FAKTA: Det vil partierne med børnechecken

Regeringen ligestiller EU-borgere med danskere, men De Konservative kræver to års arbejde for at få børnecheck

Skatteminister Morten Østergaard (R) forhandler fredag regler om børnecheck til EU-borgere såvel med Venstre som De Konservative og Enhedslisten. Samtidig har både regeringen og oppositionen fremsat lovforslag og beslutningsforslag om sagen:

* Regeringens lovforslag ligestiller EU-borgere med danskere, så de kan få børnecheck fra første dag i arbejde i Danmark. Lovforslaget afskaffer VK-regeringens optjeningsprincip, som kræver to års arbejde i Danmark for at få fuld børnecheck.

* De Konservatives beslutningsforslag fastholder optjeningsprincippet ved børnechecken. Folketinget behandler 3. april beslutningsforslaget i folketingssalen.

* Enhedslisten fremsætter et lovforslag, som giver alle EU-borgere, der arbejder i Danmark, ret til børnecheck fra dag et. Den eneste betingelse er, at børnene skal bo i Danmark og ikke i udlandet. Lovforslaget kan ifølge eksperter være i strid med EU-retten.

* Det er usædvanligt, at et parti fremsætter et lovforslag i stedet for et beslutningsforslag. Regeringen afviser De Konservatives beslutningsforslag. I Enhedslistens lovforslag står der i bemærkningerne, at man erkender, at loven kan være i strid med EU-retten.

Så længe denne bemærkning er med, har loven juridisk forrang for EU's forordning. Så er regeringen ifølge Politiken forpligtet til at følge Enhedslistens lovforslag, hvis det bliver vedtaget.

/ritzau/

 
Emneord: Fakta, Forslag, Børnecheck, Eu-borgere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 03.02.15 Infrastruktur
  Fakta og Hus Forbi i nyt partnerskab

  Fakta og Hus Forbi har indgået et strategisk og humanitært samarbejde, som bl.a. giver de hjemløse bedre adgang til at sælge deres aviser.

 • 11.03.14 Velfærd
  Skarpere kontrol med EU-borgere på danske ydelser

  Ledige EU-borgere skal ikke stilles bedre end danskere, der er på kontanthjælp og dagpenge. De skal stå til rådighed fra dag ét – og det skal i endnu højere grad end i dag sikres, at de lever op til de klare jobsøgnings-, uddannelses- og bopælskrav, der følger med.