FAKTA: Det vil partierne med børnechecken

Regeringen ligestiller EU-borgere med danskere, men De Konservative kræver to års arbejde for at få børnecheck

Skatteminister Morten Østergaard (R) forhandler fredag regler om børnecheck til EU-borgere såvel med Venstre som De Konservative og Enhedslisten. Samtidig har både regeringen og oppositionen fremsat lovforslag og beslutningsforslag om sagen:

* Regeringens lovforslag ligestiller EU-borgere med danskere, så de kan få børnecheck fra første dag i arbejde i Danmark. Lovforslaget afskaffer VK-regeringens optjeningsprincip, som kræver to års arbejde i Danmark for at få fuld børnecheck.

* De Konservatives beslutningsforslag fastholder optjeningsprincippet ved børnechecken. Folketinget behandler 3. april beslutningsforslaget i folketingssalen.

* Enhedslisten fremsætter et lovforslag, som giver alle EU-borgere, der arbejder i Danmark, ret til børnecheck fra dag et. Den eneste betingelse er, at børnene skal bo i Danmark og ikke i udlandet. Lovforslaget kan ifølge eksperter være i strid med EU-retten.

* Det er usædvanligt, at et parti fremsætter et lovforslag i stedet for et beslutningsforslag. Regeringen afviser De Konservatives beslutningsforslag. I Enhedslistens lovforslag står der i bemærkningerne, at man erkender, at loven kan være i strid med EU-retten.

Så længe denne bemærkning er med, har loven juridisk forrang for EU's forordning. Så er regeringen ifølge Politiken forpligtet til at følge Enhedslistens lovforslag, hvis det bliver vedtaget.

/ritzau/

 
Emneord: Fakta, Forslag, Børnecheck, Eu-borgere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.04.21 Politik
  Politikere samles for at løse problemer med utryghed

  Flere steder i landet skaber grupper af unge utryghed, fx på S-togsstationer, og regeringen er på vej med lovstramninger, der skal mindske problemerne. Men det er langtfra nok, mener Det Kriminalpræventive Råd, der nu samler politikere fra hele landet for at komme problemerne til livs.

 • 28.04.21 Politik
  EU bør presse VM væk fra Qatar: "Nærmer sig moderne slaveri"

  Qatar blæser på menneskerettighederne og i tusindvis af migrantarbejdere omkommer hvert år eller lever under umenneskelige forhold. EU bør derfor melde klart ud, at Qatars værtskab for VM i fodbold er uacceptabelt, lyder det fra Europabevægelsen.

 • 26.04.21 Politik
  Danmark og USA indgår nyt grønt samarbejde

  Danmark og USA har under klimatopmødet ’Leaders Summit on Climate’ indgået en samarbejdsaftale om forskning i og udvikling af energiteknologiske løsninger. En aftale, der kommer til at styrke Danmarks grønne interesser.

 • 03.02.15 Infrastruktur
  Fakta og Hus Forbi i nyt partnerskab

  Fakta og Hus Forbi har indgået et strategisk og humanitært samarbejde, som bl.a. giver de hjemløse bedre adgang til at sælge deres aviser.

 • 11.03.14 Velfærd
  Skarpere kontrol med EU-borgere på danske ydelser

  Ledige EU-borgere skal ikke stilles bedre end danskere, der er på kontanthjælp og dagpenge. De skal stå til rådighed fra dag ét – og det skal i endnu højere grad end i dag sikres, at de lever op til de klare jobsøgnings-, uddannelses- og bopælskrav, der følger med.