGGI. 

Sagen tog fart, da det i begyndelsen af oktober kom frem, at Løkke flere gange havde rejst på første klasse for organisationen, der blandt andet er finansieret af danske ulandsmidler.

/ritzau/

 

Emneord: GGGI, Christian Friis Bach, Embedsmænd, Holger K. Nielsen, Klima, GGGI-redegørelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 27.10.14 Politik
  Helveg om ny klimafremskrivning: ”Nu ved vi, at politiske mål virker”

  Små biler og kæmpe vindmøller bidrager til, at Danmark er på vej til at opfylde et af verdens mest ambitiøse klimamål. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen glæder sig over, at de politiske målsætninger har haft deres effekt. Samtidig understreger ministeren, at der stadig er et stykke vej til fuld uafhængighed af fossile brændsler i 2050.