Fadæse koster leder af ulveprojekt i Aarhus jobbet

En leder af ulveovervågningen er fjernet, og forskerne på Aarhus Universitet starter forfra efter kæmpefejl.

Ulveskandalen på Aarhus Universitet betyder nu, at universitetet reber sejlene og lægger overvågningen markant om. 

Først mente universitetet, at der var omkring 40 ulve i naturen. Det blev siden nedgraderet til 20 for nu at ende på måske en håndfuld ulve. Resten var ræve. 

Eksperter fra Tyskland og Københavns Universitet har længe betvivlet de jyske tal og forskningsmetoder. 

Liselotte Wesley Andersen, den tidligere leder af indsatsen, er nu fjernet og en ny udpeget. 


Samtidig fjerner DCE - National Center for Miljø og Energi ved universitetet alle de kort, som hidtil har vist danskerne ulveobservationer rundt i Jylland. Observationer, der har skræmt mange danskere.

- Det her er det mest trælse, jeg har været med til i min professionelle karriere. En række ting er gået galt. Der har været forkerte analyser af dna-prøver, og der er bygget videre på forkerte antagelser.

- Derfor er vi nødt til at erkende fejlen og starte forfra, siger seniorforsker Peter Sunde fra DCE, der er ny leder af indsatsen på DCE.

Samtidig vil alle dna-prøver fremover blive sendt til et estimeret tysk institut, der skal borge for lødigheden.

- Vi står i en situation, hvor vi er nødt til at sætte spørgsmålstegn ved alle de resultater, vi har indsamlet i tre år. Vi kan ikke tillade os nogen som helst form for usikkerhed. Derfor bruger vi tyskernes ekspertise, siger Peter Sunde.

På Københavns Universitet er professor Carsten Rahbek fra Statens Naturhistoriske Museum glad over kursskiftet.

- Det er positivt, at DCE erkender, at deres data er så fejlbehæftede, at de trækker dem tilbage. Det burde være sket for længe siden, siger han.

Samtidig advarer han dog mod signalerne om, at DCE vil neddrosle dna-undersøgelser af ulvefund.

- Dna-test er den metode, der anvendes alle steder i dag. Den er en helt afgørende metode i forbindelse med vildtforvaltning. Så den må vi ikke drosle ned på grund af denne ene uheldige sag, siger han.

/ritzau/

Emneord: Ulve i Danmark, Aarhus Universitet, Liselotte Wesley Andersen, National Center for Miljø og Energi, Peter Sunde, Forskning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.