En polsk utopi

I Danmark er det, som i Polen, en udbredt holdning hos de offentlige myndigheder, at vores udsatte unge kan klare sig med mindre. Det kan de også sagtens. De har jo som udgangspunkt ofte ingen forventninger om, at de overhovedet KAN hjælpes.

Drengen på billedet har ikke længere en mor. Hun forsvandt for få måneder siden, da hendes søn var ni måneder gammel. Jeg mødte moren, da hun sidste år var højgravid. En meget ung pige, der boede på det børnehjem i Poznan i Polen, hvor hendes søn stadig bor, nu uden forældre. Jeg så ham, da jeg i den forgangne weekend igen besøgte opholdsstedet. 

Læs Startsskuddets blogs fra hverdagen på bosteder

Startskuddet er et helhedsorienteret socialpædagogisk og socialpsykiatrisk behandlingstilbud for børn og unge fra 12 år og opefter samt uledsagede flygtningebørn og unge over 18. 

Læs flere indlæg fra Startskuddets blog om hverdagen i virkeligheden for udsatte borgere lige her. 

Det er ikke kun drengens fremtidsudsigter, der er blevet ringere, siden mit sidste besøg. Også for de andre børn på børnehjemmet er fremtiden blevet mere usikker. Det er nemlig blevet endnu sværere at drive et opholdssted i Polen. Normeringen på børnehjemmet, hvor den lille dreng er blevet forladt, er ændret fra 10 til 14 børn per voksen. De ansatte kæmper en kamp hver eneste dag for at skabe nærvær og tryghed, for børnene på børnehjemmet har ingen andre steder at tage hen. Egentlig behandling har de ikke ressourcer til, men de kan håbe på private donationer og frivillig hjælp.
 
Børnehjemmet i Polen er vores samarbejdspartner. I denne weekend har jeg sammen med andre ledende medarbejdere fra Startskuddet været på besøg og undervist deres personale i vores metoder. Nu sidder jeg på bagsædet af en bil på vej hjem gennem Tyskland . 
 
Efter dette besøg kan man ikke lade være at sende en taknemmelig tanke til det velfærdssamfund, der venter hjemme i Danmark. I Startskuddet, hvor jeg er direktør, er der aftaler med kommunerne om de børn, unge og voksne, der er på vores bosteder. Vi har ressourcer til at kunne arbejde målrettet med hver af vores beboere, så de forlader os med lysere udsigter, flere kompetencer og mere selvværd, end de kom med.
 
Og så alligevel har vi meget til fælles med Polen. For der er også små drenge, der bliver forladt af enlige mødre i Danmark. Og også i Danmark er der pædagoger og udsatte unge, som oplever at deres vilkår bliver udsat for besparelser. Ikke på nær samme niveau som i Polen, men besparelser ikke desto mindre.

De danske kommuner har i flere år presset priserne for anbringelser hos private tilbud, og de har i stigende grad valgt at anbringe de udsatte børn og unge i billigere kommunale tilbud/familiepleje. Prispresset vil fortsætte, når vi i de kommende år vil se stadigt flere offentlige udbud på det sociale område.

Pointen er, at i Danmark er det, som i Polen, en udbredt holdning hos de offentlige myndigheder, at vores udsatte unge kan klare sig med mindre. Det kan de også sagtens. De har jo som udgangspunkt ofte ingen forventninger om at kunne få hjælp, eller om at de er overhovedet er mulige at hjælpe. Anbragte børn klarer sig i forvejen statistisk set klart dårligere end andre børn. Så det er oplagt at konkludere, at det vel ikke gør den store forskel at skrue ned for indsatsen.  
 
Men tænk engang hvis tænkningen gik den anden vej: Hvilken forskel kunne det mon gøre, hvis vi valgte at bruge flere ressourcer? Kunne vi så give dem et liv, der var lige så godt som alle andres? Den tanke er ren utopi hos mine kolleger i Poznan. Men ikke i Danmark...?
 
Emneord: Bosteder, Startskuddet, Udsatte børn, Socialpædagoger, Besparelser
Startskuddet på DenOffentlige.dk Fonden Startskuddet tilbyder døgnanbringelse og dagtilbud for børn, unge og voksne med psykosociale problematikker og udstrakt behov for rummelighed.    Fonden hører hjemme på Sydsjælland og ...
Aktivitet: Artikler: 8 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 19.11.18 Uddannelse
  Politiske besparelser får konsekvenser

  Besparelser betyder, at KVUC i perioden 2016-2021 vil rammes af nedskæringer på ca. 65 mio. kr. KVUC har som konsekvens varslet afskedigelse af 27 medarbejdere. Rektor opfordrer til særlig politisk bevågenhed omkring uddannelsernes kvalitet i de kommende år.

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.

 • 27.06.18 Social
  Risikobaseret tilsyn er til for at sikre borgeren

  Og samspillet mellem social- og sundhedsfaglighed har været en vanskelig tranformation. I 2017 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed de første risikobaserede tilsyn på landets offentlige og private bo- og opholdssteder.

 • 14.08.17 Velfærd
  Socialpædagoger skal blive klogere på teknologi

  Der er brug for mere viden om brugen af teknologi i arbejdet med mennesker med nedsat funktionsevne. Derfor har Professionshøjskolen Absalon i samarbejde med Autismecenter Storstrøm indledt et samarbejde - blandt andet om et helt unikt kursus.

 • 01.09.16 Politik
  Stop vold og trusler på botilbud: Her er regeringens otte forslag

  PRESSEMEDDELELSE - Medarbejdere og beboere på landets botilbud skal føle sig trygge og sikre i deres hverdag. Regeringen går videre med otte konkrete indsatser på baggrund af anbefalingerne fra en arbejdsgruppe med fem ministerier, KL og Danske Regioner. Regeringen indkalder nu til politiske forhandlinger om sikkerheden på botilbud.