EU27-top klar med exitstrategi: Ingen fribillet til briterne

Lederne af de 27 lande, der bliver i EU, har enstemmigt vedtaget deres strategi i de kommende exit-forhandlinger med Storbritannien. Se tidsplanen her.

Fast og rimeligt politisk mandat for brexit-forhandlinger klar, skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter under et EU27-topmøde i Bruxelles.
 
- Retningslinjer enstemmigt vedtaget. EU27 fast og rimeligt politisk mandat for brexit-forhandlinger er klar, skriver han.
 
Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) melder om enighed på topmødet.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

- Så er konklusionerne fra EU27-topmødet formelt vedtaget. Godt med enighed forud for vanskelige brexit-forhandlinger, skriver han på Twitter.

Mens topmødet stadig er i gang, siger en EU-embedsmand, at Løkke og de andre ledere kun brugte et minut på at træffe den store beslutning.
 
- Retningslinjerne blev vedtaget. Det tog kun et minut. Der var naturligvis ingen ændringer, siger EU-embedsmanden.
 
- Nu forventer jeg, at lederne vil føre en generel diskussion, hvor de vil have mulighed for at udtrykke deres primære prioriteter og bekymringer. Deres syn på brexit, siger han.
 
EU27-landene fastslår i deres brexit-strategi, at boet efter over 40 års britisk EU-medlemskab skal gøres op, før de vil begynde at tale om fremtidens forhold, herunder en frihandelsaftale.
 
Her har rettighederne for de 3,2 millioner EU-borgere i Storbritannien og for de 1,2 millioner briter i EU topprioritet.
Desuden skal der skabes klarhed over, hvor meget briterne skal betale for at leve op til de økonomiske forpligtelser, de har påtaget sig som EU-medlem.
 
Her cirkulerer et tal i Bruxelles på helt op til 60 milliarder euro (450 milliarder kroner).
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde ved ankomsten til topmødet, at han ikke kan bekræfte tallet.
 
- Når det er sagt, så insisterer jeg på, at Storbritannien må betale sin del af regningen. Men tallene er endnu ikke præcise, siger Juncker.
 
Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at EU27-landene stiller barske krav til Storbritannien.
 
- Jeg synes, vi stiller rimelige krav, sagde statsministeren før starten på topmødet.
 
- Det er klart, at når man har været med til at bestille middagen, så kan man jo ikke løbe fra regningen, siger han.
 
Frankrigs afgående præsident, François Hollande, siger, at det for EU27-landene gælder om at stå sammen.
 
- Brexit vil ske, og det vil ske med tanke på, hvad der er bedst for Europa, siger François Hollande.
 
- Det har selvfølgelig en pris. Det er ikke uden konsekvenser at forlade EU, siger han.
 
 
FAKTA: Her er tidsplanen for briternes vej ud af EU
EU-traktatens artikel 50 giver to år til at forhandle briternes exit og fremtidens forhold til EU på plads.
 
Den britiske exit-proces fra EU har formelt været i gang i snart en måned, og klokken tikker mod deadline om to år.
 
Stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU, vil lørdag på et topmøde i Bruxelles vedtage deres overordnede strategi for de svære forhandlinger om den britiske udmeldelse.
 
Her er den tidsplan, som EU forventer, at den britiske exit-proces vil følge:
 
* Onsdag 29. marts: Storbritannien meddelte officielt EU, at de vil melde sig ud af samarbejdet. Det startede en nedtælling på to år til exit.
 
* Fredag 31. marts: EU-præsident Donald Tusk sendte et udkast til retningslinjer for exit-forhandlinger til stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU.
 
* Lørdag 29. april: Stats- og regeringscheferne for EU27-landene holder ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her vedtager de efter planen EU's retningslinjer for exit-forhandlingerne.
 
* Mandag 22. maj: De 27 landes europaministre vedtager et detaljeret brexit-mandat til EU's chefforhandler, Michel Barnier.
 
* Efter det britiske parlamentsvalg 8. juni: Michel Barnier og den britiske chefforhandler - i dag brexitminister David Davis - ventes at indlede forhandlingerne om den britiske exit fra EU.
 
* I efteråret: EU27-landene afgør på et topmøde, om der er sket tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om exit-betingelserne. Hvis der er det, kan forhandlingerne om en frihandelsaftale gå i gang.
 
* Oktober 2018: EU ønsker at afslutte exit-forhandlingerne med Storbritannien for at give tid til oversættelse til alle EU-sprog, nationale procedurer og vedtagelse i Europa-Parlamentet.
 
* Senest fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader EU. Overgangsordninger til fremtidens frihandelsaftale kan i givet fald træde i kraft.
 
/ritzau/
Emneord: Europæisk samarbejde, Donald Tusk, Brexit, Lars Løkke Rasmussen, EU
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også