FAKTA: Det vil partierne med børnechecken

Regeringen ligestiller EU-borgere med danskere, men De Konservative kræver to års arbejde for at få børnecheck

Skatteminister Morten Østergaard (R) forhandler fredag regler om børnecheck til EU-borgere såvel med Venstre som De Konservative og Enhedslisten. Samtidig har både regeringen og oppositionen fremsat lovforslag og beslutningsforslag om sagen:

* Regeringens lovforslag ligestiller EU-borgere med danskere, så de kan få børnecheck fra første dag i arbejde i Danmark. Lovforslaget afskaffer VK-regeringens optjeningsprincip, som kræver to års arbejde i Danmark for at få fuld børnecheck.

* De Konservatives beslutningsforslag fastholder optjeningsprincippet ved børnechecken. Folketinget behandler 3. april beslutningsforslaget i folketingssalen.

* Enhedslisten fremsætter et lovforslag, som giver alle EU-borgere, der arbejder i Danmark, ret til børnecheck fra dag et. Den eneste betingelse er, at børnene skal bo i Danmark og ikke i udlandet. Lovforslaget kan ifølge eksperter være i strid med EU-retten.

* Det er usædvanligt, at et parti fremsætter et lovforslag i stedet for et beslutningsforslag. Regeringen afviser De Konservatives beslutningsforslag. I Enhedslistens lovforslag står der i bemærkningerne, at man erkender, at loven kan være i strid med EU-retten.

Så længe denne bemærkning er med, har loven juridisk forrang for EU's forordning. Så er regeringen ifølge Politiken forpligtet til at følge Enhedslistens lovforslag, hvis det bliver vedtaget.

/ritzau/

 
Emneord: Fakta, Forslag, Børnecheck, Eu-borgere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 03.02.15 Infrastruktur
  Fakta og Hus Forbi i nyt partnerskab

  Fakta og Hus Forbi har indgået et strategisk og humanitært samarbejde, som bl.a. giver de hjemløse bedre adgang til at sælge deres aviser.

 • 11.03.14 Velfærd
  Skarpere kontrol med EU-borgere på danske ydelser

  Ledige EU-borgere skal ikke stilles bedre end danskere, der er på kontanthjælp og dagpenge. De skal stå til rådighed fra dag ét – og det skal i endnu højere grad end i dag sikres, at de lever op til de klare jobsøgnings-, uddannelses- og bopælskrav, der følger med.