EU-Parlamentet vil slå hårdere ned på demokratisyndere

Der skal være bedre muligheder for at slå ned på medlemslande, der ikke lever op til demokratiske principper.

Når medlemslande bevæger sig i den helt forkerte retning af, hvad EU forstår som et sundt og velfungerende demokrati, skal der være bedre muligheder for at slå ned og få landet tilbage på rette spor.

Det mener EU-Parlamentet, som derfor beder EU-Kommissionen om at udarbejde en mekanisme eller et værktøj, så man skride ind langt tidligere i processen.

- Når et land vil være medlem af EU, skal det leve op til de allerhøjeste demokratiske standarder, men vi kan ikke holde allerede eksisterende medlemslande fast på samme standarder, siger parlamentsmedlem Sophia in 't Veld.


Hun har udarbejdet forslaget til EU-Kommissionen, som blandt andet indeholder idéer som et uvildigt ekspertpanel og en årlig rapport, der kan konkludere, hvilke lande der træder udenfor. 

- I årtier har EU ført an inden for demokrati, retsstatsprincippet og fundamentale rettigheder. Lad os fortsætte med det, siger Sophia in 't Veld.

- Men vi føler, at behovet for en mekanisme, der kan opretholde disse rettigheder, er voksende.

Hos kommissionen er man enig i, at der skal værnes om demokratiske rettigheder i EU's medlemslande. 

Men nye regler og mekanismer er ikke noget, der huer kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

- En lang institutionel debat om nye mekanismer er det sidste, vi behøver lige nu, siger han.

EU vedtog nye regler på området tilbage i 2014. De er ved at blive taget i brug nu for første gang i forbindelse med Polen, som er et af de lande, der ifølge EU bevæger sig i en forkert retning.

- Vi har i forvejen en række værktøjer, vi kan tage i brug for at tackle medlemslandes problemer med retsstatsprincippet, siger Frans Timmermans.

- Vi må sørge for at undgå at have flere regler om de samme ting, siger han.

/ritzau/

Emneord: Demokratisk dannelse, Demokrati, Europa-Parlamentet, Europa-politik
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.10.16 Kim Wittenburg Kolbe
  Demokratur?

  "Når medlemslandene bevæger sig i den helt forkerte retning af, hvad EU forstår som et sundt og velfungerende demokrati, skal der være bedre mulighed for at slå ned og få landet tilbage på rette spor"
  siger patlamentsmedlen Sophia in ' t Velt

  Javist, men hvad er lige EU's opfattelse af et sundt og velfungerende demokrati?r
  Vi skal åbenbart alle rette ind!
  Når man følger forhandlingerne om handelsaftalerne f.eks. CETA, TTIP, TIP og flere, der foregår i dølgsmål, uden offentlighedens indblik, men fuldt åben for storfinansen, investorerne,

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.05.17 Politik
  Nyt parti vil indføre app-demokrati

  Nyt parti vil flytte folketingsdebatter og forhandlinger om lovforslag ud til vælgerne med en app. Partiets medlemmer skal følge resultat af afstemninger i sin app.

 • 09.05.16 Politik
  Bevægelse fejrer Europadag: EU vigtigere end nogensinde

  Den 9. maj fejres Europadagen over hele Europa. I Danmark er Europabevægelsen til stede med aktiviteter over hele landet for at fejre, at EU i dag er vigtigere end nogensinde.

 • 13.05.15 Politik
  Nordiske ministre vil fremtidssikre public service

  De nordiske kulturministre har netop, i en fælles erklæring, givet hinanden håndslag på at arbejde for, at public service-medierne i Norden i et digitalt medielandskab fortsat skal understøtte den demokratiske debat og sikre et uafhængigt nyhedsudbud.

 • 09.09.14 Politik
  Ekstremistiske miljøer i Danmark

  SFI’s kortlægning har til formål at skaffe viden om miljøer med holdninger og vilje til handlinger, der kan være i konflikt med demokratiske styreformer. Kortlægningen har identificeret i alt 15 grupper inden for tre ekstremistiske miljøer.

 • 08.05.14 Velfærd
  Det Sociale Europa? Debat med kandidater til EP-valget

  Den seneste tids debat i Danmark om EU-borgeres adgang til nationale social- og velfærdsydelser, har for alvor skudt valgkampen til Europa-Parlamentet i gang. Men hvad mener de danske EP-kandidater egentlig?