Færre forskere får penge: Det Frie Forskningsråd tilbagekalder opslag

Rådet skal spare 280 millioner kroner og tilbagekalder opslag af postdocstipendier til yngre forskere og mobilitetsstipendier.

Danske forskere får heller ikke del i det fulde internationalt anerkendte Topforsker-program Sapere Aude, idet rådet undlader at bedømme allerede indsendte ansøgninger.
10. december 2015

- Som følge af finanslovsbesparelserne ser vi os nødsaget til at skære til og sikre, at forskernes chancer for at få bevillinger ikke bliver ubærligt lave, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.

Rådet tilbagekalder derfor det allerede udsendte opslag af mobilitetsstipendier og individuelle postdocstipendier – begge opslag havde ellers ansøgningsfrist i foråret 2016. Rådet undlader også at udmønte midler til Sapere Aude: DFF-Topforsker i 2016, som blev offentliggjort i sommeren 2015 med forbehold for vedtagelse af finansloven for 2016. Rådet beklager, at 83 Sapere Aude Topforskerkandidater har ansøgt rådet forgæves. Alle ansøgere orienteres personligt. 
 
Rådet har ikke ønsket at benytte en grønthøstermodel til at barbere beløb af samtlige virkemidler. Det giver mulighed for i 2016 at bidrage til at sikre, at 10 ud 100 forskere opnår penge til forskning. Rådet beklager, at tilbagekaldelsen af opslaget af de individuelle postdocstipendier og mobilitetsstipendier i foråret 2016 især går ud over de unge forskere.
 
- Ved denne beslutning har vi især taget hensyn til, at der er tale om ansøgninger, der ikke er skrevet endnu, understreger Peter Munk Christiansen.
Bevillinger til de individuelle postdocstipendier, som er søgt i dette efterår, uddeles dog som planlagt i foråret.
 
Rådet vil i 2016 være tro mod kerneopgaverne og fortsat investere i originale idéer, internationalisering af dansk forskning og vækstlaget via de øvrige, uberørte virkemidler. Der er fortsat finansiering af postdoc-forløb som en del af bevillingerne. 
 
Men det får konsekvenser, at rådet har 280 millioner kroner mindre til rådighed i 2016. Ved besparelsen rammes forskningsverdenen, forskernes udviklingsmuligheder og spillerummet til originale idéer. Bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen siger:
 
- Mulighederne for at forfølge originale idéer med potentiale til at udvikle vores samfund og erhvervsliv vil blive indskrænket væsentligt og en række samfundsgevinster ser dermed ikke dagens lys. Som forskningsråd har vi en ambition om at skabe mest mulig positiv effekt. Det Frie Forskningsråd investerer risikovilligt i de mest innovative idéer, som vi ved bidrager med stor samfundsimpact. Vi støtter samtidig bredden af fagområder og vækstlaget, fordi unge forskere kan afprøve originale idéer med finansiering fra os. Men for 2016 har vi været nødsaget til at sikre, at i det mindste nogle af vore virkemidler giver reelle bevillingschancer som alternativ til grønthøster og ubærligt lave succesrater til alle.
Spareøvelsen understreger vigtigheden af fremadrettet at få større budgetsikkerhed til Det Frie Forskningsråd på linje med den flerårige budgetsikkerhed, der er tildelt universiteterne og GTS-institutterne.
Emneord: Forskning, Det Frie Forskningsråd, Stipendier, Offentlige besparelser
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.