Erhvervsfremme skal forenkles: 4.5 mia. kr., 1900 ansatte og en masse administration

Regering frygter, erhvervsstøtte sker via for stor mængde aktører spredt mellem staten, kommuner og regioner. Hent oplægget her.

Der bruges alt for mange penge på administration, så regeringen bør erstatte den eksisterende rådgivning. Den skal i stedet gøres mere strømlinet, så det bliver nemmere for virksomheder at finde rundt i støttejunglen.

Det er blandt anbefalingerne fra et udvalg, der er nedsat for at gøre det mere enkelt for virksomheder at søge støtte.

- Anbefalingerne giver et godt grundlag for, at regeringen kan indlede politiske drøftelser om en ambitiøs forenkling af erhvervsfremmesystemet, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

En rapport udarbejdet af blandt andre McKinsey viser, at det offentlige bruger 4,7 milliarder kroner om året på erhvervsfremme. Det sker via flere end 250 forskellige aktører.

Rapporten beskriver, at de mange støtteordninger og instanser dækker over 1900 fuldtidsstillinger, og at omkring en femtedel af udgifterne til støtten går til administration.

Samtidig er der mange overlap mellem, hvad de aktører, der står for støtte, laver.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Derfor kommer udvalget fredag med 26 anbefalinger til regeringen. Her anbefales det blandt andet, at de seks regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd nedlægges og erstattes af én bestyrelse for erhvervsfremme.

Den skal sikre større sammenhæng på tværs af landet og forhindre knopskydninger, der fører til yderligere administration.

Regeringen vil nu indlede politiske drøftelser på området, og Kommunernes Landsforening er på forhånd kritiske. 

- Udvalgets forslag om ved lov at afskære kommunerne fra at yde vejledning til virksomheder duer ikke. Det er hjerteblod for kommunerne at kunne blive ved med at lave 1:1 vejledning. Den kommunale indsats er en frivillig indsats, som kommunerne selv finansierer, da erhvervslivet efterspørger gode lokale rammevilkår. Og det virker, siger KL-formand, Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse. Han peger på værdien af den lokale erhvervskontakt.

- For rigtig mange virksomheder er kommunen den naturlige indgang til erhvervsfremmesystemet, fordi de i forvejen har haft dialog med kommunen om bl.a. myndighedsopgaver. Det vil være en vækstdræber for iværksætterne og de små virksomheder at få fysisk længere til den vejledning, som kunne give udviklingen af deres virksomhed et skub, hvis de ikke længere kan gå til det kommunale erhvervskontor.  

Region Sjælland er også kritisk overfor forslaget. Vækst hos virksomhederne hænger sammen med en bredere udviklingsdagsorden, for eksempel på uddannelses- og trafikområdet, lyder argumentet i en skriftlig kommentar.

- Forslaget er et frontalangreb på de stærke regionale og lokale partnerskaber mellem virksomheder, skoler, videninstitutioner og arbejdsmarkedets parter, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

/ritzau/

Emneord: Erhvervsfremme, Erhvervsservice, Offentlig støtte, Offentlige tilskud, Danmarks Vækstråd, Erhvervsministeriet, Brian Mikkelsen, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, 090418
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også