EU-dom: Nu deler aktive på det sociale medie ansvar med Facebook

Ny EU-dom slår fast, at alle med en Facebookside fremover har medansvar for det sociale medies behandling af personoplysninger. Dommen kan få "fuldstændig vanvittige" konsekvenser for alle aktører på Facebook, siger digital ekspert.

Fra Cykelsmeden Odder med 194 følgere på deres Facebookside over supermarkedskæden Netto med 210.000 tilkoblede brugere til Kræftens Bekæmpelse med 297.000 følgere. Alle som en bliver nu mødt med nogle spritnye krav om at indhente samtykke og give oplysninger om deres egen og Facebooks udnyttelse af brugernes data, skriver Politiken torsdag. 

​Databeskyttelse, IT-sikkerhed og etik

Læs mere på vores temaside

I en vejledning om sidste uges skelsættende EU-dom løfter Datatilsynet pegefingeren: 

»En administrator af en Facebook fanside (en facebookside, red.) vil ikke være ansvarsfri, og dommen indebærer efter Datatilsynets opfattelse derfor, at enhver, der har eller ønsker at oprette en fanside på Facebook, nøje bør overveje, hvorvidt man kan påtage sig et sådant fælles ansvar med Facebook for den behandling af personoplysninger, der finder sted på siden«, lyder det i vejledningen, skriver Politiken.

Benjamin Rud Elberth rådgiver virksomheder, organisationer og politikere om effektiv brug af sociale medier. Han kalder EU-dommens konsekvenser »fuldstændig vanvittige«: 

»Det er en helt ny virkelighed for alle aktører på Facebook, små som store. Det vil få de fleste til at overveje at droppe Facebook, for de kan ikke gennemskue implikationerne af det her. Hvis man eksempelvis skal indhente samtykke med tilbagevirkende kraft for alle brugere, vil jeg da også anbefale aktørerne at hoppe af; ressourcemængden bliver simpelthen for stor«, siger han til Politiken.

Emneord: 140618, Datatilsynet, Facebook, Databeskyttelse, Benjamin Rud Elberth
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også