EU-formand: Nationalpopulisme ødelægger det internationale samarbejde

Politik

23/10/2016 21:09

Nick Allentoft

Dansk Folkepartis håndtering af Europol får Martin Schulz til at åbne debat om nationale parlamenters magt.

Dansk Folkeparti endte med at forringe sikkerhedsvilkårene for danskerne, da partiet i december anbefalede et nej til afskaffelsen af retsforbeholdet.

Det gjorde partiet uden at give vælgerne fyldestgørende oplysninger om konsekvenserne.

Blandt andet derfor er det nødvendigt med en diskussion af, hvor meget magt nationale parlamenter skal have over internationale aftaler. 

Det mener EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, der udtaler sig torsdag på et pressemøde i forbindelse med et EU-topmøde i Bruxelles.

Schulz bruger den danske folkeafstemning som eksempel på, hvorfor det er nødvendigt.

- Se på folkeafstemningen i Danmark. Vælgerne fik at vide af Dansk Folkeparti, at det (folkeafstemningen, red.) var imod den Europæiske Union, og det er meget populært i øjeblikket.

- Men det endte med at forringe sikkerhedsstandarden for den danske befolkning. Og det var ikke i vælgernes interesse, da de stemte på dem, siger Martin Schulz til den internationale presse.

Den danske folkeafstemnings resultat betyder, at Danmark snart ikke længere kan være med i EU's politisamarbejde, Europol.

Dansk Folkeparti garanterede før valget, at det ville være muligt at forhandle en såkaldt parallelaftale på plads. Hvis ikke det kunne lykkes, ville der ifølge DF blive udskrevet en ny afstemning om medlemskab af Europol.

Det har partiet dog senere trukket tilbage.

Men Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, mener ikke, man kan kritisere partiet, da det endnu ikke er sikkert, hvordan Europol-sagen ender for Danmark.

- Det er ikke rimeligt. Det er et meget tyndt grundlag at begynde at kritisere på, siger han.

Desuden er det ikke vigtigt at diskutere, hvorfor folk stemte nej. Det er resultatet, der gælder, siger han.

- Man kan ikke sige, at der er rigtige og forkerte årsager til at stemme nej. Man bliver nødt til at respektere valgresultatet. Så kan der være alle mulige årsager til at stemme nej. Men det er ikke det, det handler om. Det er resultatet.

Det danske eksempel er aktuelt grundet den nuværende situation med parlamentet i den belgiske region Vallonien, der i øjeblikket blokerer for godkendelsen af EU's frihandelsaftale med Canada. 

- Vi må diskutere, hvem der bestemmer hvad, og hvor meget politisk ansvar vi skal give nationale politikere, siger Martin Schulz.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce