Er Enhedslisten ved at droppe omstridt princip?

I hele Enhedslistens levetid har partiets medlemmer på tinge været omfattet af rotationsprincippet, der betyder, at en fuldtidsparlamentariker fra Enhedslisten ikke kan genopstille efter tre valgperioder. Ved næste valg kan det betyde et farvel til partiets uomtvistelige profil, Pernille Skipper (Ø). Nu vil seks ud af partiets 13 medlemmer af Folketinget forlænge rotationen.

Siden at de tre rivaliserende venstrefløjspartier - Danmarks Komunistiske Parti (DKP), Venstresocialisterne (VS) og Socialistiske Arbejderparti (SAP) - i 1990 gik sammen om at danne fælles rød front med dannelsen af Enhedslisten, har partiet haft rotationsproncippet. Det tager afsæt i tanken om, at parlamentarikerne har godt af at opleve virkeligheden udenfor murene.

Ifølge en rundspørge i Enhedslistens folketingsgruppe, som DR har lavet, går næsten halvdelen af gruppen ind for at forlænge rotationsperioden.

Som reglerne er nu, kan partiets folkevalgte efter syv sammenhængende år i embedet ikke kan stille op til genvalg, før der er gået to år, siden parlamentarikeren takkede af. I praksis betyder det, at partiets medlemmer af Folketinget højst kan sidde tre perioder på tinge efter hinanden, afhængigt af hvornår der er valg.

Men måske kan rotationsprincippet snart være fortid hos regeringens parlamentariske grundlag, efter at transportordfører, Henning Hyllested (Ø), har stillet forslag, om at rotationsgrænsen skal forlænges. 

- Vi får ikke fuld valuta for de politiske talenter, vi udvikler. Den periode, vi har nu, den er for kort. Vi hælder guld på gaden, siger Henning Hyllested.

Seks ud af 13 i folketingsgruppen vil forlænge rotationsordningen, herunder blandt andre Rosa Lund, Eva Flyvholm og Mai Villadsen, mens Jette Gottlieb er imod. Tre medlemmer har endnu ikke taget stilling.

Skipper kan ryge ud

Ved sidste valg i 2019 måtte partiet vinke farvel til Pelle Dragsted, der ofte bliver karakteriseret som en af strategerne bag Enhedslisten fremgang i de senere år, offer for rotationsprincippet. Inden han fik sæde i Folketinget havde han arbejdet som presserådgiver for folketingsgruppen, hvilket også tæller med.

Det er i løbet af efteråret, at partiets delegerede skal stemme om at forlænge rotationen. Går forslaget ikke igennem, kan det betyde, at partiets stemmesluger og politiske ordfører, Pernille Skipper, må kippe med farvel-stafetten, da hun har siddet i Folketinget siden valget i 2011.

Også forslagets ophavsmand, Henning Hyllested, står til at ryge ud, men han har tidligere meldt ud, at han ikke genopstiller under alle omstændigheder.

Tilbage i 2013 stemte partiets årsmøde også om at ændre reglerne, men de delegerede forkastede forslaget.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.