EU er enig om nyt Europol før dansk folkeafstemning

Torsdag er EU's institutioner nået til enighed om politisamarbejdet Europol, som træder ind i ny fase.

Efter flere års tovtrækkeri er EU torsdag blevet enig om det fremtidige politisamarbejde Europol under en plenarforsamling i Strasbourg.

Det siger EU-parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen til Ritzau.


- Det er et styrket Europol, der er kommet ud af forhandlingerne, og som får mulighed for at etablere et anti-terrorcenter, der blandt andet skal holde øje med Syrien-krigere og overvåge den farlige trafik, siger Morten Helveg Petersen, der som eneste dansker har deltaget i forhandlingerne.

Frankrig har efter angrebene i Paris sat afgørende skub i forhandlingerne om en reform af Europol, som formelt vil sende Danmark ud af det europæiske politisamarbejde.

Det betyder, at Danmark kommer under pres for at få lavet en aftale om fortsat dansk deltagelse, hvis folkeafstemningen 3. december ender med et nej.

Formelt træder aftalen om det nye politisamarbejde i kraft 1. juli 2017. Frankrig presser dog på for, at det skal træde i kraft allerede fra marts eller april 2017.

Tidligere foregik samarbejdet på såkaldt mellemstatsligt niveau, men med vedtagelsen skifter det til at være et overstatsligt niveau. Derned skifter samarbejdet fra reelt at basere sig på aftaler mellem enkeltlande til at overgå til et egentligt EU-samarbejde.

På grund af det danske retsforbehold kan Danmark derfor ikke være med, medmindre danskerne stemmer ja ved folkeafstemningen 3. december eller får forhandlet en særaftale hjem.

Stemmer danskerne ja, erstattes det danske retsforbehold med en tilvalgsordning, så Danmark kan vælge at være med, når Europol bliver et overstatsligt samarbejde.

- Det er efter min mening i Danmarks klare interessere at være med i det. Jeg tror, at mange, når de ser forordningen, vil sige, at det er sund fornuft, siger Morten Helveg Petersen.

En af de sidste knuder i forhandlingerne, som har varet hele natten til torsdag, var at sikre den parlamentariske kontrol.

- Når man giver politiet flere beføjelser, skal der være en parlamentarisk kontrol, og det kommer der også, siger Morten Helveg Petersen.

/ritzau/

Emneord: Europol, Folkeafstemning, Afstemning om retsforbehold
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også