Enhedslistens eksborgmester forsvarer vederlag: Partiet får 113.000 kroner

Langer ud efter folketingsmedlem fra EL og mener, at fordelen for ham kun udgør 26.000 af den halve million i eftervederlag.

Den tidligere teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell (EL) er blevet kritiseret for, at han beholder lidt over 500.000 kroner i eftervederlag, selv om han i januar er begyndt i et chefjob i det private erhvervsliv.

På Facebook forsvarer han nu sin beslutning. Og han tilføjer, at han har 26.000 kroner tilbage, når blandt andet skat og partiskat er trukket fra.

De tilbageværende 26.000 kroner vil han give til et velgørende formål, skriver han. Det er Kabells første ord i sagen.

Politikernes eftervederlag

Alle historier i debatten om politikernes eftervederlag bliver samlet på denne temaside

- Jeg modtog eftervederlaget her den 1.1. Det gjorde alle afgåede borgmestre og rådmænd i Danmark, også Enhedslistens. 

- Selv de, der siger, at de vil se på, om de skal frasige sig beløbet, har allerede modtaget portionen for 1. halvår 2018: for københavnske borgmestres vedkommende 503.000, skriver Kabell.

- Nogen fremstiller det, som om jeg stikker en halv million i lommen. Lad mig vise dig regnestykket: 

- Jeg modtog 503.000 brutto. Jeg betalte godt 40.000 i AMBI (arbejdsmarkedsbidrag), og 240.000 ryger til skat. Tilbage er der 223.000.

- Enhedslisten har gennem en del vedtagelser fastsat de interne regler for vederlagene. Intet sted kræver partiet, at dets politikere skal frasige sig det. Tværtimod bliver man bedt om at betale partiskat af det, skriver Kabell.

Partiskatten udgør 131.000, oplyser Kabell.

- De resterende midler går til at betale feriepenge det første år, jeg er ansat i mit nye arbejde. Det går til at dække en måned, hvor jeg ikke får løn. 

- Og der skal også fraregnes den måneds løn, der manglede den 1.1.18, fordi man som borgmester er forudlønnet og i mit nye job er bagudlønnet, skriver Kabell.

Og når alt er trukket fra, er der ifølge Kabell 26.000 kroner tilbage. Han ved endnu ikke, hvilket velgørende formål der modtager pengene.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, kalder det selv "Morten Kabell-hullet". Dragsted siger, at Enhedslisten forsøger at samle flertal i Folketinget for at få hullet lukket.

Kabell langer ud efter Dragsteds udtalelser i sagen.

- Jakob Ellemann-Jensen (Venstres politiske ordfører, red.) kalder Pelle Dragsted for en hykler. Det er hans ord. 

- Men personligt er jeg både træt af og faktisk forurettet over at modtage kritik fra en som Pelle Dragsted. Han ved nemlig godt, at jeg følger partiets regler og anvisninger.

- Til gengæld glemmer Dragsted at fortælle, at folketingsmedlemmerne aldrig har betalt fuld partiskat til Enhedslisten, skriver Kabell.

Han er startet i et nyt job som vicedirektør i konsulentfirmaet Copenhagenize Design Company.

/ritzau/

Emneord: Enhedslisten, Morten Kabell, Pelle Dragsted, Vederlag, Københavns Kommune, Politisk efterløn, Politikernes løn, Partiskat
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 08.01.18 Anni Grimm, byråd/Vejen Kommune
  Eftervederlag, bøvl og dårlig lovgivning...

  Vend nu skytset mod lovgivernes lovsjusk en gang for alle i stedet for at jage politikere rundt i manegen, der egentlig bare følger gældende lov,

  Det er utilstedeligt at jantelov, småmisundelse og dårligt politisk håndværk skal stå over den enkeltes ret til at følge loven. Loven er til for at hævde lige ret for Per og Poul. Hverken presse, andre politikere eller folkedomstolen ligger over den vedtagne lov. Er den ikke god nok - så se at få loven ændret. Alt andet bliver pression og miskmask.

  Og når vi nu alligevel er ved retfærdighed og lovgivning, så bør lovgiverne hæfte sig ved, at en pensionist, der lader sig vælge til at udøve en samfundsopgave som politiker, øjeblikkeligt bliver trukket i både pensionstillæg og grundbeløb når der udbetales vederlag for eksempel som byrådsmedlem. Men der gås meget stille med dørene, når andre offentligt aflønnede får vederlag for samme opgaver i eksempelvis byråd. Her sker der ikke samme modregning, hvilket betyder at nogen får i både pose og sæk fra offentlige kasser, det kunne være lærere, mens andre bliver modregnet +/- 100.000 kr. - pensionister. Så jeg vil da gerne høre, om nogen vil anfægte, hvis pensionisten tager imod sit eventuelle eftervederlag uden at rødme. Det er da vist så rigeligt betalt i forvejen.

  Der er vel egentlig heller ingen forventning om, at overenskomstlønnede frasiger sig løn i opsigelsesperioden/fritstillingsperioden - af moralske grunde. Nej vel? For en aftale er vel en aftale og love og regler til for at blive overholdt - også når lovgiverne har trådt i spinaten.

 • 08.01.18 Bente Petersen
  ET GODT BILLEDE AF ET VEDERLAG

  Det ligner mere en illusion - hvis modtageren får 5%, partiet 22% og staten resten....

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også