EU er enig om nyt Europol før dansk folkeafstemning

Torsdag er EU's institutioner nået til enighed om politisamarbejdet Europol, som træder ind i ny fase.

Efter flere års tovtrækkeri er EU torsdag blevet enig om det fremtidige politisamarbejde Europol under en plenarforsamling i Strasbourg.

Det siger EU-parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen til Ritzau.


- Det er et styrket Europol, der er kommet ud af forhandlingerne, og som får mulighed for at etablere et anti-terrorcenter, der blandt andet skal holde øje med Syrien-krigere og overvåge den farlige trafik, siger Morten Helveg Petersen, der som eneste dansker har deltaget i forhandlingerne.

Frankrig har efter angrebene i Paris sat afgørende skub i forhandlingerne om en reform af Europol, som formelt vil sende Danmark ud af det europæiske politisamarbejde.

Det betyder, at Danmark kommer under pres for at få lavet en aftale om fortsat dansk deltagelse, hvis folkeafstemningen 3. december ender med et nej.

Formelt træder aftalen om det nye politisamarbejde i kraft 1. juli 2017. Frankrig presser dog på for, at det skal træde i kraft allerede fra marts eller april 2017.

Tidligere foregik samarbejdet på såkaldt mellemstatsligt niveau, men med vedtagelsen skifter det til at være et overstatsligt niveau. Derned skifter samarbejdet fra reelt at basere sig på aftaler mellem enkeltlande til at overgå til et egentligt EU-samarbejde.

På grund af det danske retsforbehold kan Danmark derfor ikke være med, medmindre danskerne stemmer ja ved folkeafstemningen 3. december eller får forhandlet en særaftale hjem.

Stemmer danskerne ja, erstattes det danske retsforbehold med en tilvalgsordning, så Danmark kan vælge at være med, når Europol bliver et overstatsligt samarbejde.

- Det er efter min mening i Danmarks klare interessere at være med i det. Jeg tror, at mange, når de ser forordningen, vil sige, at det er sund fornuft, siger Morten Helveg Petersen.

En af de sidste knuder i forhandlingerne, som har varet hele natten til torsdag, var at sikre den parlamentariske kontrol.

- Når man giver politiet flere beføjelser, skal der være en parlamentarisk kontrol, og det kommer der også, siger Morten Helveg Petersen.

/ritzau/

Emneord: Europol, Folkeafstemning, Afstemning om retsforbehold
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 • 08.12.15 Politik
  Fusion afvist af vælgerne i Struer Kommune

  Et flertal i Struer Kommune har sagt nej til en sammenlægning med Holstebro Kommune og dermed bliver det politiske forslag om kommunesammenlægning ikke til virkelighed.