"Der er ikke mere plads for kompromisser. Vi venter på, at den anden part vil påtage sig sit ansvar," siger den græske arbejdsminister, Panos Skourletis til græsk tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

EU klar med sin plan for Grækenland

Grækenlands kreditorer er klar med et forslag, der holder Grækenland flydende til gengæld for reformer.

EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) er tirsdag nået til enighed om vilkårene for en aftale med Grækenland.

Det oplyser en højtstående EU-embedsmand til Reuters.


Forslaget skal nu fremlægges for den græske regering i et forsøg på at få afsluttet fire måneders forhandlinger og få sendt tiltrængt økonomisk hjælp til det kriseramte land.

Aftalen er faldet på plads, efter at Tyskland og Frankrig mandag aften lagde pres på de tre institutioner for at fremlægge en plan.

- Den dækker alle de vigtige politikområder og afspejler diskussionerne i de seneste uger, siger den højtstående embedsmand til Reuters.

Kilden tilføjer, at planen skal drøftes med den græske premierminister, Alexis Tsipras, onsdag.

          Læs mere om EU og Grækenland her

En anden embedsmand siger, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, vil fremlægge planen for Tsipras i telefonen inden for få timer.

Tidligere tirsdag fremlagde Tsipras sit eget, omfattende løsningsforslag. Der var dog ikke umiddelbart nogen detaljer om, hvad forslaget indeholder.

Tsipras har tidligere sagt, at hans regering ikke kan godkende en aftale, der indeholder yderligere stramninger. Det er endnu uklart, om han vil acceptere kreditorernes plan.

Grækenland skal senest fredag afdrage 300 millioner euro til IMF på et tidligere lån. Det er det første af flere store afdrag, som regeringen i Athen skal udrede i løbet af juni.

Men alle parter frygter, at Grækenlands pengekasse er tom, og at landet teknisk set må erklære sig bankerot, medmindre EU og de øvrige involverede finder andre måder til at holde landet flydende.

EU og dets partnere tilbageholder en hjælpepakke til Grækenland på 7,2 milliarder euro, fordi den græske regering har sat det økonomiske reformarbejde i stå.

I Athen siger den græske arbejdsminister, Panos Skourletis, tirsdag formiddag, at regeringen ikke kan give flere indrømmelser over for EU, IMF og ECB for at få tilført flere midler.

- Der er ikke mere plads for kompromisser. Vi venter på, at den anden part vil påtage sig sit ansvar, siger han til græsk tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Lykkes det ikke, kan Grækenland blive tvunget til at forlade eurosamarbejdet.

FAKTA: Se hvor meget Grækenland skal betale
 
Fredag forfalder det første af en række store afdrag på Grækenlands milliardgæld til internationale kreditorer

Det politiske spil om Grækenlands gældskrise spidser til i denne uge. Det er uklart, hvor mange penge der er i den græske statskasse til at betale de store gældsafdrag, der forfalder de kommende dage, uger og måneder. 

Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank (ECB), Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og ejere af kortfristede statsobligationer har i alt 23,87 milliarder til gode. 

Det næste store afdrag skal betales på fredag til Den Internationale Valutafond (IMF). Grækenland har ret til at pulje sine fire IMF-afdrag i juni til én betaling, som så kan betales senere på måneden. Men det har landet endnu ikke bedt om.

Her er de store gældsposter, der skal betales i juni og juli:

5. juni: 301 millioner euro til IMF

12. juni: 3,6 milliarder euro til obligationsejere

12. juni: 339 millioner euro til IMF

16. juni: 565 millioner euro til IMF

19. juni: 1,6 milliarder euro til obligationsejere

19. juni: 339 millioner euro til IMF

10. juli: 2 milliarder euro til obligationsejere

13. juli: 452 millioner euro til IMF

17. juli: 1 millard euro til obligationsejere

20. juli: 3,5 milliarder euro til ECB

20. juli: 25 millioner euro til EIB

Kilde: Financial Times

 

Emneord: EU, Alexis Tsipras, Angela Merkel, Grækenland, Gældsaftale, Gæld, Francois Hollande
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også