Engell: SF er et parti i opløsning før krisemøde

SF bliver i regeringen trods Dong-sagen. Men partiet er ved af falde fra hinanden, vurderer Hans Engell

SF er et parti i opløsning uanset udfaldet af krisemødet, som SF's landsledelse og folketingsmedlemmerne senere onsdag er hasteindkaldt til.

Det mener politisk kommentator Hans Engell, som til gengæld ikke forventer, at SF vælger at træde ud af regeringen.

- Det vil være pinligt for dem, for partiet jo selv har været med til at forhandle den aftale om Dong-aktier med Goldman Sachs, som dele af partiet nu vender sig imod.

- Forlader SF regeringen i utide, vil det desuden sætte partiet totalt uden for indflydelse årtier frem og brændemærke dem som politisk uduelige, vurderer Engell.

Hovedformålet med det hasteindkaldte møde er at drøfte Dong-aftalen.

Men under overfladen koger voldsomme frustrationer over en politisk kurs, som mange medlemmer har svært ved at acceptere. Derfor murres der ikke længere kun i krogene med snak om, at SF bør forlade regeringen.

- Der bliver et kæmpestort internt opgør og en diskussion, hvor væggene vil falde ind i lokalet. Men jeg er sikker på, at de bliver i regeringen, og de fleste folketingsmedlemmer vil stå bag aftalen med Dong, siger Engell.

Men uanset at SF bliver i regeringen, markerer sagen ifølge den erfarne politiske iagttager den værste krise for SF i mange år og svækker partiet betydeligt både i forhold til vælgerne og internt i regeringen.

- De andre to regeringspartier kan jo ikke tage SF alvorligt længere efter det her.

- At Annette Vilhelmsen ikke er i stand til at sætte sig igennem i partiet, er katastrofalt for SF's regeringsindflydelse, hvor Corydon og Vestager fremover styrer alene, siger han med henvisning til finansministeren og økonomi- og indenrigsministeren.

Dermed er SF ifølge Engell et parti i delvis opløsning.

- De seneste dage har vist, at partiet har kæmpestore politiske problemer, lederskabet fungerer ikke, og endelig så forlader medlemmer og vælgere dem i tusindtal.

- De vil næppe falde helt ud under spærregrænsen. Men det vil ikke overraske mig, hvis en del af partiet og også folketingsmedlemmer bryder ud og rykker over til Enhedslisten, siger han.

/ritzau/

Emneord: DONG, SF, Hans Engell, Goldman Sachs, Regeringsindflydelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 24.11.17 Infrastruktur
  Et enigt Folketing står bag nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser

  Med aftalen er der enighed om at gennemføre en reform af bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Læs hele aftalen her.

 • 03.06.16 Politik
  Bredt forlig om gymnasiereform

  Reform af de gymnasiale uddannelser vil ruste Danmarks studenter til at møde de krav, der venter dem i deres videre uddannelse og tilværelse, og på et arbejdsmarked, der fremover stiller endnu større krav til den enkelte. Hent aftale teksten her.

 • 20.10.14 Infrastruktur
  Staten køber gaslager i Stenlille

  Energinet.dk har i dag underskrevet en købsaftale om køb af DONG Energys gaslager i Stenlille for 2,25 milliarder kroner. Godt for Danmarks forsyningssikkerhed lyder det fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen